Campionatul de holbat în gol: aici câștigi doar dacă nu faci absolut nimic

Spuneam într-un alt articol că am descoperit cel mai stupid sport din lume, statul cocoțat pe un stâlp zile întregi. Ei bine, ne-am înșelat! În Seul, Coreea de Sud, cea mai în vogă competiție este să nu faci nimic. Trebuie doar să te holbezi în gol cât mai mult, fără să adormi, și poate vei câștiga. Spunem „poate” deoarece competiția e acerbă.

Concursul este organizat în Parcul Ichon Hangang din Seul, o dată pe an. Aici se adună în jur de 70 de oameni, toți nerăbdători să participe la competiția anuală de holbat.

Foto: Flickr

Creatoarea acestei competiții bizare este artista Woops Yang, care spune că ideea i-a venit în 2014, pentru a atrage atenția asupra faptului că oamenii își suprasolicită creierul și asupra ideii că toată lumea ar putea beneficia de pe urma unei pauze.

„Sufeream de un sindrom de extenuare pe atunci, însă deveneam foarte anxioasă dacă stăteam și nu făceam nimic, dacă nu produceam ceva într-un fel sau altul”, a declarat artista pentru Vice.

După ce și-a dat seama că nu era singura care trecea prin așa ceva, s-a gândit că toată lumea s-ar simți mai bine „nefăcând nimic” dacă oamenii s-ar strânge laolaltă pentru o asemenea „realizare”.

Foto: Flickr

Această competiție este, probabil, singura la care nu vei întâlni smartphone-uri. Toată lumea se holbează în gol.

Competiția cere mai multe aptitudini decât s-ar spune la prima vedere. Ca să câștigi, trebuie să te holbezi fără țintă cel mai mult fără să-ți pierzi concentrarea și fără să adormi.

Nu ai voie să vorbești, să-ți verifici telefonul sau ceasul. Competiția a devenit atât de populară, încât, ca să ai ocazia de a apărea în fața unei „comisii de jurați”, trebuie să fii ales din miile de candidați care luptă pentru unul dintre cele 70 de locuri disponibile în competiție.

Foto: Flickr

Concursul durează 90 de minute și ritmul cardiac al concurenților este verificat la fiecare 15 minute, pentru ca toată lumea să fie într-o stare de relaxare completă. Persoana cu cel mai stabil ritm cardiac câștigă.

Dacă un concurent trebuie să meargă la toaletă sau dacă se află într-o stare de disconfort, trebuie să afișeze o foaie cu care să-și anunțe intenția.

Și mai surprinzător este faptul că această competiție are și spectatori, oameni care vin să vadă concurenții holbându-se în gol. Potrivit lui Woops Yang, concursul este și un exemplu de artă a spectacolului.

Adeseori, încurajează oamenii să vină îmbrăcați în haine care să le ilustreze vocația. De exemplu, unii vin îmbrăcați la costum, pentru a arăta cât de dificil este să trăiești și să muncești în oraș și pentru a atrage atenția asupra faptului că toată lumea are nevoie de o pauză.

Competiția se desfășoară pe timp de zi, pentru a evidenția diferența dintre orașul aglomerat și parcul plin de oameni care nu fac absolut nimic. Sud-coreenii sunt printre cele mai ocupate și mai stresate populații din lume.

De aceea, această competiție este foarte importantă. Multe cercetări arată că creierul uman are nevoie repaus pentru a face față stresului generat de muncă și de viața socială.

Foto: Flickr

Odihna creierului ne ajută la procesarea informațiilor de peste zi și la crearea amintirilor, iar competiția de holbat în gol vine în sprijinul acestor procese.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu