Clara Petacci, femeia care a ales să moară alături de Mussolini

Deși Benito Mussolini a avut o listă lungă de amante, Clara Petacci a ocupat întotdeauna un loc special în inima liderului fascist, depășindu-i chiar și soția. Profund îndrăgostită de Duce, Clara Petacci a refuzat să evadeze atunci când i s-a oferit șansa și a decis să-și pună capăt zilelor alături de el, la 28 aprilie 1945.

Imaginea în care Mussolini, Pettaci și alți trei apar legați de picioare este una dintre cele mai faimoase și mai brutale imagini din istoria recentă a Italiei. Cinci cadavre atârnă cu capul în jos și sunt batjocorite de o mulțime obosită de război.

clara petacci
Clara Petacci alături de tatăl ei, Francesco Saverio Petacci. Foto: Wikimedia

Lângă trupul liderului fascist Benito Mussolini apare și cel al unei femei. Mulți, când o văd, o confundă cu Rachele Guidi, femeia cu care Ducele a fost căsătorit trei decenii, dar nu este ea.

Femeia atârnată lângă Mussolini este amanta acestuia, Clara Petacci, un personaj-cheie în ultimii ani ai Ducelui. Deși ar fi putut să fugă, Petacci a ales să rămână cu el și să-și pună capăt zilelor alături de bărbatul pe care îl iubise dintotdeauna.

O fascinație aproape nesănătoasă față de Il Duce

Clara Petacci, Claretta, așa cum era cunoscută de apropiați, s-a născut la Roma la 28 februarie 1912, într-o familie burgheză. Capul familiei, Francesco Saverio Petacci, a fost membru al personalului medical al Papei Pius al XI-lea și a condus o clinică de înaltă clasă în Roma.

Mama, Giuseppina Persichetti, era o catolică ferventă și rareori era văzută fără un rozariu în mână, după cum povestește istoricul Richard Bosworth, de la Universitatea Oxford, în biografia Clarei Petacci, „Claretta. Ultima amantă a lui Mussolini”, disponibilă aici.

Tânăra înzestrată artistic a studiat muzica și a fost eleva violonistului și compozitorului italian Corrado Archibugi. Clara era foarte atrăgătoare și avea o inteligență ascuțită.

De asemenea, îi plăcea să citească și scria totul în jurnalul ei. În scurt timp, a ajuns să fie atrasă de figura lui Benito Mussolini într-o asemenea măsură, încât camera ei de studentă era tapetată cu fotografii ale dictatorului, care avea atunci 50 de ani.

Din întâmplare, la 24 aprilie 1932, Clara Petacci, în vârstă de 20 de ani, l-a întâlnit pe Benito Mussolini în timp ce călătorea cu familia și cu logodnicul ei, Riccardo Federici, pe drumul de la Roma la Ostia.

Dintr-o dată, un Alfa Romeo a depășit mașina familiei în plină viteză, iar Clara, văzându-l pe șoferul vehiculului, a început să strige emoționată: „Il Duce, Il Duce!”

Clara Petacci în ziua căsătoriei cu Riccardo Federici. Foto: Wikimedia

Apoi, Claretta, care îi trimisese deja mai multe scrisori în care își declara admirația, a rămas uimită când mașina dictatorului a oprit, iar Mussolini a acceptat să schimbe câteva cuvinte cu ea.

Cu o voce tremurândă, Clara i-a spus:

„Scuzați-mă, Duce, eu sunt Claretta Petacci și el este logodnicul meu.”

Mussolini a fost, la rândul lui, fascinat de Clara, după cum povestește scriitoarea franco-belgiană Diane Ducret, care arată că Ducele a fost fermecat în timp ce vorbea cu această „fată cu linii frumoase, cu tenul deschis, cu ochii melancolici și cu sânii opulenți”.

Lunga listă de amante a lui Mussolini

Cu toate acestea, Clara s-a căsătorit cu Federici în 1934, dar cuplul s-a despărțit la doar doi ani după nuntă. De fapt, unele surse sugerează că viețile lor luaseră deja direcții diferite chiar înainte de căsătorie.

Toate cercetările biografice sunt de acord că Clara a fost cu adevărat îndrăgostită de Mussolini și că a fost o iubită devotată, deși nu a fost singura și cu siguranță nu a fost prima.

Chiar și așa, „audiențele” lui Mussolini cu Clara, care aveau loc duminica după slujba de la Palazzo Venezia din Roma, nu mai erau sporadice, ci deveneau din ce în ce mai frecvente.

Soția ducelui, Rachele Guido, era la curent cu relația soțului ei cu această femeie cu 29 de ani mai tânără decât el și, deși a făcut tot posibilul să îl țină departe de ea, nu a reușit. A trebuit să suporte cu stoicism să o privească pe tânără mutându-se în cartierul exclusivist Villa Camilluccia din Roma și plimbându-se pe străzile capitalei, cu șofer și gărzi de corp.

clara petacci
Clara Petacci a lăsat un jurnal de 2.000 de pagini în care descrie cu lux de amănunte viața lături de Mussolini. Foto: Wikimedia

Dar, pentru italieni, Ducele a avut o singură soție: Rachele Guidi. Povestea lui Rachele este curioasă, deoarece era fiica uneia dintre amantele tatălui lui Mussolini, Alessandro Mussolini, ceea ce a dus chiar la speculații potrivit cărora cei doi ar fi fost frate și soră.

Adevărul este că Rachele, cea de-a doua soție a lui Mussolini (prima, Ida Dalser, a sfârșit închisă într-un azil), a „înghițit” cu răbdare toate infidelitățile soțului ei, care a avut aventuri cu aristocrate, burgheze de dreapta și de stânga și chiar cu prințesa Maria Iosif de Saxa-Coburg-Gotha, fiica lui Albert I al Belgiei și soție a moștenitorului regelui Victor Emmanuel de Savoia III, prințul Umberto.

Cu Fernanda Oss Facchinelli și, probabil, cu alte femei, Mussolini a avut și copii în afara căsătoriei. Totuși, Clara era diferită. Rachele știa că tânăra avea să rămână și poate chiar să îi ia locul în viața lui Mussolini.

Jurnalele Clarei Petacci

Mormântul Clarei Petacci. Foto: Wikimedia

Mussolini, însă, era un om gelos, așa că a obligat-o să se limiteze la apartamentul său luxos, unde tânăra petrecea ore întregi documentând totul în detaliu. În jurnalul ei, Clara a lăsat descrieri detaliate ale relațiilor sale intime cu dictatorul și a consemnat, de asemenea, opiniile politice ale acestuia.

Când a fost nevoită să părăsească în grabă Italia, a dăruit cele peste 2.000 de pagini prietenei sale, contesa Rina Cervis, care le-a îngropat în grădina vilei sale din Brescia. Acest document a fost descoperit în anii 1950 de către poliție.

Mult mai târziu, în 2009, a ieșit la iveală o selecție a acestor jurnale, compilată de jurnalistul Mauro Suttora în cartea „Mussolini secret. Jurnalele Clarettei Petacci. 1932-1938.”

Jurnalele au dezvăluit latura mai cotidiană a lui „Ben”, așa cum îl numea cu afecțiune pe Duce, pe care îl definea ca fiind un antisemit fascinat de Adolf Hitler și un dependent de sex care suferea de frecvente crize de impotență.

Cu certitudine, Clara a simțit o dragoste adevărată pentru acest bărbat. Mussolini i-a mărturisit odată lui Petacci că a avut peste 500 de amante, dar că majoritatea dintre ele au petrecut doar câteva minute în Sala Mapamundi din Palazzo Venezia, unde Mussolini își instalase sediul guvernului.

Dar a asigurat-o, de asemenea, că de avea să fie singura femeie din viața lui. „Amore, de ce refuzi să mă crezi?”, o întreba el când Petacci părea să se îndoiască de asigurările lui.

Între scrisori, poezii și întâlniri mai degrabă picante, relația lor a mers din ce în ce mai bine, în timp ce totul în jurul lor se scufunda: Italia era în pragul colapsului, iar Germania se apropia iremediabil de prăpastie.

Cu toate acestea, relația nu a fost privită cu ochi buni de către poporul italian, iar Mussolini a fost în cele din urmă înlăturat din funcție de către Victor Emanuel al III-lea.

Împușcată alături de iubitul ei

Mussolini (al doilea de la stânga la dreapta) și Clara Petacci (a treia de la stânga la dreapta) în ziua în care au fost împușcați. Foto: Wikimedia

În scurt timp, totul a ajuns să se prăbușească pentru Mussolini. Alungat din guvern de către rege, a fost arestat și trimis în închisoarea de pe Monte Gran Sasso. Acolo, a fost eliberat de un grup comando german și s-a stabilit pe Lacul Garda, unde a prezidat un guvern marionetă al celui de-Al Treilea Reich: Republica Socială Italiană, mai bine cunoscută sub numele de Republica de la Salò.

La începutul anului 1945, Clara s-a reîntâlnit cu iubitul ei, dar când a văzut că sfârșitul era iminent, Mussolini a aranjat plecarea femeii, a Rachelei și a copiilor ei, spunându-le că o mașină îi așteaptă să îi ducă la aeroport pentru a lua un avion spre Spania, unde, i-a asigurat, aveau să fie bine tratați.

Clara a refuzat categoric să îl părăsească pe Duce. De fapt, era ultima șansă de a fi singura femeie din viața lui.

„Dacă asta este decizia ta și asta este ceea ce vrei, o accept, dar vreau să știi că aș vrea să fiu cu tine până la capăt și să mor cu tine dacă destinul tău este să mori”, i-a spus Clara lui Mussolini, la care acesta i-a răspuns: „Ce dragoste ciudată este asta a ta, Claretta, nu știu ce am făcut ca să o merit. Te rog să pleci, te rog să te salvezi. Ești foarte tânără, atrăgătoare și inteligentă, ai o viață lungă în fața ta; a mea se apropie de sfârșit.”

La 27 aprilie 1945, Mussolini a făcut o ultimă încercare de a scăpa de Aliați, dar a fost în cele din urmă capturat de o patrulă de partizani. Dictatorul a fost mutat de la primăria din Dongo într-o casă particulară, de teamă că germanii sau Aliații l-ar fi putut răpi.

Clara a cerut apoi să rămână cu Mussolini, deși partizanii îi oferiseră șansa să fugă. A doua zi, pe 28 aprilie, toți ocupanții vehiculului, inclusiv Clara Petacci, au fost împușcați, iar trupurile lor au fost duse la Milano, unde urmau să fie spânzurate de picioare pentru a fi batjocorite postum. Dragostea Clarei Petacci pentru Duce avea să o coste scump…

Ca să știi mai mult, citește „Dansând gol în câmpul minții”

Iată terenul de joacă al celui mai excentric om de știință laureat Nobel din lume. Kary Mullis este legendar pentru inventarea testului PCR, care a redefinit știința geneticii și criminalistica. A fost, de asemenea, surfer și probabil singurul laureat Nobel care a descris o posibilă întâlnire cu extratereștrii. Om de știință cu o curiozitate nemărginită, Mullis a refuzat să accepte idei bazate pe dovezi îndoielnice sau pe zvonuri și a căutat întotdeauna să ia „urma banilor” din spatele diverselor descoperiri anunțate de oamenii de știință.

Mullis a scris cu pasiune și umor despre o gamă largă de subiecte: de la încălzirea globală la procesul lui O. J. Simpson, de la păianjeni otrăvitori la HIV, de la metoda științifică la astrologie. „Dansând gol în câmpul minții” ne provoacă să punem la îndoială autoritatea dogmei științifice, dezvăluind, în același timp, mecanismele unei minți neobișnuit de originale.

„Dansând gol în câmpul minții” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe eMag.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu