Ce caută CIA pe Marte? Rapoartele din 1984 menționează „piramide”, „apeducte” și „un obelisc de piatră”

CIA

Documente CIA declasificate recent arată că agenția americană de spionaj a folosit clarvăzători pentru a vedea cum arată suprafața planetei Marte. În luna ianuarie 2017, CIA a publicat peste 13 milioane de documente declasificate. O campanie de informare sau, mai degrabă, o operațiune de dezinformare?

Cele mai multe dintre documentele declasificate se referă la acțiuni clasice de spionaj, însă unele dosare conțin detalii despre operațiuni ezoterice, precum apariții de OZN-uri sau studii despre percepțiile extrasenzoriale. Un astfel de document arată cum CIA și-a îndreptat atenția spre Marte. Documentul original poate fi studiat online pe site-ul CIA.

La 22 mai 1984, agenția a desfășurat probabil unul dintre cele mai bizare experimente din istoria spionajului. Cu ajutorul unui clarvăzăor, CIA a încercat să afle cum arăta suprafața planetei roșii în urmă cu un milion de ani.

Toate întrebările cercetătorilor și răspunsurile subiectului au fost notate în documente care au rămas clasificate „strict secret” timp de 32 de ani. Potrivit raportului, clarvăzătorul care a participat la experiment a primit un plic sigilat în care se afla un cartonaș cu următoarea informație: „Planeta Marte. Data de interes: aproximativ un milion de ani î.e.n.”

Clarvăzătorul a citit mesajul fără să deschidă plicul

CIA
Subiectul nu a avut acces fizic la conținutul plicului. Cu toate acestea, a citit conținutul mesajului, fapt considerat de CIA dovadă a faptului că avea capacități de percepție extrasenzorială. Foto: extras din document

Metoda de transmitere a locului:
Plic sigilat conținând coordonatele geografice.
Plicul sigilat a fost înmânat subiectului chiar înainte de interviu. Plicul nu a fost deschis decât după interviu. În plic se găsea un cartonaș 3×5 cu următoarea informație:
          Planeta Marte.
          Data de interes: aproximativ un milion de ani î.e.n.
Anumite coordonate geografice, furnizate de părțile care au solicitat informațiile, au fost transmise verbal subiectului în timpul interviului.

Așadar, subiectului nu i s-a permis să deschidă plicul înainte de încheierea experimentului. Locul de pe Marte – de care CIA era interesată – i-a fost comunicat verbal clarvăzătorului. Totuși, dacă reprezentanții CIA au desfășurat interviul și au redactat ulterior raportul, cine au fost „părțile care au solicitat informațiile”?

La o primă vizualizare a zonei, clarvăzătorul a descris „o piramidă sau o formă piramidală”, precum și o furtună de nisip, aparent „efect al unei probleme geologice majore”.

CIA
Subiectului i se transmit primele coordonate geografice. Clarvăzătorul răspunde că vede o piramidă. Foto: extras din document

40.89 grade nord
9.55 grade vest
SUBIECT: …Vreau să spun că arată ca… nu știu, pare… Văd ceva oblic… o piramidă sau o formă piramidală. Este foarte înaltă, parcă stă într-o… zonă întinsă de depresiune.
MONITOR: În regulă.
SUBIECT: Este gălbuie… are culoarea ocrului.

CIA
Subiectul explorează un canion de pe Marte, unde observă mai multe structuri masive. Foto: extras din document.

Observări ulterioare au scos la iveală structuri gigantice.

Mută-te acum la:
46.45 grade nord
353.22 grade est
SUBIECT : …În străfundurile unei caverne, nu o cavernă, ci mai degrabă un canion. Privesc în sus, pe laturile unui zid abruptcare pare nesfârșit. Și e o… structură cu… e ca și cum însuși zidul canionului a fost sculptat. Din nou văd structuri foarte mari, fără… forme complicate, secțiuni enorme de piatră fină.
CIA
Subiectul vorbește despre un obelisc asemănător Monumentului din Washington. Foto: extras din document

Piramide, apeducte și un obelisc de piatră

De asemenea, a apărut un obelisc de piatră asemănător Monumentului din Washington.

45.86 grade nord
354.1 grade est
SUBIECT: Au o… pare a fi capătul unui drum foarte mare și e… ceva ca o bornă, foarte mare, tot văd o suprapunere cu Monumentul din Washington, e ca un… obelisc.

CIA
Subiectul vorbește de canale ce par drumuri și structuri de tipul apeductelor. Foto: extras din document

Clarvăzătorul a văzut și structuri care păreau apeducte.

15 grade nord
198 grade est
Stai puțin și întoarce-te înapoi în profunzime.
SUBIECT: Văd… intersectându-se… orice ar fi acestea, sunt niște lucruri ca apeductele… aceste… canale cu fundul rotunjit, ca niște drumuri. Văd… vârfuri ascuțite la orizont. Până și orizontul arată ciudat, e… diferit… în ceață, ca și cum ar fi foarte departe, foarte vag.

CIA
Subiectul descrie camerele funcționale din piramidele văzute pe Marte. Foto: extras din document

Explorând una dintre piramidele de pe Marte, clarvăzătorul a descoperit „mai multe camere” complet goale și lipsite de ornamente, care păreau a avea funcții de conservare.SUBIECT: Mai multe camere… dar aproape că sunt lipsite de orice… ornament, pare un loc ce servește strict pentru somn, sau poate că nu e cuvântul potrivit, pentru un fel de hibernare, nu pot, primesc imagini în formă brută, furtuni, furtuni violente și somn în timpul furtunilor.

La ce au folosit toate aceste experimente secrete?

Documentul mai menționează că locuitorii de pe Marte, observați de clarvăzător, erau „subțiri și înalți”, dar în același timp „oameni foarte mari”, purtând „haine ciudate”.

Nu putem decât să ne întrebăm dacă aceste informații furnizate de clarvăzător au fost considerate veridice de către CIA și dacă au fost folosite în vreun fel.

Proiectul Stargate – o unitate militară secretă, înființată în 1978 pentru studierea potențialului militar și de spionaj al fenomenelor parapsihologice – a fost închis în 1995, după ce CIA a concluzionat că datele obținute nu au avut nicio valoare informativă.

Ca să știi mai mult, citește „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece”

„Afacerea Caraman” a devenit una dintre marile acțiuni de spionaj ale Războiului Rece și a generat implicații geopolitice pe termen lung. Experți și reprezentanți ai elitei serviciilor de spionaj și contraspionaj occidentale și-au exprimat uimirea, respectul și aprecierea pentru modul în care ingeniosul spion român a țesut cu migală, timp de un deceniu, o rețea de agenți care a pătruns în cele mai tainice și mai bine păzite locuri, unde se redactau și se arhivau secrete esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.

„Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu