Commodus, împăratul-gladiator care a distrus Roma

Roma Antică era plină de figuri pitorești, precum Iuliu Cezar, Nero, Caligula și împăratul Commodus, care a îndreptat Roma înspre ruină.

Lucius Aelius Aurelius Commodus s-a născut pe 31 august 161, în orașul care astăzi se numește Lanuvio, în Italia, și a fost fiul împăratului Marcus Aurelius și al împărătesei Faustina cea Tânără, fiica împăratului Antoninus Pius.

Bust al lui Commodus drept Hercule, de unde și blana de leu, ciomagul și merele de aur ale Hesperidelor. Parte a unui grup statuar. Foto: Wikimedia

Cum nu avea frați, pentru că geamănul său murise la vârsta de patru ani, Commodus a fost educat să devină împărat. De altfel, când avea doar șase ani, tatăl său l-a declarat coîmpărat.

Commodus era un tânăr răsfățat și narcisist, o adevărată rușine pentru tatăl său. Nu avea niciun interes pentru problemele militare sau administrative și tot ce făcea era să-și satisfacă poftele.

În 180, Marcus Aurelius a murit, lăsându-l pe Commodus drept împărat al Romei. Acesta a luat repede numele de Caesar Marcus Aurelius Commodus Antoninus Augustus, și, de-a lungul domniei sale, din 177 până în 192, a devenit din ce în ce mai crud și mai sadic.

Se prezenta drept „Hercule renăscut” și a început să poarte o blană de leu, la fel ca eroul său, ca să pară mai impunător. Activitatea lui preferată era să joace rolul de gladiator, îmbrăcat numai în pielea sa de leu.

Cum nu se mai pomenise ca un împărat să se implice în astfel de activități, comportamentul lui Commodus a dat naștere unui scandal. Mai mult, potrivit ancient-origins.net, în timpul luptelor își alegea drept adversari animale lipsite de ajutor și cetățeni romani infirmi, adeseori soldați care fuseseră schilodiți în război.

Uneori, aceștia erau legați unul de altul, pentru ca împăratul să poată ucide cu măciuca sa câte doi în același timp. În plus, Commodus supunea Roma la cheltuieli enorme ori de câte ori apărea în arenă.

Commodus, împăratul-gladiator
Bust al împăratului Commodus la Muzeul Capitolin din Roma, Italia. Foto: Wikimedia

Iar măcelul nu s-a oprit la arenă. Commodus A ucis o întreagă familie, Quinctillius, doar fiindcă membrii acesteia erau bogați și populari. Un singur copil a supraviețuit.

La un moment dat, Senatul a fost informat că numele conducătorului nu mai avea să fie Commodus. Trebuia să fie numit „Hercule, fiul lui Zeus”. Împăratul a trimis o petiție cerând ca Senatul să-l declare zeu în viață.

A schimbat numele lunilor după numele său, a redenumit Roma „Colonia Lucia Annia Commodiana” și a ridicat statui care îl reprezentau peste tot în oraș.

Potrivit ancient.eu, istoricul roman Cassius Dio remarca:

„Acest om nu era rău de la natură, ci, dimpotrivă, era cel mai nevinovat dintre toți oamenii care au trăit vreodată. Însă marea sa simplitate, alături de lașitate, l-au făcut să se abată de la o viață bună și l-au împins spre obiceiuri desfrânate și crude, care au devenit în curând a doua sa natură.”

Cel mai apropiat sfătuitor al său, Perennis, care preluase îndatoririle de împărat ale lui Commodus, a încercat să îl ucidă, însă complotul a eșuat și Perennis a fost executat.

Următorul său sfetnic, Cleander, a fost obligat să-și asume responsabilitatea atunci când a apărut o criză alimentară și, pentru a le face pe plac cetățenilor care protestau, Commodus l-a executat pe Cleander alături de copiii, soția sa și prietenii săi cei mai apropiați.

Bustul Bruttiei Crispina. Foto: Wikimedia

Commodus s-a însurat cu Bruttia Crispina, când aceasta avea 16 ani. Nu au avut copii și, după aproximativ un deceniu de la căsătorie, femeia a fost izgonită pe insula Capri și apoi executată pentru adulter.

Commodus avea un harem de peste 300 de femei și un băiat, care a fost botezat „băiatul care îl iubește pe Commodus”. Favorita sa era o femeie pe nume Marcia, care îi dădea sfaturi, însă nici ea nu a scăpat de cruzimea lui Commodus.

Când Commodus s-a decis să îndepărteze Senatul și să conducă singur, ea a protestat, iar Commodus a ordonat să fie ucisă. Dar Marcia și mai mulți dintre consilierii lui Commodus se săturaseră.

În anul 193, Marcia i-a adus lui Commodus un pahar de vin otrăvit, în timp ce împăratul se pregătea să facă baie. Stomacul lui Commodus a respins vinul, însă, în timp ce făcea baie, Narcis, un luptător profesionist, a fost adus ca să îl sufoce – ceea ce s-a și întâmplat.

În timpul vieții sale, Commodus a pus capăt echilibrului pașnic de care Roma se bucurase timp de aproape 80 de ani. Moneda s-a devalorizat și economia s-a prăbușit, iar țara a intrat într-un război civil care a durat patru ani.

Domnia sa a marcat începutul sfârșitului acestui mare imperiu.

Ca să știi mai mult, citește „Roma Antică. O istorie pentru toți”

Este un tratat de istorie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta. Dacă ești un pasionat al istoriei și te fascinează tot ceea ce ține de cultura romană sau ești un părinte al cărui copil va învăța de-a lungul timpului despre Imperiul Roman, acest volum ar trebui să aibă un loc rezervat în colecția ta.

„Roma Antică. O istorie pentru toți” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu