Noi avem Casa Poporului, dar spaniolii au construit o clădire de sus în jos

Unii spun că este cea mai urâtă clădire din Madrid, altora le face plăcere să o privească. Indiferent ce sentimente ar stârni, clădirea cunoscută sub numele „Ștecherul” are o poveste demnă de filme. Rațiunea ne spune că orice construcție începe de la fundație.

În mod surprinzător, însă, această clădire sfidează logica și bunul-simț, fiind construită de sus în jos. De ce? S-ar putea ca motivul – explicat în cele ce urmează – să te surprindă.

Primul construit? Ultimul etaj

Etapele construirii Turnurilor lui Columb

În Plaza de Colon, din capitala Spaniei, Madrid, se află o clădire cunoscută de localnici drept „El Enchufe” (în română, „Ștecherul”). Clădirea a fost botezată așa deoarece arată ca un ștecher uriaș, deși numele ei oficial este Torres de Colon (în română, „Turnurile lui Columb”).

Acoperișul verde, în stil art-deco, și fațada din cupru și sticlă fumurie nu inspiră prea multă mândrie în rândul madrilenilor. Și totuși, încă din 1976, anul în care a fost construită, clădirea a fost unul dintre simbolurile Madridului.

De ce? Pentru că „Ștecherul” a stârnit rumoare încă de la început, fiind printre puținele clădiri din lume construite de sus în jos.

Primul lucru ridicat au fost cei doi piloni centrali, pasați pe două picioare solide din beton. Apoi, a fost construit ultimul etaj, care a fost urcat în vârful clădirii prin intermediul unor cabluri de oțel. Restul etajelor s-au adăugat treptat, de sus în jos.

Singurele elemente ale clădirii care au fost construite în ordinea clasică, adică de jos în sus, au fost primele trei etaje și subsolul. Fațada din sticlă și structura din vârf, care arată ca un ștecher, au fost adăugate la final.

De ce această tehnică bizară?

Construcția Turnurilor lui Columb

De ce ar fi ales niște ingineri cu capul pe umeri o metodă atât de complicată, în aparență? Ei bine, contrar așteptărilor, această ciudată tehnică de construcție este mai ieftină și mai rapidă decât cele obișnuite.

În primul rând, economia vine din faptul că fiecare etaj în parte este construit la nivelul solului și ridicat ulterior. Asta înseamnă mai puțini muncitori și mai puține materiale ridicate la înălțime în fiecare zi.

De asemenea, faptul că muncitorii au acces mult mai ușor materialele de care au nevoie scurtează mult timpul de construcție.

Deși a fost construit în mod inedit, Torres de Colon nu este singura clădire din lume construită așa. Printre „surorile” Ștecherului se numără Banca Centrală a Irlandei, din Dublin, și Standard Bank Centre din Johannesburg, Africa de Sud. În anii ’70, a fost construită o astfel de clădire și aproape de țara noastră, la Sofia (Bulgaria).

O metodă similară, dar mai complicată

Etajele prefabricate sunt asamblate în ckădirea din MAgnitogorsk

În 1959, o altă tehnică experimentală a fost folosită la construirea unei clădiri rezidențiale din Magnitogorsk, Rusia. În loc de etaje suspendate de cabluri, au fost folosite etaje prefabricate urcate și prinse de etajele de deasupra, începând de sus și coborând spre nivelul solului.

O variantă a acestei tehnici a fost folosită și în Olanda. Se numește Jackblock (în traducere aproximativă, bloc-mufă sau bloc-priză).

Clădirea din Magnitogorsk, așa cum este astăzi

Site-ul Societății Americane de Inginerie Civilă explică despre ce este vorba:

Ultimul etaj al clădirii este construit la sol, pe mai mulți piloni. Este suspendat, iar apoi un etaj aproape identic este prins sub el. Această clădire cu doar două etaje este acum suspendată, iar sub ea se prinde un alt etaj. Procesul continuă tot așa, până când clădirea atinge înălțimea dorită. Apoi, este fixată de fundație.

Descoperă și: Îndrăznețe și impresionante. Top 10 cele mai ciudate clădiri din lume

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu