5 comori istorice inestimabile distruse din cauza prostiei umane

Albert Einstein obișnuia să spună: „Două lucruri sunt infinite: universul și prostia omenească, însă nu sunt sigur de primul”. Această vorbă ne este confirmată adeseori de diverse evenimente care se petrec în jurul nostru.

Multe dintre aceste acte prostești nu sunt comise cu intenții rele și nu au consecințe grave. Dar există situații în care ignoranța atentează la valorile noastre istorice, distrugând unele dintre cele mai prețioase moșteniri pe care ni le-au lăsat generațiile trecute.

În acest articol, îți prezentăm cinci lucruri cu importanță istorică deosebită care au fost distruse din cauza prostiei umane.

1. Camera de chihlimbar, pierdută pe vecie

Camera de Chihlimbar
Camera de Chihlimbar era o adevărată comoară. Foto: Wikimedia Commons

În 1701, Frederic I, primul rege al Prusiei, a ordonat construirea Camerei de Chihlimbar la insistențele soției sale, Sofia Charlotte. Planul inițial era realizarea acestei camere în Palatul Charlottenburg, reședința regelui. Dar, într-un final, a fost construită în Palatul din Berlin.

Camera era decorată cu panouri de chihlimbar, decorate cu frunze din aur, pietre prețioase și oglinzi. Dar toate aceste nestemate nu au rezistat mult în Palatul din Berlin. În 1716, Petru cel Mare, țarul Rusiei, a vizitat palatul și a fost uimit de frumusețea încăperii.

Pentru a consolida relațiile dintre cele două puteri, regele Frederic i-a dăruit camera lui Petru cel Mare. Astfel, decorațiunile camerei au fost transportate în Rusia cu vaporul, în 18 cutii mari. Inițial, ele au fost instalate în Palatul Eaterinei, de lângă Sankt Petersburg.

Considerată „cea de-a opta minune a lumii”, Camera de Chihlimbar a rămas în Palatul Ecaterinei până la invazia trupelor germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sub îndrumarea a doi experți, soldații germani au dezinstalat întreaga cameră în doar 37 de ore și au împachetat-o în 27 de cutii.

Castelul Konigsberg
Ruinele Castelului Königsberg, după bombardament (1950). Aici a fost instalată și prețioasa Cameră de Chihlimbar. Foto: canitz.org

Cutiile au fost expediate la Königsberg, Germania, unde au ajuns pe 14 octombrie 1941. După o lună, Camera de Chihlimbar a fost deschisă pentru vizitare.

În 1943, Adolf Hitler a ordonat mutarea Camerei de Chihlimbar de la Königsberg. Însă, înainte ca mutarea să aibă loc, persoana desemnată să coordoneze operațiunea a fugit din oraș.

În 1944, Königsbergul a fost bombardat de aviația britanică, distrugând clădirea în care se afla celebra cameră. De atunci, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu comorile care au compus cândva cea de-a opta minune a lumii.

2. Codicele mayașe, arse de un episcop fanatic

Mayașii erau cunoscuți pentru cunoștințele lor avansate de arhitectură, matematică și astronomie. Această civilizație folosea un sistem extrem de complex de scriere hieroglifică și își transmitea cunoștințele prin intermediul codicelor.

Codicele mayase
Fragment din Codicele de la Dresda (stânga) și Codicele de la Madrid (dreapta). Foto: Wikimedia Commons

Aceste codice erau ținute de scribi profesioniști, pe un papirus confecționat din scoarță de ficus sau smochin. Codicele conțineau informații astronomice, precum și date despre ritualuri și cultura și societatea acestei civilizații.

Judecătorul spaniol Alonso de Zoria a relatat că a văzut numeroase codice mayașe în 1540, într-o zonă unde astăzi este Guatemala. Potrivit acestuia, codicele relatau peste 800 de ani din istoria civilizației mayașe. Din păcate, toate aceste informații s-au pierdut din cauza unui singur om, Diego de Landa.

Landa, un episcop spaniol, a fost descris de mai mulți istorici drept crud și fanatic. Landa credea că civilizația mayașă „se închina diavolului”, drept pentru care a ordonat arderea tuturor codicelor și a imaginilor de cult create de mayași.

Doar patru cărți mayașe au scăpat de foc: Codicele de la Dresda, Codicele de la Madrid, Codicele de la Paris și Codicele Grolier.

3. Scrierile lui Arhimede, șterse și acoperite cu rugăciuni

Palimpsestul lui Arhimede
Foto: maa.org

Arhimede a fost un matematician, inginer și om de știință grec care a trăit în secolul al III-lea î.e.n. Arhimede obișnuia să-și relateze cercetările și descoperirile sub forma unor scrisori adresate contemporanilor săi.

În jurul anului 530, arhitectul grec Isidor din Milet a adunat toate aceste scrisori într-un singur manuscris. În 1204, manuscrisul a fost transportat de la Constantinopol la Ierusalim. Acolo, în 1229, un călugăr avea să-l distrugă din ignoranță.

Neînțelegând textul, călugărul l-a șters de pe pergament. Apoi, a îndoit paginile în două, le-a legat din nou și le-a folosit pentru a scrie un text religios. Din păcate, aceasta era o practică răspândită, în vremurile în care papirusul era ceva rar.

Astfel, manuscrisul lui Arhimede a fost pierdut până în anii 1840, când un cercetător al Bibliei, pe nume Constantin von Tischendorf, a observat că anumite porțiuni din textul inițial erau încă vizibile. Intrigat, a cerut ajutorul unui savant expert în limba greacă.

Palimpsestul lui Arhimede 02
Foto: Wikimedia Commons

Expertul a reușit să transcrie câteva rânduri. În 1906, istoricul danez Johan Heiberg a citit aceste rânduri și și-a dat seama că opera îi aparținea lui Arhimede. A fotografiat manuscrisul și a reușit să transcrie o mare parte din conținutul acestuia.

4. Ultima casă a lui Shakespeare a fost demolată

Situată în Stratford-upon-Avon, casa New Place a fost construită în 1483 de Sir Hugh Clopton. Este faimoasă pentru că aici și-a petrecut ultima parte din viață William Shakespeare.

Dramaturgul englez a cumpărat casa în 1597, pe când se afla la apogeul carierei. În 1612, Shakespeare a părăsit Londra și s-a întors în orașul său natal, trăind în casa New Place.

După moartea lui Shakespeare, clădirea a avut mai mulți proprietari. Ultimul dintre aceștia a fost reverendul Francis Gastrell.

New Place 02
Locul în care a existat New Place, ultima reședință a lui William Shakespeare. Foto: shakespeare.org.uk

Deoarece era deja cunoscută drept ultima reședință a lui Shakespeare, casa New Place a devenit loc de pelerinaj pentru mulți vizitatori. Ca gest de sfidare față de oamenii care-i invadau intimitatea în fiecare zi, Gastrell a tăiat un dud care fusese plantat de Shakespeare.

Furioși, localnicii au spart ferestrele casei. Ulterior, Gastrell a cerut permisiunea de a extinde grădina, dar autoritățile i-au respins cererea și, colac peste pupăză, i-au mărit și impozitul.

Drept răzbunare, Gastrell a demolat casa în 1759. Acest gest i-a înfuriat din nou pe localnici, care l-au obligat pe reverend să părăsească orașul.

5. O piramida mayașă a fost transformată în material de construcții

Situată pe coasta de nord-est a Americii Centrale, Belize este mărginită de Mexic, Guatemala și Marea Caraibilor. Între 1500 î.e.n. și 300 î.e.n., aici s-au stabilit mayașii, a căror civilizație a înflorit până în jurul anului 1200.

De aceea, Belize este acum o țară plină de piramide mayașe. Una dintre acestea, veche de 2300 de ani, a fost distrusă în 2013 dintr-un motiv absolut prostesc. Muncitorii aveau nevoie de pietriș pentru asfaltarea drumurilor.

Piramida, care era construită din calcar și avea înălțimea de aproape 20 de metri, a fost demolată cu buldozerul. Costrucția avusese rolul de templu și fusese edificată în jurul anului 250 î.e.n..

În jurul ei, mayașii construiseră 81 de clădiri, pe o suprafață de 19 kilometri pătrați. Deoarece piramida fusese construită din calcar de cea mai înaltă calitate, compania de construcții a considerat că este o sursă excelentă de piatră, așa că au demolat-o.

Potrivit arheologilor, distrugerea piramidei a compromis iremediabil valoarea științifică a sitului de la Noh Mul.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și Greșeli minore, urmări majore – Cele mai mari gafe din istorie. Apoi, descoperă și 7 greșeli aparent banale, care au provocat dezastre colosale.

Ca să știi mai mult

Oamenii fac greșeli (unii dintre ei comit erori catastrofale), iar marii lideri ai istoriei reușeau să greșească exact la fel de mult cât o fac mult-supravegheații politicieni din prezent. Unele dintre aceste greșeli au schimbat cursul istoriei întregii lumi sau cel puțin a unui continent. Erori și gafe care au prăbușit imperii, au distrus economii și au transformat lumea. De la Linia Maginot, la Criza rachetelor cubaneze, istoria este plină de mișcări proaste și de idei mai puțin geniale care s-au transformat în dezastre cu consecințe nelimitate. Acest volum analizează o sută de astfel de puncte de cotitură.

Comandă cartea „100 de greșeli care au schimbat istoria” pe Elefant sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Din pacate astfel de lucruri se intampla prea des…
    ,,Cine nu cunoaste insemnatatea istoriei e sortit sa o repete”

  • >