Concertele de muzică clasică organizate pentru vacile din Danemarca

În mijlocul pandemiei, un proiect început ca o idee nebunească s-a transformat într-un obicei pentru rumegătoare. În imposibilitatea de a concerta în timpul restricțiilor, un violoncelist englez care trăia în Danemarca a ales să-și etaleze talentul în fața unui public neobișnuit – vacile – și i-a plăcut atât de mult, încât continuă chiar și acum, când sălile de concert s-au redeschis.

„Să cânt pentru vaci este un fel de continuare a ceea ce am făcut întotdeauna în cariera mea solo: mă pasionează să scot muzica clasică din sala de concerte”, explică pentru New York Times Jacob Shaw, promotorul proiectului.

Jacob Shaw, omul care organizează concerte de muzică clasică pentru vaci
Jacob Shaw, omul care organizează concerte de muzică clasică pentru vaci. Foto: AFP

Muzicianul britanic, care predă la Academia Marshall din Barcelona, a înființat o școală de violoncel în Stevns, o zonă rurală situată în apropiere de Copenhaga, și susține concerte în toată regiunea.

Cum în timpul pandemiei acest lucru nu a fost întotdeauna posibil, Shaw a decis să cânte pentru animale. În toamna anului 2020 a convins un fermier iubitor de muzică să își expună vitele la muzică clasică pentru a le spori bunăstarea.

„Când mi-a spus despre asta, nu mi s-a părut o nebunie, ci mai degrabă interesant. Simt efectul calmant al muzicii și asupra propriului meu corp, așa că m-am gândit că va fi la fel și pentru vaci și am avut dreptate”, spune fermierul Mogens Haugaard.

La început, vacile au fost familiarizate cu un repertoriu clasic, prin difuzoare amplasate în grajduri în timpul iernii. Vacile au dezvoltat o ureche pentru muzică și au devenit treptat un public interesant, spun fermierul danez și muzicianul englez.

„Cu toții au observat de prima dată că animalelor le-a plăcut, așa că am continuat. Acum s-au obișnuit și rezultatul este că sunt animale foarte frumoase și sănătoase. Sunt mai calme și mai relaxate, deci este mai ușor să le abordăm”, spune violoncelistul.

Bovinele au preferințele lor, spune Shaw, o subtilitate pe care Haugaard o vede cu greu.

„Reacționează diferit la diferite melodii – am cântat ceva care era puțin mai antrenant și mai modern și multora nu le-a plăcut și au plecat. Cred că sunetele care sunt mai aproape de vocea lor, de mugetul lor, sunt cele de violoncel, de aceea acest instrument are atât de mult succes la vaci”, a spus artistul.

O perspectivă diferită

Uneori cântă singur, însă alteori este însoțit de unul sau mai mulți muzicieni care petrec câteva zile la școala sa, Școala Scandinavă de Violoncel, deschisă în 2016. Potrivit lui Jacob, cântatul în aer liber, în fața unui public mai puțin pretențios, îi ajută pe artiștii vizitatori să se elibereze de stres.

„Dacă au ocazia să cânte în fața vacilor, se relaxează și se bucură mai mult de ceea ce fac”, a spus el.

Roberta Verna, o violonistă în vârstă de 22 de ani, a vizitat Stevns pentru a avea „o perspectivă diferită asupra lucrurilor”. Ținând în mână o vioară Stradivarius, cei doi artiști au cântat melodii de Reinhold Gliere și Bela Bartok pentru rumegătoare, care păreau interesate de nutreț și de muzică în egală măsură.

„A fost o situație diferită de cea obișnuită, dar nu mai rea. A fost foarte interesant, pentru că animalele chiar ascultă”, explică tânăra artistă.

La finalul concertului de 15 minute (al doilea din aceeași zi pentru vite), animalele pășteau liniștite așteptând următorul spectacol, iar Jacob afirmă că nu are de gând să se oprească.

Ca să știi mai mult, citește „Viețile marilor compozitori”

În noua ediție a acestei cărți de mare succes, Harold Schonberg ne introduce în lumea celor mai mari muzicieni din istorie, de la Monteverdi până la tonaliștii anilor 1990, printr-o serie de capitole biografice fascinante. Muzica este o artă în continuă evoluție și nu au existat genii, oricât de mari, care să nu fi fost influențați de predecesorii lor. Marii compozitori sunt prezentați aici ca ființe umane în carne și oase, cu totul conectate la lumea reală.

Toate figurile importante – Bach, Handel, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi, Wagner, Mahler și mulți alții – sunt incluse, iar viețile lor sunt prezentate într-o țesătură bogată în detalii și anecdote. Pentru această nouă ediție, Schonberg a extins acoperirea cărții cu descrieri informative și inteligente ale compozitorilor de dată mai recentă, însă nu a schimbat caracterul cărții, care rămâne un motiv de încântare pentru toți iubitorii de muzică.

„Viețile marilor compozitori” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu