Orașul care s-a clădit pe spatele bolnavilor de tuberculoză

Una dintre principalele cauze de deces în Europa și în Statele Unite ale Americii în timpul secolului XIX a fost tuberculoza. Această boală este cauzată de o bacterie care atacă în principal plămânii și provoacă tuse cronică, febră și pierderi semnificative în greutate.

Înainte de descoperirea antibioticelor, tuberculoza era o boală incurabilă. Singurul tratament pe care medicii îl puteau recomanda era petrecerea unui sejur la munte, deoarece aerul uscat și proaspăt ajuta la ameliorarea simptomelor.

Tuberculoza
De obicei, bolnavii de tuberculoză se stingeau încet, sub privirile neputincioase ale celor dragi. Foto: PBS

Astfel, mulți bolnavi de tuberculoză călătoreau în zone cu climat arid, pentru a-și alina suferințele și pentru a se pune pe picioare.

Profitând de clima perfectă pentru cei cu această afecțiune, fondatorii orașului Colorado Springs, din SUA, au pus bazele unei adevărate „industrii” a tuberculozei, pe baza căreia s-a clădit, practic, așezarea.

„Era de bon ton să scuipi sânge”

În secolul XIX, mulți priveau tuberculoza ca pe o boală care, deși distruge organismul, stimulează mintea și imaginația. Această credință s-a născut din faptul că mulți scriitori celebri – printre care Edgar Alan Poe, surorile Brontë sau John Keats – au fost răpuși de tuberculoză.

Boala era atât de „fermecătoare” încât însuși poetul Byron a recunoscut că i-ar plăcea să moară de tuberculoză, în timp ce romanciera Amantine Lucile Aurore Dupin, cunoscută după pseudonimul George Sand, spunea despre iubitul ei, compozitorul Frédéric Chopin, că „tușește cu o grație infinită”.

Scriitori tuberculoza
Edgar Allan Poe, Charlotte Brontë și John Keats au fost răpuși de tuberculoză. Fotografii: Wikimedia

În memoriile sale, scriitorul francez Alexandre Dumas scria despre tuberculoză:

„…era la modă să suferi de plămâni. Toți aveau tuberculoză, în special poeții. Era de bon ton să scuipi sânge după fiecare emoție neînsemnată și să mori înainte de a împlini treizeci de ani…”

În timp ce poeții fantazau despre moartea de tuberculoză, în regiunile aride din întreaga lume au fost construite numeroase sanatorii, pentru că cererea era tot mai mare, iar „industria” tuberculozei era tot mai profitabilă.

Unul dintre orașele care au profitat din plin de pe urma turismului bolnavilor de tuberculoză a fost orașul Colorado Springs, din SUA.

Forțați să mănânce mult și să se odihnească

Colorado Springs
Sanatoriul Woodmen of America. Foto: Muzeul : Colorado Springs Pioneers

Colorado Springs a fost fondat în 1871. Situat la est de Munții Stâncoși, la altitudinea de 1839 de metri, orașul are o climă uscată pe tot parcursul anului.

Orașul beneficiază de soare abundent, cu o medie de 250 de zile însorite pe an. Colorado Springs, era, fără îndoială, destinația perfectă pentru bolnavii de tuberculoză.

Profitând de clima favorabilă, fondatorii Colorado Springs au început să promoveze orașul ca destinație principală pentru tratamentul tuberculozei și al problemelor respiratorii.

Zeci de mii de oameni mergeau în Colorado Springs în fiecare an, atrași de posibilitatea de a-și trata boala.

Pacienti tuberculoza
Pacienții adunați pentru o fotografie de grup la un sanatoriu din Colorado Springs. Foto: Muzeul : Colorado Springs Pioneers

Odată internați într-un sanatoriu, pacienții erau supuși la o serie de tratamente bizare, precum hrănirea forțată, repaosul obligatoriu la pat, hipnotismul, băile de soare și dormitul în aer liber. De cele mai multe ori, această rutină era chinuitoare.

Pacienții erau forțați să mănânce de două ori mai mult decât își doreau. Dieta obișnuită consta în trei mese bogate, completate pe parcursul zilei cu ouă crude și multe pahare de lapte.

Scopul hrănirii forțate era întremarea organismelor secătuite de boală, iar cei care petreceau multe luni în sanatoriu se îngrășau între 10 și 20 de kilograme.

Unul din trei rezidenți din Colorado Springs avea tuberculoză

Pacienti tuberculoza 02
Foto: Facebook/Modern Woodmen of America

Aerul proaspăt era considerat cel mai important element al tratamentului. De aceea, aproape toate sanatoriile aveau cabine de dormit bine ventilate, care semănau cu corturile amerindienilor.

În Colorado Springs existau sute de astfel de cabine, concepute de doctorul Charles Fox Gardiner. Sanatoriul Modern Woodmen of America avea nu mai puțin de 250.

În 1947, când instituția s-a închis, multe dintre acestea au fost vândute localnicilor. Astăzi, unele dintre ele sunt folosite ca magazii de unelte, studiouri de artă și chiar stații de autobuz.

Sanatoriu
Clădirea fostului sanatoriu Cragmor aparține acum Universității din Colorado Springs. Foto: Wikimedia

Fie că a fost vorba de clima din Colorado Springs sau de altceva, cert este că mulți dintre pacienții cu tuberculoză care s-au tratat aici s-au simțit mult mai bine.

Mulți dintre ei au cumpărat proprietăți în oraș și s-au mutat definitiv acolo. Printre ei s-a numărat un om de afaceri J. J. Hagerman, care a venit în Colorado Springs în 1884 și nu a mai plecat niciodată. În cele din urmă, Hagerman a construit linia ferată Midland Colorado.

La apogeu, în Colorado Springs existau 17 sanatorii, iar unul din trei rezidenți era bolnav de tuberculoză.

Multe dintre clădirile importante ale orașului datează de pe vremea „industriei” tuberculozei. Unul dintre spitalele din oraș a fost cândva sanatoriu, la fel și campusul Universității din Colorado Springs.


În continuare, îți recomandăm și Dizenteria, gonoreea și malaria, dușmanii tuturor în Primul Război Mondial.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu