Misterul lui Clairvius Narcisse, haitianul care a fost zombi timp de 18 ani

Pe 30 aprilie 1962, un bărbat pe nume Clairvius Narcisse s-a prezentat la spitalul Albert Schweitzer, în Haiti. Avea febră și se plângea că simte cum „mii de gândaci i se târăsc pe sub piele”. Văzând că starea bărbatului se înrăutățește, medicii l-au internat.

Două zile mai târziu, omul a fost declarat mort, iar autoritățile au eliberat certificatul de deces. Familia lui Clairvius Narcisse a organizat repede înmormântarea și a înhumat cadavrul la cimitirul local din L’Estere.

Au bătut cuie în capacul sicriului și l-au îngropat printr-o ceremonie tradițională. Pentru cei mai mulți oameni, înmormântarea înseamnă sfârșitul. Însă nu și pentru Clairvius Narcisse. Pentru el, „aventura” abia începea…

Învierea

Clairvius Narcisse 01
Narcisse, pe locul în care a fost îngropat în mai 1962. Foto: Getty Images

La scurt timp după înmormântare, cineva a deranjat mormântul lui Clairvius Narcisse. În timpul nopții, un „bokor”, adică un vrăjitor haitian care practică voodoo, a dezgropat cadavrul și l-a scos din sicriu.

Bărbatul era încă viu. Vrăjitorul l-a scos din cimitir și l-a dus pe o plantație de trestie de zahăr, unde, în primă fază, a fost bătut, legat și obligat să bea o poțiune.

Aflat într-o permanentă stare de transă, Clairvius Narcisse a rămas pe plantație, unde a întâlnit alți oameni aflați într-o stare asemănătoare cu a lui.

Clairvius a fost obligat să lucreze pe plantație, iar vrăjitorul îl obliga să înghită cu regularitate substanța, pentru a-l menține în starea de zombi. În următorii doi ani, Clairvius Narcisse a rămas pe plantație, până când vrăjitorul care l-a „ridicat din morți” a decedat.

Deși în aparență era doar un corp fără viață, Clairvius Narcisse a plecat și a rătăcit prin lume, anonim. 18 ani mai târziu, s-a întors în satul său natal, căutând-o pe Angelina, sora sa.

Aceasta se afla în piața din sat când Narcisse s-a apropiat de ea și s-a identificat. Pentru a-i dovedi că era fratele ei, i-a spus o poreclă din copilărie pe care doar ei doi o cunoșteau.

Angelina a fost extrem de tulburată să descopere că fratele ei era în viață. Totuși, restul familiei a făcut o investigație pentru a se asigura că nu este vorba de o șarlatanie.

Ancheta rudelor a arătat că Clairvius Narcisse era cine pretindea a fi. Era, într-adevăr, fratele Angelinei.

Povestea cu zombi

Clairvius Narcisse 02
Narcisse, alături de familia sa în satul natal, L’Estere. Cicatricea de pe obrazul drept indică locul în care l-a zgâriat un cui atunci când a fost îngropat. Foto: Getty Images

Povestea lui Clairvius Narcisse a ținut mult timp prima pagină a ziarelor din Haiti. Tot ceea ce i se întâmplase dinaintea internării în spital și până la reîntâlnirea cu sora lui, aproape două decenii mai târziu, s-a petrecut în timp ce el era conștient, dar într-o stare motorie aproape vegetativă.

Clairvius Narcisse își amintea cum doctorii îl declaraseră mort și cum fusese îngropat de viu. Susținea că a fost conștient și când vrăjitorul l-a scos din mormânt, la scurt timp după aceea.

Amintirea celor doi ani de sclavie încă îl bântuia și își amintea cum lucrase pe plantație de la răsărit până la apus. Ziua de lucru era întreruptă o singură dată, pentru o scurtă pauză de masă.

Potrivit lui Narcisse, condițiile au fost prea grele pentru unul dintre sclavi, care a reuși să îl ucidă pe vraciul care îi ținea captivi. Pentru că nu mai primeau zilnic poțiunea care îi ținea în stare de transă, ceilalți zombi au profitat de ocazie pentru a scăpa de pe plantație.

Clairvius Narcisse a explicat motivul pentru care nu a ajuns acasă mai devreme. Se certase cu fratele său în ziua de dinaintea îmbolnăvirii și dădea vina pe acesta din urmă pentru toate cele ce i se întâmplaseră. De aceea, s-a întors acasă abia după moartea fratelui.

Religia Nzombi, din Africa până în Haiti

Clairvius Narcisse 03 bis

Credința zombi are un trecut de sute de ani în Haiti și este și mai veche în Africa. Termenul modern „zombi” provine din „nzombi”, care se traduce prin „spiritul unei persoane moarte”.

Este ușor de înțeles de ce și cum zombi au devenit personaje de film de groază de-a lungul anilor. Când proprietarii de plantații căutau sclavi în Africa, nu au importat doar oameni buni de muncă de pe continentul african.

Multe dintre credințele religioase ale africanilor au trecut, și ele, oceanul. Practicile religioase au continuat în Haiti, unde au devenit temuta și prost înțeleasa religie voodoo.

În 1804, haitienii i-au alungat din țară pe coloniștii francezi. Deși sclavia s-a sfârșit oficial la acel moment, realitatea era alta. Vracii „bokor” și-au asumat un rol mult mai activ în cultura haitiană. În ciuda revoluției, în Haiti încă există o puternică influență franceză, care persistă și în ziua de azi.

Ce i s-a întâmplat cu adevărat lui Clairvius Narcisse?

Clairvius Narcisse 04
Foto: Pinterest

La fel ca toți haitienii, Clairvius Narcisse cunoștea legendele cu zombi. Faptul de a te declara zombi fără ca acest lucru să fie adevărat ar fi avut drept urmare multe umilințe.

Prietenii și familia se deziceau de cei care pretindeau că sunt zombi fără să aibă dovezi care să le întărească spusele. Din acest motiv, este puțin probabil ca Narcisse să fi declarat că un „bokor” l-a transformat într-un zombi.

Niciun haitian nu ar fi făcut asta. Se poate ca Narcisse să se fi înșelat?

Tetrodotoxină și bufotoxină

Clairvius Narcisse 05
Foto: Pinterest

Amestecate în anumite cantități și într-un anumit fel, narcoticele pot induce o stare asemănătoare cu moartea, care i-ar înșela pe cei mai mulți martori. Pentru a înșela un medic, o astfel de poțiune ar trebui să aibă o calitate foarte bună.

Cercetători precum Wade Davis au studiat cazul lui Clairvius Narcisse și cred că au identificat ingredientele folosite pentru poțiunea care l-ar fi putut ține într-un soi de comă profundă.

Tetrodotoxina și bufotoxina (prelevate de la peștele-balon și de la o broască) ar fi putut să îl cufunde pe Narcisse în comă, în timp ce dozele repetate de Datura stramonium (cunoscută la noi drept ciumăfaie), o substanță puternic halucinogenă, cu potențial toxic, l-ar fi putut menține în acea stare.

Bufotoxina are proprietăți anestezice, iar tetrodotoxina poate cauza paralizie. La aceste două toxine se adaugă Datura. Astfel se obține amestecul care i-a răpit 18 ani din viață lui Clairvius Narcisse.

Granița dintre adevăr și ficțiune

Clairvius Narcisse 06
Foto: Pinterest

Nu toți cei care au auzit această relatare bine documentată cred în ea. Scepticii spun că în joc se aflau alți factori. Cum credința în zombi este puternică în rândul haitienilor, scepticii spun că aceste credințe au avut un fel de efect placebo asupra lui Narcisse, care a devenit convins că sufletul i-a fost îndepărtat.

Fie că ești de părere că Clairvius Narcisse a fost victima unui ritual voodoo, că a devenit fără voie actor într-o operațiune infracțională sau pur și simplu că a mințit, povestea spusă de acest om este remarcabilă și a inspirat cartea antropologului Wade Davis, Șarpele și curcubeulși filmul cu același nume.


the-serpent-and-the-rainbow-paperback_1_fullsize_compressedÎn aprilie 1982, Wade Davis a plecat în Haiti pentru a investiga două cazuri documentate de zombi – persoane care au reapărut în societatea haitiană la câțiva ani după ce au fost declarate oficial moarte și au fost îngropate. Atras într-o lume a ritualurilor și sărbătorilor, Davis a pătruns adânc în mistica voodoo.

În cursul investigației sale, Davis a realizat că practica voodoo este indisolubil legată de istoria Haiti și că este, de fapt, forța cere guvernează partea rurală a țării. Șarpele și curcubeul. Incursiunea incredibilă a unui savant de la Harvard în lumea secretă a religiei voodoo, zombilor și magiei haitiene combină cercetarea antropologică cu o aventură personală remarcabilă pentru a explica un fenomen de care întreaga lume este fascinată.


În continuare, descoperă povestea vraciului din Nigeria care a fost ucis încercând să demonstreze eficiența vrăjilor antiglonț, apoi citește despre istoria magiei, de la „lucrarea diavolului” la distracția telespectatorilor.

Ca să știi mai mult, citește „Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley”

Cei mai periculoși magi de la Iisus încoace, gurul sexului, ambasadorul Iadului, Diavolul negru din Ashkbabad, regele depravării și cel mai pervers om din lume. Acestea au fost doar unele dintre denumirile atribuite celor trei figuri spirituale notorii ale secolului XX: Osho, G. I. Gurdjieff şi Aleister Crowley. În afara controverselor și scandalurilor care se țes în jurul acestora, autorul argumentează că, totuși, acești oameni cu tendințe egocentrice erau străluciți gânditori și maeștri extraordinari în arta lor.

„Cei trei magi periculoși: Osho, Gurdjieff, Crowley” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu