Trădați de „găinaț”: Cei 1.5 milioane de pinguini despre care nu știa nimeni

Deși suntem tentați să credem că avem sub control fiecare colțișor al planetei, 1.5 milioane de pinguini au reușit să scape nedetectați vreme de mai bine de o jumătate de secol. În urmă cu câțiva ani, oamenii de știință au anunțat descoperirea a unei „super-colonii” de pinguini Adelie în Antarctica.

Păsările, care trăiau nederanjate de aproape 60 de ani, au fost date în vileag de pata uriașă de excremente pe care o creaseră de-a lungul anilor și care era vizibilă din satelit.

O descoperire la care nimeni nu se aștepta

Pinguini Adelie - imagine drona_compressed
Oamenii de știință au fotografiat o parte a coloniei cu ajutorul unei drone. Foto: Pinterest

Această super-colonie a fost descoperită pe un grup de petice de uscat izolate, denumit Insulele Danger. Cei un milion și jumătate de pinguini au fost descoperiți după ce sateliții NASA au reperat în 2014 petele enorme de excremente lăsate de păsări.

Imaginile au determinat un grup de oameni de știință să pună la cale o expediție în anul următor. Din echipă făcea parte și doctorul Tom Hart, de la Universitatea Oxford.

Scopul expediției era de a afla câți pinguini trăiau, de fapt, pe insule. Nu mică le-a fost surprinderea când au descoperit că era vorba de aproximativ 1.5 milioane de exemplare.

„Este cea mai mare colonie descoperită recent, un număr imens de pinguini”, a declarat Tom Hart pentru cotidianul britanic The Telegraph.

Cum au reușit pinguinii să scape nedetectați

Pinguini - supercolonie_compressed
Pinguinii Adelie au fost botezați așa după numele soției exploratorului francez Jules Dumont d’Urville, cel care a descoperit specia în 1840. Foto: Pinterest

Lucrul cel mai ciudat este că, în zilele noastre, o colonie atât de mare a putut să treacă neobservată.

„Nu au fost văzuți fiindcă se află într-un loc în care este greu de ajuns. Pur și simplu au fost trecuți cu vederea”, a completat omul de știință britanic.

Evenimentul este unul rarisim. Hart a povestit cu încântare despre momentul în care exploratorii s-au apropiat de colonia de păsări.

„Dacă ar trebui să descrii fenomenul cuiva care nu l-a văzut, ar trebui să-i spui să-și imagineze cea mai mare mulțime pe care a văzut-o vreodată. Este un eveniment asemănător marilor migrații din Africa, pe care le vezi la televizor”, a mai spus Hart.

Echipa a descoperit că populația de pinguini Adelie de pe Insulele Danger este stabilă încă din 1959.

„Până recent, Insulele Danger nu erau considerate un habitat important pentru pinguini”, a spus Heather Lynch, Profesor Asociat de Ecologie și Evoluție la Universitatea Stony Brook.

Acesta a adăugat că super-colonia a reușit să treacă nedetectată atât de mult timp din cauza izolării insulelor. Mai mult, apele periculoase care le înconjoară i-au ținut departe pe exploratori. Insulele sunt situate lângă capătul nordic al Peninsulei Antarctice.

Încă există speranță pentru pinguinii Adelie

Pinguini - imagine drona 2_compressed
Descoperirea este extrem de importantă, deoarece oamenii de știință credeau că specia era pe cale de dispariție. Foto: Pinterest

Descoperirea vine după ce mii de pui ai pinguinilor Adelie au murit între 2010 și 2017, din cauza lipsei de hrană. Oamenii de știință au descris evenimentul ca fiind „o nenorocire de proporții colosale, care ține de perpetuarea speciei”.

Catastrofa a fost cauzată de gheața neobișnuit de groasă, care i-a forțat pe pinguini să-și părăsească puii și să caute hrană în ținuturi mai îndepărtate.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Trădați de „găinaț”: Cei 1.5 milioane de pinguini despre care nu știa nimeni”

  1. Interesant articol și plăcut fapt să afli că o specie crezuta endemică este de fapt bine mersi undeva în lume.

    Răspunde

Lasă un comentariu