Colma, orașul-cimitir cu 1.5 milioane de morți și doar 1.500 de locuitori

În Statele Unite, la sud San Francisco, se află Colma, o așezare de care puțini au auzit, dar care se remarcă printr-o performanță macabră: aici, numărul morților îl depășește de o mie de ori pe cel al viilor.

Colma are suprafața de 4.9 kilometri pătrați, dar pe teritoriul său se află nu mai puțin de 17 cimitire, în care au fost îngropați peste 1.5 milioane de oameni. De cealaltă parte, populația orașului este de doar 1.500 de locuitori.

Cum a devenit Colma oraș-cimitir

Colma cimitir 03
Unul dintre numeroasele cimitire din Colma. Foto: New York Times

Istoria orașului Colma a început la mijlocul secolului XIX și este strâns legată de goana după aur din California anului 1849.

Tentația îmbogățirii rapide a atras în California sute de mii de prospectori, comercianți și alți emigranți din întreaga lume. Zeci de mii dintre aceștia au ajuns în San Francisco.

Mineritul, însă, nu era o activitate ușoară. Mii de oameni au murit din cauza accidentelor, în timp ce alții au fost uciși de boli, cea mai periculoasă fiind holera. Autoritățile din San Francisco și-au dat seama că era nevoie de mai multe cimitire.

Au fost înființate nu mai puțin de 24 de astfel de locuri, care au fost umplute aproape la capacitate maximă.

În 1900, autoritățile din San Francisco au anunțat că orașul nu mai avea spațiu pentru alte locuri de îngropăciune și au interzis înmormântările în localitate.

Apoi, în 1914, s-a decis că interzicerea de noi înmormântări nu era o măsură suficientă. Era nevoie ca spațiul ocupat de cimitire să fie recuperat.

Pretextul a fost că aceste locuri favorizează răspândirea bolilor, dar adevăratul motiv al evacuării cimitirelor a fost valoarea tot mai mare a proprietăților imobiliare. Terenurile din San Francisco erau prea prețioase pentru a fi irosite pentru îngroparea morților.

Colma cimitir
Muncitorii dezgroapă cadavrele dintr-un cimitir din San Francisco, pentru a le transporta la Colma. Foto: colmahistory.org

Au fost trimise înștiințări prin care li se cerea tuturor administratorilor de cimitire să îndepărteze cadavrele, iar morții au început să fie transportați în masă la Colma.

La Colma sunt îngropați 1.5 milioane de morți

În 1924, orașul Colma a fost înființat oficial. În cea mai mare parte a secolului XX, locuitorii din Colma au fost în principal gropari, cultivatori de flori și constructori de monumente funerare.

Oameni care dețineau și alte afaceri au început să se stabilească în oraș abia după anii 1980. Astăzi, în Colma funcționează multe afaceri înfloritoare, inclusiv reprezentanțe auto și centre comerciale.

Colma cimitir 02
Fotografie realizată în timpul exhumării cadavrelor dintr-un cimitir din Los Angeles. Foto: colmahistory.org

Aici locuiesc în prezent 1500 de oameni, în timp ce numărul morților este de 1.5 milioane. Printre cei îngropați aici se numără și personalități precum Levi Strauss, magnatul William Randolph Hearst sau Amadeo Giannini, fondatorul Bank of America.

Numărul mare de morți i-a adus orașului supranumele sumbru de „Orașul celor tăcuți”. Totuși, locuitorii din Colma tratează situația cu umor; sloganul oficial al orașului este: „E minunat să fii viu în Colma!”

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu