„Pădurea verticală” din China a devenit un iad urban plin de țânțari

Proiectat să fie un paradis de verdeață pentru locuitorii săi, complexul rezidențial Qiyi City Forest Garden din Chengdu, China, s-a transformat, în doar doi ani, dintr-o „pădure verticală” într-un iad al țânțarilor.

Qiyi City Forest Garden a fost construit în 2018. La acel moment, a trăi într-o zonă plină de plante exotice le părea o idee bună localnicilor din Chengdu, unul dintre cele mai poluate orașe din China.

În aprilie 2020, toate cele 826 de apartamente din complexul rezidențial erau vândute.

Complexul rezidential 02
Foto: EPA

Pe balconul fiecărui apartament au fost amplasate până la 20 de tipuri de plante, menite să filtreze aerul și să reducă poluarea fonică.

O scenă dintr-un film postapocaliptic

Din motive necunoscute, până acum s-au mutat în complex doar zece familii, iar majoritatea apartamentelor sunt neocupate și lăsate în paragină, relatează Daily Mail.

Astfel, în loc să devină un paradis urban, complexul de opt blocuri arată ca o scenă dintr-un film postapocaliptic. Astăzi, balcoanele sunt invadate de plante, care au crescut necontrolat.

Complexul rezidential 03
Doi dintre locatarii complexului, care se luptă în fiecare zi cu roiurile de țânțari. Foto: Getty Images

Mai mult, puținii locatari ai grădinii verticale se plâng că grădinile neîngrijite sunt un magnet pentru țânțari.

Fotografii cu jungla urbană au devenit virale pe internet. Ca reacție, dezvoltatorul imobiliar care a construit  complexul a promis că va realiza lucrări de toaletare și îngrijire de patru ori pe an și că va face dezinsecția în zonă.

Complexul rezidential 04
Chengdu este unul dintre cele mai poluate orașe din China. Foto: EPA

Deși este aclamat de mulți, conceptul de „pădure verticală” are și critici, a căror principală îngrijorare este faptul că rădăcinile plantelor ar putea crește și penetra pereții, afectând siguranța structurii.

Complexul rezidential 05
În lipsa îngrijirii, plantele au crescut necontrolat și au invadat balcoanele. Foto: Getty Images

Un alt proiect de acest tip, dar care a avut succes, este Edificio Santalaia, din Bogota, Columbia. Este vorba de un bloc de 11 etaje, pe fațada căruia se află o grădină verticală de peste 3.000 de metri pătrați, potrivit National Geographic.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu