Memoriile vârcolacului german care a băgat spaima în toată Europa medievală

Confesiunile vârcolacului german care a îngrozit Europa medievală

În 1589, un bărbat pe nume Peter Stump a fost executat în orașul german Bedburg pentru implicarea sa în vrăjitorie și pentru dorința sa de a deveni vârcolac. Stump, un fermier în vârstă de 50 de ani, a mărturisit că a făcut un pact cu Diavolul pentru a obține abilitatea de a se transforma în vârcolac.

Crimele sale au fost îngrozitoare, incluzând violență extremă, canibalism și incest cu fiica sa și un demon. Stump a îndurat o execuție brutală, care a inclus legarea sa de o roată, jupuirea de viu, ruperea oaselor, decapitarea și arderea pe rug. Ca un avertisment pentru ceilalți, capul său a fost expus în centrul satului.

Detaliile crimelor și pedepsei lui Stump i-au captivat pe oamenii din acea vreme, dar cazuri similare nu erau neobișnuite în Europa în secolele XV-XVIII. Această perioadă a istoriei a fost marcată de foamete, ciumă, război și conflicte religioase, care au alimentat superstițiile și teama de vrăjitoare și vârcolaci.

Acuzațiile de licantropie (a fi vârcolac) mergeau adesea mână în mână cu acuzațiile de vrăjitorie. În zonele împădurite cu populații de lupi și cu o cultură a creșterii animalelor, cum ar fi Germania și Franța, teama lupilor de a ataca animalele și copiii a dat naștere la credința în lupii demonici.

Acuzații de vârcolaci erau de obicei bărbați, adesea ciobani, deoarece lupii erau văzuți ca fiind puternici și agresivi ca bărbații. Au fost înregistrate aproape 300 de cazuri de procese împotriva vârcolacilor în Germania, dar acest număr pălește în comparație cu zecile de mii de execuții de vrăjitoare din aceeași perioadă.

Cu toate acestea, dovezile istorice privind crimele și pedepsele lui Stump sunt puține. Nu există documente de la interogatoriul sau procesul său, iar istoricii trebuie să se bazeze pe broșuri și pliante din acea perioadă. Cel mai mare document este un pamflet englezesc din 1590, care face referire la o traducere germană care nu a fost găsită.

Trecutul și originile lui Stump sunt neclare, deși este adesea descris ca fiind un fermier din satul Epprath, de lângă Bedburg. Unii cred că ar fi fost un proprietar de terenuri bogat, dar această afirmație nu este verificată.

Există, de asemenea, speculații conform cărora Stump ar fi fost un criminal sau că legendele despre vârcolaci au apărut pentru a explica prezența criminalilor în serie.

Este posibil ca el să fi fost acuzat pe nedrept și să fi fost folosit ca țap ispășitor pentru crime nerezolvate, în special în timpul unei perioade de conflict cunoscută sub numele de Războaiele coloniale dintre protestanți și catolici.

În concluzie, cazul lui Peter Stump a fost un exemplu notabil al panicii vârcolacilor care a cuprins Europa într-o perioadă de frică, superstiție și tulburări religioase generalizate.

Deși detaliile crimelor și pedepsei sale se bazează în mare parte pe broșuri și pliante, povestea sa aruncă o lumină asupra credinței în vrăjitoare și vârcolaci care a afectat Europa în secolele XV-XVIII.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu