Un raport din 1972, cunoscut sub numele de „The Limits to Growth” (Limitele creșterii), a prezis un colaps global în secolul XXI. Oamenii de știință de la MIT au folosit un model computerizat numit World3 pentru a analiza interacțiunile dintre creșterea populației, producția industrială, poluarea, producția de alimente și resursele naturale.
Raportul a concluzionat că, dacă creșterea economică va continua fără a lua în considerare mediul înconjurător, aceasta ar putea duce la penurie de alimente și la un declin al bunăstării umane. Raportul a sugerat că sunt necesare schimbări semnificative în prioritățile și valorile societății pentru a evita colapsul.
Modelul World3 a arătat că un scenariu „business as usual” ar duce probabil la stagnarea creșterii industriale și la un declin al bunăstării umane. În ciuda criticilor primite, o analiză recentă a datelor empirice din ultimele câteva decenii se aliniază cu previziunile raportului.
Au fost analizate diferite scenarii, iar ambele scenarii „business as usual” au dus la un colaps global din cauza epuizării resurselor, poluării, schimbărilor climatice sau a devastării mediului.
Cu toate acestea, un scenariu cu o tehnologie cuprinzătoare a reușit să evite colapsul total, deși a dus la un declin al bunăstării umane din cauza costului mai ridicat al tehnologiei.