Cladoxilopsizii, primii copaci de pe Pământ, nu aveau inele

Cu toții știm, din anii de școală, că arborii au inele, care ne permit să le calculăm vârsta. Am putea crede că toți copacii care au existat vreodată pe Terra au această caracteristică, însă lucrurile nu stau deloc așa.

Cladoxilopsizii – primii copaci de pe Pământ – nu aveau inele, iar această particularitate îi intrigă astăzi pe oamenii de știință.

Fă cunoștință cu cladoxilopsizii

primii copaci de pe Pământ
Cladoxilopsizii erau copaci arhaici din care au evoluat arborii și ferigile moderne

Cladoxilopsizii sunt un grup de copaci arhaici din care au evoluat arborii și ferigile moderne. Dar oamenii de știință care studiază copacii fosilizați cu o vechime de până la 374 de milioane de ani se confruntă cu niște probleme mari.

O echipă de cercetători care studia o mostră de copac a descoperit că planta arhaică pe care o studia și care aparținea grupului cladoxilopsizilor nu avea inele. Ca aspect, acești arbori erau foarte diferiți de cei de astăzi.

Arborii din zilele noastre au xilem, niște țesuturi specializate responsabile de transportul apei de la rădăcină până la vârf. Acest xilem crește într-un singur cilindru în cazul celor mai mulți copaci și se găsește sub scoarță.

primii copaci de pe Pământ
Cercetătorii au descoperit că primii copaci de pe pământ aveau xilemul dispersat în mănunchiuri ce creșteau doar spre exteriorul trunchiului. Fâșiile înguste erau dispuse în tipare organizate și erau conectate între ele. Foto: Universitatea din Cardiff

Pe măsură ce copacul îmbătrânește, celulele de xilem bătrâne mor și lemnul nou crește peste acest strat de xilem mort. Lemnul nou, numit „alburn”, dezvoltă propriul strat cilindric de xilem pentru transportul apei.

Citește și 10 cei mai frumoși copaci din lume: De la baobabul-închisoare la stejarul-capelă

Stratul de xilem mort se numește „duramen” și are o culoare mai închisă, din cauza înmagazinării de ulei, pigment și zahăr. Astfel iau naștere inelele care pot fi văzute în secțiunea transversală a unui trunchi de copac.

Savanții care au studiat primii copaci de pe Pământ au descoperit că aceștia nu aveau inele, fiindcă xilemul lipsea. În schimb, au descoperit niște fibre înguste, situate într-un strat exterior de cinci centimetri al copacului.

Primii copaci de pe Pământ au devenit arborii și ferigile de astăzi

Aceste fibre erau conectate între ele printr-o formațiune ca pânza de păianjen, iar secțiunea transversală a mostrei a scos la iveală niște pete asemănătoare cu cele de pe câinii dalmațieni, în loc de inele.

Savanții au motive întemeiate să își pună întrebări cu privire la cladoxilopsizi. Fiecare pată de pe secțiunea transversală (adică fiecare fibră) avea propriul său inel de xilem.

Acest lucru înseamnă că mai multe trunchiuri creșteau într-un singur trunchi de copac. Potrivit savanților, pe măsură ce minicopacii creșteau și volumul de țesut moale dintre fibre creștea și el, conexiunile dintre fibre erau pur și simplu secționate pentru a permite creșterea.

Apoi, legăturile se restabileau singure, pentru ca arborele să nu se prăbușească sub propria greutate.

De asemenea, pe măsură ce diametrul copacului creștea, fibrele lemnoase alunecau către bază. Astfel, arborele se alegea cu forma bulboasă și baza plată caracteristică cladoxilopsizilor.

Așadar, savanții sunt uimiți deoarece încă nu înțeleg motivul pentru care acești arbori arhaici (care, teoretic, ar fi trebuit să fie structuri vii mult mai simple) aveau mecanisme de creștere atât de complexe.

Abonează-te la canalul Incredibilia:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu