Competiția Berzelor, concursul de făcut copii lansat de un milionar excentric

La 31 octombrie 1926, chiar în seara de Halloween, Charles Vance Millar, un avocat canadian bogat și celebru, în vârstă de 73 de ani, a murit. Zumva, ziua în care Millar a decedat a fost în ton cu modul în care avocatul și-a trăit viața.

Lui Millar îi plăcuse mereu să facă glume, iar de-a lungul anilor obișnuise să îi pună pe oameni la încercare prin diverse farse, în special legate de bani.

Charles Millar
Charles Vance Millar. Foto: Fact Republic

Un obicei bizar al avocatului era să arunce bani pe trotuar, iar apoi să se ascundă în tufișuri, ca să vadă cine îi ridica.

Însă toate aceste glume au fost doar o încălzire pentru cea mai mare farsă a vieții sale. Cea mai mare glumă i-a reușit lui Millar după moarte, prin testamentul pe care l-a lăsat: un vast experiment social, o cursă a nașterilor care a rămas în istorie drept Competiția Berzelor.

Millar s-a ținut de glume și după moarte

Testamentul
Testamentul lui Charles Millar. Foto: Wikimedia

Charles Vance Millar s-a născut la 28 iunie 1854 în Alymer, Ontario. A devenit un avocat de succes la firma pe care o deținea în Toronto.

În 1926, după o carieră bogată ca avocat, proprietar de club de curse de cai și președinte al unei fabrici de bere, Millar a murit subit, la birou, în timpul unei ședințe cu asociații.

Avea 73 de ani, era necăsătorit și nu avea copii. Avea, în schimb, o mare avere, pe care decisese – prin testament – să o împartă în mod neobișnuit.

La momentul morții, avocatul avea în conturi aproximativ 10 milioane de dolari (la cursul de astăzi), precum și mai multe proprietăți.

În prima parte a testamentului, avocatul a decis să lase o mică parte din bani mai multor oameni pe care îi cunoștea. Bineînțeles, în stilul caracteristic unui mare farsor.

Unor bărbați ce se urau reciproc le-a lăsat moștenire o casă de vacanță în Jamaica, sub condiția ca toți să își petreacă vacanțele acolo împreună.

Mai multor preoți din Toronto le-a lăsat acțiuni la fabrica de bere, iar celor care cereau interzicerea curselor de cai le-a lăsat acțiuni la clubul de curse de cai.

Toate aceste valori se ridicau la aproximativ un milion de dolari în banii de astăzi.

Articolul 10: Competiția Berzelor

Marea Competitie a Berzelor
Cum nu avea urmași, avocatul canadian a decis să își aleagă moștenitorii într-un mod nemaiîntâlnit. Foto: Today I Found Out

Dar acestea au fost doar un preludiu pentru marele final. Articolul 10 al testamentului lui Millar conținea o provocare care urma să schimbe viețile a zeci de familii din Toronto.

În testament, avocatul a promis restul averii sale (aproximativ 9 milioane de dolari) femeii din Toronto care avea să reușească să aducă pe lume cei mai mulți copii – înregistrați corespunzător la starea civilă – într-o perioadă de 10 ani.

În cazul în care ar fi existat egalitate, banii urmau să fie împărțiți în mod egal între toate câștigătoarele.

Familie
Soții Timleck și copiii lor, una dintre familiile care au participat la concurs. Foto: Toronto Public Library

Millar și-a descris testamentul ca fiind „necesar de neobișnuit și capricios”, deoarece nu avea „dependenți sau rude apropiate”.

La început, mass-media au catalogat testamentul lui Millar drept „document ciudat”. Nimănui nu-i venea să creadă gestul făcut de avocat.

Bătălia juridică

Millar își redactase testamentul în așa fel încât să reziste în cazul în care era atacat în instanță. Cu toate acestea, au existat numeroase contestații împotriva documentului.

În cei 10 ani care au urmat morții lui Miller, actul a făcut obiectul mai multor procese. Unii acuzau faptul că testamentul încălca politicile publice.

Cotidianul The Globe a scris că prevederile sale încurajau nașterea copiilor fără a ține cont de șansele acestora la viață sau la bunăstare.

Avocati
Doi dintre avocații care au apărat validitatea testamentului lui Millar în instanță. Foto: Toronto Public Library

Rude îndepărtate ale lui Millar au apărut brusc și au încercat să pună mâna pe averea avocatului, însă fără succes. Între timp, autoritățile provinciei Ontario au încercat să redirecționeze banii către bugetul de stat.

În cele din urmă, cazul a ajuns la Curtea Supremă a Canadei, iar clauza privind Competiția Berzelor a fost declarată valabilă.

Concursul a făcut senzație în mass-media

Derby
Competiția Berzelor a ajuns și în ziarele din SUA. Foto: Five Thirty Eight

În timp ce testamentul lăsat de Millar era dezbătut și analizat în sălile de judecată, zeci de femei din Toronto, provenind în special din medii sărace, au văzut în provocarea lansată de avocat unica șansă de a scăpa de sărăcie.

Ziarele din întreaga țară au început să urmărească subiectul și au botezat concursul Competiția Berzelor.

Neobișnuita cursă a generat un interes tot mai mare din partea publicului, iar ziarul Toronto Daily Star a numit un reporter special, a cărui misiune era să urmărească femeile însărcinate din oraș pentru a obține interviuri în exclusivitate.

În curând, întreaga țară a început să urmărească bizara competiție cu sufletul la gură. Tot mai multe mame au început să își revendice locul printre pretendentele la marele premiu.

Când a murit, Millar nu a prevăzut marea criză economică ce urma să lovească America de Nord în anii ’30, transformând banii pe care îi promisese într-o speranță pentru familiile numeroase care luptau pentru supraviețuire.

De la început, în Competiția Berzelor s-au înscris 11 familii, iar alte câteva au inrrat în competiție pe ultima sută de metri. Pe măsură ce se apropia termenul, numărul știrilor din mass-media a explodat.

Patru femei au fost declarate câștigătoare

La 31 octombrie 1936, la ora 16:30, exact la 10 ani de la moartea lui Millar, concursul a luat sfârșit. Unele femei au încercat să trișeze, menționând nașteri care nu fuseseră înregistrate oficial sau copii rezultați din adulter.

Pe măsură ce tensiunea creștea, au apărut și alte întrebări: contau copiii născuți morți? Dar copiii născuți din mame necăsătorite? Se calificau și cei care locuiau în apropierea orașului Toronto?

Familia Nagle
Familia Nagle, una dintre câștigătoarele concursului. Foto: Toronto Public Library

În cele din urmă, judecătorul William Edward Middleton, un om cu o mare simpatie pentru familiile numeroase (el însuși avea nouă frați), a luat decizia finală cu privire la câștigătoarele competiției.

Middleton a hotărât ca banii să fie împărțiți în mod egal între patru femei, care dăduseră naștere la câte nouă copii în termenul de 10 ani. Fiecare femeie a obținut 110.000 de dolari (aproximativ 2 milioane de dolari, la valoarea de astăzi).

Alte două femei, care născuseră copii nelegitimi, au primit câte 12.500 de dolari pentru a renunța la recursurile pe care urmau să le formuleze. Această sumă le-a fost suficientă mamelor să cumpere case noi și să plătească pentru educația copiilor lor.

Deși s-a terminat cu bine pentru câteva familii, concursul lui Miller a făcut și victime colaterale. În goana după bani, familiile intrate în competiție, dar care nu au reușit să câștige s-au ales cu mai multe guri de hrănit și cu o viață mult mai grea.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu