„Clăpari Verzi”, cadavrul după care se orientează alpiniștii pe Everest

Numărul de alpiniști care mor încercând să cucerească Vârful Everest crește de la an la an. De obicei, cauzele morții sunt hipotermia, epuizarea, lipsa de oxigen sau accidentările. Odată ce îngheață, trupurile celor decedați devin una cu muntele și majoritatea rămân acolo pentru totdeauna.

Unul dintre cei mai renumite repere de pe Everest este corpul neînsuflețit al alpinistului cunoscut drept „Clăpari Verzi”, poreclit astfel după culoarea echipamentului care iese în evidență în peisajul alb-gri al muntelui.

Clapari Verzi
Foto: Smithsonian Magazine

Trupul se află pe o rută folosită intens de alpiniști și a devenit unul dintre punctele de reper în drumul acestora spre vârf.

Și totuși, cine a fost „Clăpari Verzi”? Nu mulți cunosc adevărata poveste a acestui alpinist sau ce l-a determinat să urce pe Everest.

Tsewang Pajlor a murit la doar 28 de ani

Deși identitatea sa nu a fost stabilită oficial, ipoteza cea mai răspândită este că trupul este al lui Tsewang Paljor, un polițist de frontieră indian care și-a pierdut viața în 1996.

Noaptea de 10 spre 11 mai 1996 a un moment tragic în istoria Muntelui Everest. Un viscol puternic a lovit muntele, ucigând opt persoane, printre care și Tsewang Paljor. A fost cel mai mare număr de oameni care au murit pe Everest într-o singură zi.

Tsewang Paljor
Singurele fotografii cunoscute ale lui Tsewang Paljor. Foto: Daily Bangladesh

Mai mulți ghizi cu experiență au pierit în acea noapte. Paljor făcea parte dintr-o expediție de cucerire a Vârfului Everest organizată de Poliția de Frontieră Indo-Tibetană. Dintre cei șase membri ai expediției, trei și-au pierdut viața, printre care și Tsewang Pajlor.

Nu se cunosc multe detalii despre viața lui Tsewang Pajlor. Se știe că s-a născut în statul indian Jammu și Kashmir și că a abandonat studiile după terminarea clasei a X-a, pentru a-și ajuta părinții.

S-a angajat în Poliția de Frontieră Indo-Tibetană, iar această decizie avea să ducă la sfârșitul său prematur, la vârsta de doar 28 de ani.

Deși se știe că Tsewang Pajlor purta clăpari verde-neon în timpul expediției, se speculează și că trupul neînsuflețit i-ar aparține, de fapt, unui alt membru al expediției, Dorje Morup.

Unii alpiniști se odihnesc lângă trupul neînsuflețit

Indiferent care este identitatea lui „Clăpari Verzi”, un lucru este cert: toți alpiniștii care abordează Vârful Everest prin partea de nord trebuie să treacă pe lângă cadavru, care se află lângă o peșteră.

Datorită poziționării sale și clăparilor care ies în evidență, „Clăpari Verzi” s-a transformat într-un punct de reper pentru alpiniști. Paljor a murit la altitudinea de 8.500 de metri, astfel că, atunci când îi văd trupul, cățărătorii știu ce distanță mai au de străbătut până în vârf.

Locul
Peștera lângă care zace „Clăpari Verzi” este marcată cu Ɨ2. Foto: Wikimedia

Deoarece se află atât de aproape de potecă, trupul lui Paljor este imposibil de ratat. În timpul ninsorilor abundente, când poteca este puțin deviată, alpiniștii trebuie să pășească peste picioarele lui Pajlor pentru a înainta.

Potrivit alpinistului Noel Hanna, aproximativ 80% dintre alpiniștii care folosesc poteca de nord se odihnesc în mica peșteră lângă care zace „Clăpari Verzi”.

Deoarece le oferă adăpost împotriva vântului, unii profită de momentul de respiro și chiar iau o mică gustare lângă trupul neînsuflețit.

De ce a rămas trupul lui Tsewang Pajlor pe munte?

George Mallory
Alpinistul britanic George Mallory (centru, marcat cu un halou în jurul capului) a dispărut pe Everest în 1924, iar trupul său a fost găsit abia 75 de ani mai târziu. Foto: Wikimedia

Deși nimeni nu știe numărul exact al trupurilor neînsuflețite de pe Muntele Everest, se estimează că acesta este în jur de 280. Potrivit Himalaya Database, majoritatea șerpașilor, localnici care trăiesc pe frontiera dintre Tibet și Nepal, își pierd viața la altitudini mai mici, în timp ce străinii mor, de obicei, mai aproape de vârf.

Majoritatea alpiniștilor mor în drum spre vârf sau la coborâre, nu în taberele intermediare de pe traseu. În funcție de locul în care decedează, unii dintre ei ajung să fie faimoși și chiar primesc porecle de la alpiniștii care trec pe lângă ei.

Dar de ce nu sunt aceste trupuri recuperate de pe munte? Deși familiile victimelor își doresc să le ofere o înmormântare conform tradițiilor, operațiunile de recuperare sunt aproape imposibile.

Odată ce îngheață, trupurile devin extrem de greu de îndepărtat. Înconjurate de gheață, se „lipesc” de munte. Mai mult, trupurile înghețate sunt grele și reprezintă o adevărată provocare pentru echipele de recuperare.

De obicei, este nevoie de munca a șase până la opt șerpași, care își pun viața în pericol pentru a îndepărta trupurile de pe munte. De asemenea, costurile unei astfel de operațiuni sunt prohibitive, motiv pentru care multe familii optează, până la urmă, pentru acoperirea cadavrelor.

„Clăpari Verzi” a fost dat dispărut

În 2014, alpiniștii de pe Everest au relatat că trupul lui „Clăpari Verzi” lipsea din locul obișnuit. În următorii trei ani, nimeni nu l-a mai văzut. S-a presupus că trupul fusese mutat sau acoperit, însă nu existau dovezi care să confirme acest lucru.

Trupul a reapărut în 2017, când alpiniștii au început să semnaleze din nou prezența lui lângă celebra peșteră.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu