Cladoxilopsizii, primii copaci de pe Pământ, nu aveau inele

Cu toții știm, din anii de școală, că arborii au inele. Inelele ne permit să calculăm vârsta copacului. Dar dacă ți-ar spune cineva că primii copaci de pe Pământ nu aveau inele?

Probabil că te-ar impresiona oarecum, dar te-ai gândi că, la fel ca toate creaturile preistorice, probabil că și acei copaci aveau o structură simplă.  Însă te-ai înșela amarnic!

Cladoxilopsizii – primii copaci de pe Pământ – nu aveau inele și aceasta este o particularitate care îi intrigă astăzi pe oamenii de știință.

Fă cunoștință cu cladoxilopsizii

primii copaci de pe Pământ
Cladoxilopsizii erau copaci arhaici din care au evoluat arborii și ferigile moderne

Cladoxilopsizii sunt un grup de copaci arhaici din care au evoluat arborii și ferigile moderne. Dar oamenii de știință care studiază copacii fosilizați cu o vechime de până la 374 de milioane de ani se confruntă cu niște probleme mari.

O echipă de cercetători care studia o mostră de copac a descoperit că planta arhaică pe care o studia aparținea grupului cladoxilopsizilor și nu avea inele. Ca aspect, erau foarte diferiți de copacii de azi.

Știai că arborii din zilele noastre au xilem? Acestea sunt țesuturi specializate, responsabile de transportul apei de la rădăcină până la vârf. Acest xilem crește într-un singur cilindru în cazul celor mai mulți copaci și se găsește sub coajă.

Pe măsură ce copacul îmbătrânește, celulele de xilem bătrâne mor și lemnul nou crește peste acest strat de xilem mort. Acest lemn nou, numit „alburn”, primește propriul său strat cilindric de xilem pentru transportul apei.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

primii copaci de pe Pământ
Cercetătorii au descoperit că primii copaci de pe pământ aveau xilemul dispersat în mănunchiuri ce creșteau doar spre exteriorul trunchiului. Fâșiile înguste erau dispuse în tipare organizate și erau conectate între ele

Citește și 10 cei mai frumoși copaci din lume: De la baobabul-închisoare la stejarul-capelă

Stratul de xilem mort este numit „duramen” și are o culoare mai închisă, din cauza înmagazinării de ulei, pigment și zahăr. Astfel iau naștere inelele care pot fi văzute în secțiunea transversală a unui trunchi de copac.

Savanții care au studiat primii copaci de pe Pământ au descoperit că nu aveau inele, fiindcă xilemul lipsea. În schimb, au descoperit niște fibre înguste, situate într-un strat exterior de cinci centimetri al copacului.

Primii copaci de pe Pământ au devenit arborii și ferigile de astăzi

Aceste fibre erau conectate între ele printr-o formațiune ca pânza de păianjen. Astfel, o secțiunea transversală a mostrei a scos la iveală niște pete asemănătoare cu cele de pe câinii dalmațieni, în loc de inele.

Savanții au motive întemeiate să-și pună întrebări cu privire la cladoxilopsizi. Fiecare pată de pe secțiunea transversală (adică fiecare fibră) avea propriul său inel de xilem.

Pe măsură ce diametrul copacului creștea, fâșiile lemnoase de la exteior se desprindeau de trunchi și se strângeau la baza copacului, formând un fel de bulb (așa cum se poate observa din acest desen)

Citește și Copacii uriași care „au înghițit” templul Ta Prohm, din Cambodgia

Ei, și? Asta înseamnă că mai multe trunchiuri creșteau într-un singur trunchi de copac! Deci, minicopaci într-un copac! Foarte, foarte ciudat…

Potrivit savanților, pe măsură ce minicopacii creșteau și volumul de țesut moale dintre fibre creștea și el, conexiunile dintre fibre erau pur și simplu secționate pentru a permite creșterea. Apoi, legăturile se restabileau singure, pentru ca întregul copac să nu se prăbușească sub propria sa greutate.

De asemenea, pe măsură ce diametrul copacului continua să se extindă an după an, fibrele lemnoase alunecau la baza sa. Astfel, arborele se alegea cu forma bulboasă și baza plată caracteristică cladoxilopsizilor.

Așadar, savanții sunt uimiți deoarece încă nu înțeleg motivul pentru care acești arbori arhaici (care, teoretic, ar fi trebuit să fie structuri vii mult mai simple) aveau mecanisme de creștere atât de complexe.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu