Cum se făcea dreptate în Babilonia: Codul lui Hammurabi, sursa legii „ochi pentru ochi”

Descoperit în 1901 aproape de inima vechiului Imperiu Babilonian, Codul lui Hammurabi este unul dintre cele mai vechi pachete de legi consemnate în scris.

Opera unui conducător vizionar, care voia să instaureze ordinea în teritoriile pe care le conducea, Codul lui Hammurabi a introdus principiul „ochi pentru ochi”, preluat mai târziu în Biblie.

Codul lui Hammurabi este un compendiu de legi care ne arată cum trăiau babilonienii și cum se raportau ei la ideea de dreptate. Legile tratează chestiuni de actualitate și astăzi, precum crima, furtul, divorțul, comerțul, înșelăciunea și chiar și calomnia.

Hammurabi face ordine în imperiu

Codul lui Hammurabi
Hammurabi, primind însemnele regale de la zeul Shamash. Foto: Wikimedia

Hammurabi a condus Imperiul Babilonian între 1782 și 1750 î.e.n. Când a ajuns la putere, Hammurabi conducea doar orașul-stat Babilon, care avea aproximativ 80 de kilometri pătrați.

De-a lungul domniei sale, a cucerit și alte orașe-stat și astfel a luat naștere un imperiu vast, cu o populație mult mai mare. Dorind să fie un conducător drept, Hammurabi avea nevoie de o modalitate de a păstra ordinea și de un cod de legi aplicabile în întregul imperiu.

A început prin a alcătui o echipă de experți, care au consemnat toate legile în vigoare deja în teritoriile cucerite. Aceste legi au fost analizate, modificate și, uneori, anulate. Rezultatul a fost ceea ce cunoaștem astăzi drept Codul lui Hammurabi.

Codul lui Hammurabi la muzeu
Codul lui Hammurabi este expus la Muzeul Luvru, din Paris. Foto: Chris Waits via Flickr.com

Acest cod nu este, totuși, cel mai vechi pachet de legi cunoscut. Cel mai vechi set de legi a fost conceput cu aproximativ 600 de ani înaintea Codului lui Hammurabi. Este vorba de mai multe tăblițe descoperite în Siria pe locul fostului oraș Ebla, numit astăzi Tell-Mardikh.

Dar, chiar și așa, Codul lui Hammurabi este remarcabil din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul că are un prolog. În el este expusă dorința regelui de a „face dreptate, de a-i distruge pe cei netrebnici și pe făcătorii de rele și de a se asigura că cei puternici nu îi lovesc pe cei slabi”.

Pedepse în funcție de statutul social

Și acestea nu erau vorbe goale. Codul lui Hammurabi conține legi al căror scop este protejarea orfanilor, a văduvelor și a altor persoane vulnerabile de vătămări și de exploatare.

Codul - detaliu
Pe blocul de diorit sunt inscripționate 282 de legi. Foto: Wikimedia

Codul lui Hammurabi este faimos și deoarece consemnează pentru prima oară principiul „ochi pentru ochi”, reluat ulterior în Biblie. Totuși, acest set de legi dă dovadă de complexitate și sofisticare.

Pedepsele pentru diversele infracțiuni sunt ușor diferite, în funcție de statutul social al infractorului. Nobilul și bogatul primește un anumit set de pedepse, clasele de jos și oamenii liberi – alt set, iar sclavii – altul.

Toate cele 282 de edicte sunt structurate după logica „dacă – atunci”. Iată un exemplu: „Dacă un fiu își lovește tatăl, i se vor tăia mâinile”. Sau: „Dacă un bărbat lovește o femeie născută liberă și aceasta își pierde copilul nenăscut, bărbatul îi va plăti 10 șecheli pentru pierderea ei”.

Legile acoperă o varietate destul de mare de infracțiuni, stabilind pedepse precise pentru fiecare dintre ele. Desigur, unele pedepse pot părea crude în ziua de astăzi, însă ele reflectă cum priveau babilonienii ideea de dreptate.

Despre adulter: „Dacă soția unui bărbat este prinsă culcându-se cu un alt bărbat, cei doi adulteri vor fi legați și aruncați în apă.”

Despre furt: „Cel care comite un furt și este prins va fi executat.”

Despre statutul sclavilor: „Cel care scoate în afara porților orașului un sclav sau o sclavă aparținând curții sau unui om care și-a câștigat libertatea va fi executat.”

Codul lui Hammurabi, inscripționat pe un bloc de diorit

Jacques de Morgan
Jacques de Morgan, cel care a condus expediția care a descoperit Codul lui Hammurabi. Foto: Wikimedia

Codul lui Hammurabi a fost cioplit într-o piatră de trei metri înălțime, în formă de obelisc, numită „stelă”. Este vorba despre un bloc de diorit, cu greutatea de patru tone.

În vârful stelei se află un basorelief care îl înfățișează pe Hammurabi primind însemnele regale de la Shamash, zeul babilonian al justiției. Partea de jos a stelei, până la înălțimea de 2,3 metri, este acoperită de mai multe șiruri de scris cuneiform, conținând legile în sine.

Stela a fost descoperită în 1901 de arheologul francez Jacques de Morgan. Acesta conducea o expediție al cărei scop era efectuarea de săpături în capitala elamită Susa, aflată la aproximativ 400 de kilometri de centrul imperiului lui Hammurabi.

Acolo, arheologii au descoperit stela, ruptă în trei bucăți. Fusese adusă în acel loc ca pradă de război, probabil de către regele Shutruk-Nahhunte, la mijlocul secolului XII î.e.n.

Detaliu
Codul lui Hammurabi – detaliu. Foto: Gabriele Barni / Flickr

După descoperire, stela a fost trimisă la Muzeul Luvru din Paris, unde a fost tradusă și prezentată drept cel mai timpuriu exemplu de cod de legi.

În zonă au fost descoperite și alte coduri de legi, cu sute de ani mai vechi, însă Codul lui Hammurabi rămâne o operă influentă în domeniul dreptului și al justiției sociale.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu