Avertisment din preistorie: „Ceva” a lovit Pământul acum 13.000 de ani

Cercetătorii au descifrat o serie de simboluri antice celebre dintr-un templu din Turcia, iar acestea spun povestea unui impact devastator al unei comete care a căzut pe planeta noastră în urmă cu aproximativ 13.000 de ani.

Când interpretările inscripțiilor au fost coroborate cu simulări computerizate ale Sistemului Solar de la acea vreme, cercetătorii au sugerat că simbolurile antice ar putea descrie impactul unui corp ceresc, produs în jurul anului 10.950 î.e.n. – cam la aceeași vreme în care „ceva” a declanșat o miniepocă glaciară care a schimbat civilizația pentru totdeauna.

Cometa despre care dovezile arată că a lovit pământul acum 13.000 de ani s-a spart în mai multe fragmente. Foto: Universe Today

Această miniepocă glaciară, cunoscută ca Younger Dryas (sau Dryas Timpuriu – numele Dryas provine de la o specie de plantă din zona arctică), a durat aproximativ o mie de ani și este considerată o perioadă crucială pentru omenire, fiindcă atunci a apărut agricultura și s-au ridicat primele civilizații din Neolitic, probabil ca reacție față de condițiile climatice mai reci.

Se crede că în această perioadă au dispărut și mamuții lânoși. Însă, deși perioada Younger Dryas a fost studiată amănunțit, nu este clar ce anume a declanșat-o.

Căderea unei comete este una dintre principalele ipoteze, iar până acum datele privind un astfel de impact au fost culese de pe toată planeta.

Stâlpul 43 de la Gobekli Tepe. Simbolurile de pe stâlpul antic (interpretate ca fiind constelații) suprapuse cu o hartă a cerului. Foto: Andrew Collins

Dovezile arată că acest corp ceresc – care s-a spart în câteva fragmente după intrarea în atmosferă – a căzut pe calota glaciară, în America de Nord și în nordul Europei, spulberând gheața și declanșând Younger Dryas.

Echipa de la Universitatea din Edinburgh, din Scoția, spune că aceste cioplituri, găsite în ceea ce se crede că este cel mai vechi templu din lume, Gobekli Tepe, din sudul Turciei, conțin dovezi noi că o cometă ar fi declanșat perioada Younger Dryas.

„Cred că aceste cercetări, alături de descoperirea recentă a unei anomalii în stratul de platină răspândit de-a lungul continentului nord-american, arată în mod clar că a existat un impact al unei comete în perioada Younger Dryas. Rezultatele muncii noastre întăresc dovezile fizice”, a declarat coordonatorul cercetărilor, Martin Sweatman, pentru The Telegraph.

Ruinele de la Gobekli Tepe. Foto: Wikimedia

Traducerea simbolurilor mai sugerează că Gobekli Tepe nu era un templu obișnuit, cum s-a crezut mult timp. S-ar putea ca acest complex uimitor să fi fost un observator antic.

„Se pare că Gobekli Tepe era, printre altele, un observator prin care se monitorizau mișcările stelelor. Unul dintre stâlpi pare să fi servit drept memorial pentru acest eveniment devastator – probabil cea mai distrugătoare zi din istorie de la sfârșitul Epocii Glaciare”, a declarat Sweatman pentru Press Association.

Se crede că Gobekli Tepe a fost construit în jurul anului 9.000 î.e.n. – cu circa 6.000 de ani înainte de Stonehenge -, însă simbolurile de pe stâlp datează evenimentul cu 2.000 de ani mai devreme.

Ciopliturile au fost descoperite pe un stâlp cunoscut ca Piatra Vulturului (în imaginea de mai sus) și înfățișează mai multe animale în diverse poziții, de jur împrejurul stâlpului de piatră.

Simbolurile îi încurcă de mult timp pe savanți, însă Sweatman și echipa sa de ingineri au descoperit că ele corespundeau unor constelații și înfățișau un roi de fragmente de cometă care lovesc concomitent Pământul.

Se crede că imaginea de pe piatră care înfățișează un om fără cap simbolizează dezastrul uman și pierderea de vieți omenești rezultată în urma impactului.

Există semne care indică faptul că ciopliturile au fost îngrijite de oamenii de la Gobekli Tepe timp de mii de ani, ceea ce sugerează că evenimentul descris a avut un impact deosebit asupra civilizației de aici.

Scenă imaginată din Pleistocen, arătând mamuții lânoși, leii de peșteră, care mănâncă un ren, tarpanii și rinocerul lânos. Foto: Wikipedia / Mauricio Antón

Ca să afle dacă Pământul a fost într-adevăr lovit de o cometă, cercetătorii au folosit modele computerizate pentru a potrivi tiparul stelelor de pe Piatra Vulturului cu o anumită dată.

Astfel, au găsit dovezi că evenimentul respectiv ar fi avut loc în jurul anului 10.950 î.e.n., cu o marjă de eroare de 250 de ani.

Perioada în care au fost executate aceste cioplituri se potrivește cu o bucată de gheață obținută din Groenlanda, care indică faptul că perioada Younger Dryas a început în jurul anului 10.890 î.e.n.

Potrivit lui Sweatman, nu este pentru prima dată când arheologia antică a oferit dovezi despre trecutul civilizației.

„Multe picturi rupestre și artefacte din Paleolitic cu simboluri similare, reprezentând animale, sugerează faptul că astronomia este cu adevărat o ocupație foarte veche”, a declarat Sweatman pentru The Telegraph.

„Dacă ne gândim că, potrivit astronomilor, această cometă gigantică a intrat în Sistemul Solar cu, probabil, 20.000-30.000 de ani în urmă și că ar fi fost un fenomen vizibil și dominant pe cerul nopții, este greu să ne închipuim că oameni antici ar fi ignorat-o, date fiind potențialele consecințe”, a conchis acesta.

Ca să știi mai mult, citește „O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică”

Astronomul Adrian Șonka își invită cititorii de toate vârstele la o plimbare de-a lungul și de-a latul Universului cunoscut. Vei afla ce presupune cu adevărat o călătorie în spațiu și cum se simte când zbori cu 28 000 km/h, cum se vede Pământul de pe fereastra hubloului, cum ar fi viața pe celelalte planete din Sistemul Solar (de ce e „grea” viața pe Venus și de ce e așa de „prăfuit” Marte) și unde e cel mai bine să programezi o viitoare vacanță (scuba-diving pe planetele joviene, anyone?), cum funcționează aparatul de făcut lumină” (Soarele, nu becul), unde se termină Sistemul Solar și cum se măsoară distanța până la stele, ce este o pitică roșie și ce e o gigantă albastră, care sunt cele mai bune „cartiere” cosmice sau cum poate găsi o maimuță o planetă.

Cu mult umor și într-un stil accesibil și prietenos, Adrian Șonka te învață tot ce ai nevoie ca să te plimbi relaxat printre planete și stele. Adrian Șonka este astronom de mai bine de 20 de ani, timp în care a privit cerul și a învățat să observe multe tipuri de obiecte cosmice: stele variabile, asteroizi, planete, ocultații etc.

„O plimbare prin Univers. Carte de relaxare astronomică” se găsește cu reducere pe Cărturești, Humanitas sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Avertisment din preistorie: „Ceva” a lovit Pământul acum 13.000 de ani”

  1. Cu cat te duci mai adinc in negura timpului cu atat ai sa vezi tehnologii avansate si oameni cu mult superiori celor de acuma. S-a pierdut foarte mult… O amarata omenire nu poate realiza o piramida precum Marea Piramida de pe platoul Gizeh care este alcatuita din circa 2,500,000 blocuri de dolemit, granit rosu, granit negru… Suntem ultimii dintr-o lunga linie si suntem pe duca….

    Răspunde

Lasă un comentariu