Cercetătorii au descoperit cocaină în creveții din apele Angliei

Pe lângă cocaină, cercetătorii au găsit ketamină, Xanax, Valium (Diazepam), precum și pesticide interzise și alte produse dăunătoare.

Când două universități britanice au demarat un studiu pentru a analiza prezența micropoluanților în rândul viețuitoarelor subacvatice, au descoperit un lucru neașteptat. Cercetătorii de la King’s College London și Universitatea din Suffolk au descoperit droguri, cum ar fi ketamina și cocaina, în corpurile viețuitoarelor din apele Angliei.

Unul dintre mulții creveți în care au fost găsite urme de cocaină. Foto: King’s College London

Studiul încerca să depisteze atât drogurile ilicite, cât și urme de medicamente generice. Scopul cerceterii era de a evalua felul în care produsele de consum afectează negativ râurile, apele stătătoare și mediile naturale. Descoperirea unor astfel de droguri în fiecare viețuitoare testată a fost un șoc.

Studiul, publicat în revista Environmental International, a arătat cât de poluate sunt aceste ape. Fiecare mostră de crevete de apă dulce (Gammarus pulex) conținea urme de cocaină.

„O astfel de prezență a drogurilor ilicite la aceste animale este foarte surprinzătoare. Ne așteptăm să găsim astfel de rezultate în zone urbane cum ar fi Londra, însă nu și în zonele rurale mai mici”, a afirmat Leon Barron, medic la King’s College.

Pentru a începe studiul, echipa a adunat mostre din cinci zone de pescuit și din alte 15 locații din zona Suffolk. Cocaina a fost singurul drog identificat în absout toate mostrele de crevete, însă foarte răspândite erau și ketamina, Valium, Xanax, pesticidele și alte produse farmaceutice.

Leon Barron, medic la King’s College. Foto: King’s College

Din fericire, cantitățile de droguri descoperite erau foarte mici. Chiar și așa, conducătorul studiului, Thomas Miller, spune că există suficiente motive de îngrijorare.

„Deși concentrațiile erau scăzute, am reușit să identificăm compuși care ar putea dăuna mediului și care ar putea amenința viețuitoarele sălbatice”, a spus Miller.

Problemele mari pot avea începuturi mărunte. Poate că oamenii varsă detergent în chiuvetă și nu cred că fac un lucru rău, însă aceste produse de consum (chiar și cele interzise) ajung din ce în ce mai des în ape.

„Prezența pesticidelor care au fost interzise de mult timp în Regatul Unit este, de asemenea, un lucru foarte dăunător”, a explicat Barron.

Sănătatea mediului este o problemă care a atras atenția publicului din cauza provocărilor asociate cu schimbarea climatică și poluarea cu particule microscopice de plastic. Totuși, impactul poluării chimice „invizibile” (cum ar fi drogurile) asupra vieții sălbatice trebuie studiat mai în detaliu.

Pe baza unor astfel de studii se pot adopta diferite politici. Oricum, va mai dura ceva până când să fie adoptate și legi pentru a lupta cu această problemă de mediu. Deocamdată, este nevoie de o analiză mai aprofundată a pericolului reprezentat de aceste urme de droguri și a măsurilor fezabile care ar putea fi adoptate.

Cât despre poluarea din apele din România, atunci când vezi imagini precum acestea, nu poți decât să te întrebi ce substanțe toxice or fi existând în viețuitoarele din râurile noastre…

Ca să știi mai mult, citește cartea „Puterea sub influența drogurilor”

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.
Cartea „Puterea sub influența drogurilor” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>