Coco de mer (nuca de cocos de mare), fructul care arată ca un fund de femeie

În insulele Praslin și Curieuse, în Seychelles, crește unul dintre cei mai bizari palmieri din lume. Coco de mer (Lodoicea maldivica) are un trunchi înalt și subțire, care se ridică la peste 30 de metri deasupra solului.

Coroana lui este formată dintr-o masă de frunze care se întind pe aproape cinci metri lățime. La exemplarele mature, frunzele au adeseori marginile franjurate și ofilite.

Coco de mer
Foto: Consiliul Turistic din Seychelles

Probabil cea mai renumită caracteristică a cocotierului de mare sunt semințele sale enorme, cele mai mari și mai grele semințe din regnul vegetal, potrivit Journal of Botany.

Coco de mer face fructe cu formă neobișnuită

Însă forma, nu mărimea semințelor este cea care i-a adus faimă cocotierului de mare. Semințele seamănă izbitor cu fesele unei femei. De fapt, unul dintre numele botanice arhaice ale cocotierului de mare era Lodoicea callipyge („callipyge” înseamnă „fese frumoase” în limba greacă).

Cocotierul de mare apare în legende mai des decât orice alt arbore din lume. Cu secole în urmă, înainte ca Insulele Seychelles să fie descoperite de europeni, nucile din cocos de mare ajungeau pe țărmuri îndepărtate, cum ar fi în Maldive, unde arborele era necunoscut.

Coco de mer
Foto: vcocodemer.sc

Acolo, fructele erau adunate de pe plaje și comercializate în alte țări. Datorită formei și mărimii neobișnuite, nucile de coco de mer erau privite cu fascinație și considerate a fi înzestrate cu puternice calități afrodiziace.

Și, pentru că proveneau din Maldive, fructele au fost denumite nuci de cocos de Maldive. Acest lucru se reflectă în denumirea științifică actuală, Lodoicea maldivica.

Când fructul unui cocotier de mare cade în apă, nu poate pluti din cauza greutății și densității imense și se scufundă. După o perioadă petrecută pe fundul mării, coaja putrezește și cade.

Unele părți interne ale fructului se descompun, iar gazele care se formează astfel ridică fructul la suprafață.

În vechime, marinarii care vedeau nucile ridicându-se de pe fundul mării presupuneau că fructele creșteau în copaci subacvatici, într-o pădure de pe fundul Oceanului Indian.

Această credință a dat copacului numele popular coco de mer, care în franceză înseamnă nucă de cocos de mare.

În urmă cu secole, nucile coco de mer aveau o valoare deosebită și toate fructele care erau găsite plutind pe ocean sau erau duse de valuri pe plajă intrau automat în proprietatea regelui, care le vindea la prețuri foarte ridicate sau le oferea în dar altor demnitari.

Coco de mer
Foto: gardenofeaden.blogspot.in

Prinții din Orientul Mijlociu și chiar conducătorul Sfântului Imperiu Roman, Rudolf al II-lea, au cheltuit averi pentru aceste comori vegetale.

În cele din urmă, la mijlocul secolului XVIII, locul de origine al acestor nuci a fost descoperit ca fiind Seychelles, unde exploratorii au avut parte de o altă surpriză: florile în formă de falus ale cocotierului de mare mascul.

Spre deosebire de cocotierii obișnuiți, cocotierul de mare are arbori masculi și arbori femele. Fructul în formă de fund de femeie crește în arborii femele, în timp ce arborii masculi fac flori cu aspect falic.

Coco de mer
Inflorescența unui coco de mer mascul. Foto: Wikimedia

Asemănarea cu organele de reproducere omenești a dat naștere unor legende potrivit cărora în nopțile furtunoase, când nu îi vede nimeni, copacii se dezrădăcinează singuri și se prind în îmbrățișări carnale pasionale. Legenda spune că oricine vede copacii făcând dragoste fie moare, fie orbește.

Procesul de polenizare a cocotierului de mare nu este pe deplin înțeles nici astăzi, iar misterul sporește și mai mult fascinația față de aceste plante.

În 1881, când generalul britanic Charles George Gordon a debarcat pe Insula Praslin, în Seychelles, a fost convins că a descoperit grădina biblică Eden, conform BBC.

Foto: Gerald Arzt / Flickr

Gordon a văzut forma fructului coco de mer și a fost sigur că acesta fusese fructul interzis pe care Eva i l-a oferit lui Adam.

Uimitorul coco de mer deține cinci recorduri:

  1. produce cel mai mare fruct sălbatic;
  2. semințele sale (care cântăresc până la 25 kilograme) sunt cele mai grele din lume;
  3. produce cel mai lung cotiledon cunoscut, de până la patru metri;
  4. florile femele sunt cele mai mari flori de palmier din lume;
  5. este planta cu cea mai mare eficiență în obținerea de nutrimente din frunzele muribunde.
Foto: George Holton / Fine Art America


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu