10 lucruri interesante din viața lui Coco Chanel, stăpâna lumii modei

Coco Chanel a fost, probabil, cea mai influentă femeie din istoria modei. Devenită un simbol al eleganței, a reușit să construiască un imperiu într-o industrie dominată de bărbați.

Cu o viziune revoluționară și gusturi impecabile, a reușit să influențeze generații întregi și este un reper și în ziua de astăzi. Pe lângă o carieră strălucită, Chanel a avut și o viață demnă de film.

Iată câteva lucruri interesante despre Coco Chanel, de la începuturile sale umile până la ultimele cuvinte rostite pe patul de moarte.

1

Să facem cunoștință cu Gabrielle

Coco Chanel 01
Gabrielle „Coco” Chanel, în copilărie. Foto: pinterest.com

Cu toții am auzit de Coco Chanel, însă adevăratul ei nume era Gabrielle Bonheur Chanel. Înainte de a se lansa în lumea modei, tânăra obișnuia să cânte la un cabaret frecventat de ofițeri de cavalerie. Ofițerii au fost cei care au poreclit-o „Coco”.

2

S-a născut într-o familie săracă

Coco Chanel 02
Foto: pinterest.com

Coco Chanel a devenit foarte bogată și celebră, însă începuturile ei au fost umile. Era fiica unui țăran și a unei vânzătoare și s-a născut într-un adăpost pentru săraci. A avut doi frați și două surori.

3

A trăit zece ani la orfelinat

Coco Chanel 03
Orfelinatul mănăstirii Aubazine. Foto: lefigaro.fr

Pe când Coco avea opt ani, mama ei a murit de tuberculoză. Rămas singur cu copiii, tatăl ei i-a trimis pe băieți la muncă, iar pe cele trei fete le-a lăsat la orfelinatul mănăstirii Aubazine.

Coco a petrecut aici zece ani, timp în care a învățat să brodeze, să calce și să coasă.

4

Pălăriile au fost primele ei creații

Coco Chanel 04
Foto: katerinaperez.com

Coco Chanel și-a început cariera în modă făcând pălării. Cu ajutorul unuia dintre admiratorii săi, a deschis primul magazin în Paris, în 1913.

Pe măsură ce magazinul a câștigat popularitate, a început să vândă și haine.

5

Micuța rochie neagră

Coco Chanel 05
Micuța rochie neagră a lui Coco Chanel a fost purtată de simboluri ale feminității, precum actrița Audrey Hepburn. Foto: chicagoomaroon.com

În anii ’20, Coco Chanel a introdus în lumea modei așa-zisa „rochie neagră mică”. Rochia era creată cu intenția de a conferi o ținută elegantă și ușor de purtat, la un preț rezonabil.

Revista Vogue a prezis că mica rochie neagră va fi purtată peste tot în jurul lumii și a avut dreptate. Chiar și astăzi, acest tip de rochie este un simbol al eleganței și simplității.

6

Coco Chanel și coafura sa legendară

Coco Chanel 06
Foto: thetimes.co.uk

Chanel nu a influențat doar moda vestimentară. La un moment dat, a apărut la Operă cu părul scurt, inspirând multe femei să adopte coafura garçon (coafura băiețească).

7

Norocul numărului 5

Coco Chanel 07
Foto: pinterest.com

În 1921, a creat primul ei parfum, Chanel Nr. 5, primul parfum care purta numele unui designer. Numele Chanel era însoțit de cifra 5 fiindcă o ghicitoare îi spusese creatoarei de modă că acesta era numărul ei norocos.

Și probabil că așa și era, pentru că parfumul se vinde cu succes și astăzi, la aproape un secol de la lansare.

8

„Doamnelor, ieșiți din corset!”

Coco Chanel 08
Foto: thevision.com

Creațiile revoluționare ale lui Coco Chanel erau elegante, însă și confortabile și practice, eliberând femeile de povara corsetului. Tot ea a fost cea care a îndrăznit să scurteze fustele astfel încât să se vadă gleznele.

9

A fost acuzată că a spionat pentru naziști

Coco Chanel 09
Foto: versiondaily.com

În 1939, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Coco Chanel și-a închis toate magazinele, păstrând doar apartamentul situat deasupra atelierului său.

În timpul ocupației germane, ea a locuit la Hotel Ritz, locul preferat al ofițerilor germani de rang superior. De altfel, Coco Chanel a fost adesea acuzată că a avut relații strânse cu elita germană și că ar fi avut o aversiune pentru evrei.

Creatoarea de modă a avut și o relație amoroasă cu diplomatul german Hans Günther von Dincklage, cunoscut pentru legăturile sale cu serviciile de spionaj germane.

Mai mult, o serie de documente ale Rezistenței franceze indică faptul că Chanel ar fi spionat pentru naziști, fiind „agentul 7124” (nume de cod „Westminster”).

Magazinele ei au rămas închise timp de 15 ani, până în 1954, când Coco Chanel, în vârstă de 71 de ani, a revenit în lumea modei. Ulterior, i-a spus actriței Marlene Dietrich că și-a redeschis afacerea fiindcă „murea de plictiseală”.

10

A avut un sfârșit pe măsura vieții ei

Coco Chanel 10
Coco Chanel a murit în apartamentul ei din Hotelul Ritz, unde a trăit mai bine de 30 de ani. Foto: twitter.com

La 9 ianuarie 1971, după ce s-a întors de la o plimbare cu prietenul ei Claude Baillen, Coco Chanel a început să se simtă rău. S-a retras mai repede decât de obicei.

Adoua zi, pe 10 ianuarie, a murit în patul ei din Hotelul Ritz, care-i fusese casă timp de 30 de ani. Ultimele ei cuvinte, pe care i le-a adresat cameristei, impresionează prin franchețe și simplitate: „Vezi? Așa se moare.”


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu