O companie din Japonia le oferă nefumătorilor șase zile de concediu în plus

Datorită pauzelor de țigară pe care le iau pe parcursul zilei, angajații fumători au mai mult timp liber decât angajații nefumători. O companie din Japonia, unde fumatul este un obicei foarte răspândit, a decis să schimbe acest lucru.

După ce un angajat care nu fumează s-a plâns de faptul că pauzele de fumat afectează productivitatea, compania de marketing Piala Inc. și-a modificat politica de concedii.

Fumatori 02
Foto: careers24.com

Managementul firmei a decis să le acorde angajaților nefumători șase zile suplimentare de concediu în fiecare an, pentru a compensa timpul petrecut de fumători în pauzele de țigară.

„Unul dintre salariații noștri, nefumător, s-a plâns că pauzele de țigară creează probleme. Cumulate, pauzele de țigară pe care și le ia un angajat fumător depășesc 15 minute în fiecare zi”, a declarat Hirotaka Matsushima, purtătorul de cuvânt al Piala Inc.

După ce a aflat de sesizare, directorul companiei, Takao Asuka, a decis să le acorde angajaților care nu fumează mai multe zile libere. Modificarea politicii companiei este menită să încurajeze personalul să renunțe la fumat.

„Sper să încurajez angajații să renunțe la fumat prin stimulente, și nu prin sancțiuni sau constrângeri”, a afirmat Asuka.

Fumatori
În Japonia, fumatul este un obicei foarte răspândit. Foto: cnbc.com

Potrivit The New York Times, aproximativ 35% dintre angajații Piala Inc. sunt fumători.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Japonezii muncesc până la extenuare

În Japonia, o țară unde cultura muncii este extrem de prețuită, măsura luată de Piala Inc. este neobișnuită. Comparativ cu salariații din majoritatea țărilor dezvoltate, japonezii petrec foarte mult timp la locul de muncă, mulți nemaiavând timp pentru viața personală.

Ei lucrează frecvent 12 ore pe zi. Încă din anii ’70, în Japonia a luat amploare fenomenul numit „karoshi”, sau „moartea din cauza suprasolicitării”.

Mulți japonezi se sinucid sau suferă atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale din cauza programului prelungit de muncă.

Japonezi
Japonezii sunt cunoscuți pentru importanța pe care o acordă muncii. Foto: pri.org

Potrivit unui raport din 2016 cu privire la cazurile de „karoshi”, peste 20% din cei 10.000 de japonezi incluși în studiu au declarat că lucrează cel puțin 80 de ore suplimentare în fiecare lună.

Decizia Piala Inc. de a oferi mai mult timp liber este cu atât mai surprinzătoare, cu cât Japonia are o politică foarte laxă cu privire la fumat.


Japonia este, fără îndoială, o țară fascinantă, cu o cultură greu de înțeles pentru occidentali. Citește despre templul budist care are un preot robot, iar apoi află mai multe despre fugu, peștele toxic care este o mare delicatesă în Japonia.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Un comentariu la „O companie din Japonia le oferă nefumătorilor șase zile de concediu în plus”

  1. Hahaha. Tare! Bravo șefului pentru decizia luată, dar vai și amar de nefumător, o să sară șacalii fumători pe el de ciuda și invidie că i-a “turnat” și că are concediu mai lung cu o săptămână. Că așa e omul – in general foarte idiot – in loc sa se lase de fumat, sare la atac!

    Răspunde

Lasă un comentariu