5 civilizații antice care stăpâneau tehnologii avansate

Am greși fundamental dacă am cred că am reușit să construim imperiul tehnologic global al secolului XXI fără ajutorul strămoșilor noștri, că numeroasele culturi care ne-au precedat erau compuse din primitivi fără prea multă minte.

De fapt, tot ceea ce știm astăzi se bazează pe munca și experiența acelor civilizații antice. Iată câteva exemple care te vor convinge că oamenii din trecut erau mult mai avansați tehnologic decât se crede.

Parcă în joacă, ne-au lăsat moștenire întrebări la care știința zilelor noastre încearcă din greu să răspundă.

1

Pilonul de fier care nu ruginește (Delhi, India)

Civilizatii antice - Stalpul din Delhi
Foto: Grunge

Acest pilon îi intrigă pe cercetători deoarece, deși a fost făcut din fier acum 1.600 de ani, nu ruginește. Cu toții știm că orice obiect din fier cade victimă ruginii după o vreme, mai ales dacă este expus intemperiilor.

Așadar, cum este posibil ca un pilon milenar, înalt de aproape șapte metri, să rămână în starea în care a fost construit? Oamenii de știință nu au reușit să găsească o explicație și nu cunosc ce tehnică au folosit maeștrii fierari indieni.

Un lucru este cert, totuși: pilonul din Delhi nu este singurul care s-a conservat, deci nu poate fi vorba despre un incident norocos. Stâlpi similari există și la Dhar, Mandu, în Munții Kodachadri și în Munții Abu.

De asemenea, arheologii care studiază aceste civilizații antice au descoperit și o serie de tunuri lipsite de rugină, construite tot de indieni.

Așadar, dacă în urmă cu câteva milenii oamenii știau să împiedice oxidarea fierului, oare câte astfel de cunoștințe s-au pierdut în negura istoriei?

2

Vestigii ale unor civilizații antice avansate: lentila din Nimrud

Civilizatii antice - Lentila Nimrud
Foto: Wikimedia

Când avem de-a face cu artefacte antice – precum lentila din Nimrud -, prima întrebare care se pune este: „La ce foloseau toate acestea?” Lentila de mici dimensiuni a fost confecționată din cristal natural, acum 3.000 de ani, de asirieni.

A fost șlefuită prin mijloace artificiale și este echivalentul unei lupe care mărește de trei ori. Desigur, în zilele noastre, orice laborator realizează o astfel de lentilă în câteva ore.

Dar, dacă ne gândim că lentila in Nimrud a fost realizată în anii 750-710 î.e.n. de o civilizație antică presupus primitivă, vom privi lucrurile și liniaritatea istoriei cu alți ochi.

La fel ca orice artefact care contrazice opinia generală despre strămoșii noștri, lentila din Nimrud a stârnit numeroase dezbateri în comunitatea științifică. Încă nu s-a stabilit prin ce procedeu a fost creată și la ce era folosită.

3

Seismograful chinezesc

Civilizatii antice - Seismograf
Foto: CG Trader

Una dintre cele mai dezvoltate civilizații antice a fost cea chineză. Deși inventatorul oficial al seismografului este un fizician scoțian din secolul XIX, detectorul de cutremure a fost inventat mult mai devreme.

Seismograful a fost inventat, de fapt, de chinezi, în anul 132 î.e.n. Aparatul consta într-un vas de bronz cu diametrul de 1.8 metri. Pe vas erau montați opt dragoni sculptați și fiecare ținea în gură o bilă de bronz.

La baza vasului, în dreptul fiecărui dragon, se afla câte o broască cu gura deschisă. În interiorul vasului se afla un pendul, sensibil la orice mișcare. În timpul cutremurelor, pendulul se mișca și pornea mecanismul vasului.

În funcție de direcția cutremurului, bila de bronz cădea din gura unuia dintre dragoni direct în gura broaștei de sub el. Potrivit relatărilor, mecanismul chiar funcționa, înregistrând inclusiv cutremure de joasă intensitate, pe care oamenii nu le simțeau.

4

Oțelul de Damasc

Civilizatii antice - Otel de Damasc
Foto: Perkin Knives

Ați putea presupune că niște civilizații antice fără prea multe cunoștințe n-ar fi în stare să creeze oțel de cea mai bună calitate. Și totuși, oțelul de Damasc, produs începând cu secolul III, este unic în lume.

Metoda de fabricare s-a pierdut în secolul XVII, iar de atunci nimeni nu a reușit să-i afle secretul. Oțelul de Damasc este ușor de recunoscut datorită aspectului irizat și este extrem de rezistent.

Mai mult, el rămâne ascuțit mult mai mult decât oțelul tradițional. Intrigați de calitatea excepțională a materialului, oamenii de știință l-au analizat și au descoperit în compoziție nanotuburi de carbon.

Nanotuburile de carbon sunt elementul responsabil pentru duritatea oțelului de Damasc. Așadar, în secolul III, sirienii foloseau tehnologii pe care noi le-am „descoperit” doar în anii ’90.

5

Motorul cu aburi produs de grecii antici

Primul motor cu aburi utilizabil a fost patentat de scoțianul James Watt, în 1781. Cu toate acestea, dispozitivele care funcționau prin forța aburului au fost inventate cu mult înaintea erei industriale.

Puțini știu că mașina cu abur a fost inventată în secolul I, de grecii antici. Heron din Alexandria a creat o sferă goală pe dinăuntru, pivotată pe două tuburi prin care trecea aburul.

Aburul provenea dintr-un mic fierbător, umplea sfera și ieșea prin niște țevi. Jeturile de abur care țâșneau făceau ca sfera să se rotească.

Deși invenția nu a fost utilizată la ceva concret, ci doar ca divertisment, este clar că civilizațiile antice aveau cunoștințe de fizică mai avansate decât am crede.

Bonus: Tehnologiile avansate ale „craniilor alungite”

Un corp cu craniu alungit descoperit în zona Cusco, din Peru. Este scheletul unui membru al populației Huayqui, găsit într-un vechi cimitir situat la aproximativ o oră distanță (parcursă cu mașina) de Cusco. Oasele au fost datate la 800 de ani, deci copilul a trăit pe vremea incașilor. A fost îngropat într-un mormânt regal de lângă satul Andahuaylillas. A murit, cel mai probabil, la vârsta de doi ani. Foto: Hidden Inca Tours

Una dintre cele mai mari necunoscute ale istoriei este cine au fost fost ființele cu craniile alungite din America de Sud, ale căror mumii se găsesc mai ales pe coasta de vest a Americii de Sud, în special în Peru, Bolivia și Chile.

Nu este vorba despre craniile deformate artificial, prin legarea sau presarea capetelor nou-născuților (o tehnică ce nu mărește volumul cutiei craniene, ci doar îi schimbă forma).

Ne referim la o caracteristică din naștere, dovedită de volumul cranian (și, implicit, mărimea creierului) cu 25%-30% mai mare decât întâlnim la oamenii obișnuiți.

Aceste ființe, indiferent de specia din care făceau parte, au lăsat o moștenire impresionantă, greu de înțeles. Iată câteva articole care tratează această temă, iar la final – o interesantă pe acest subiect.

 1. Cimitir, grânar sau observator astronomic? Fâșia găurilor misterioase din Peru
 2. Un mister al ingineriei antice – Terasele circulare incașe din Urubamba, Peru
 3. 5 geoglife misterioase: Mesajele nedescifrate ale civilizațiilor pierdute
 4. Machu Picchu, poarta spre cer. Orașul pierdut al incașilor
 5. 5 petroglife și picturi rupestre antice care înfățișează „ființe din alte lumi”

Ca să știi mai mult, citește „Tehnologia zeilor”

Această carte explorează dovezile care duc la concluzia că civilizațiile antice erau la fel de complexe precum cele actuale. Descoperirile arheologice făcute de-a lungul anilor indică faptul că acești oameni, considerați primitivi, foloseau tehnologii avansate – de la electricitate până la maşinării grele şi aparate de zbor. Teme precum zborul, războaiele atomice antice sau electricitatea ar putea părea bizare pentru mulţi. Cu toate acestea, după cum arată David Hatcher Childress în cartea sa, există multe dovezi care ne conduc spre ideea că avem un trecut avansat din punct de vedere tehnologic.

„Tehnologia zeilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

8 comentarii la „5 civilizații antice care stăpâneau tehnologii avansate”

 1. Am studiat în viața mea numeroase lucrări despre lume, cosmos, viață (în general), omul și originea lui, dar și despre credințele oamenilor. am înțeles că omul nu este o vietate apărută, prin evoluție din vreo ființă primitivă, apropiată de el. Sunt multe date care confirmă ipoteza că omul a apărut pe pământ ca OM, făurit de Dumnezeu sau provenit din ală zonă a cosmosului, ceea ce este mult mai credibil. Fără a nega crearea lui de către Dumnezeu. Care există, fiind atotputerea și existența eternă, care se manifestă prin Legea armoniei universale. Sunt multe de spus pe această temă. Eu am scris deja o carte prin care încerc să explic unele idei despre cosmogonie, viață, inclusiv a omului, Legea armoniei universale.

  Răspunde
  • Recunosc că dl Alexandru Constantin a apărut ca fiind produs fiind de Dumnezeu, dar eu am provenit prin evoluție, de la niște bacterii arhaice, pești, mamifere, protooameni și apoi Homo sapiens.
   Ce să-i faci, fiecare pe drumul său!
   Ștefan Băbuțiu

   Răspunde
   • Sigur, la început au fost doi atomi care au făcut poc, au apărut dinozaurii și apoi, dintre toate viețuitoarele care se aflau împreună în acest carusel evolutiv, doar maimuțele au început să gândească. Ele și-au accelerat evoluția și au ajuns în vârful lanțului trofic, nu? Din păcate, accesul la cunoaștere este liber, însă autolimitarea împiedică înțelegerea unor legi simple, pe care le găsești ușor – spre exemplu în genetică. Chiar bazele teoriei evoluționiste au fost eliminate de …. știință. Un singur aspect este adevărat din ceea ce crezi tu – există ADN comun la oameni și primate – însă, în ceea ce privește numărul de gene, cea mai apropiată creatură de om este vaca. Deci, când cineva îți spune „boule!”, e foarte aproape de adevăr. Repet ideea – accesul la știință este liber, se pare că nu și înțelegerea și interpretarea acesteia. Mai caută!

  • Domnule Alexandru Constantin, ma intreb de foarte multa vreme cum am aparut pe pamint. Nu gasesc valida nici una din teoriile actuale. Evolutionismul nu cred ca a condus la aparitia omului pe Terra pentru ca, evoluind ne-am fi adaptat traiului pe pamint asa cum au facut toate celelalte vietuitoare, plante sau animale. Noi nu putem trai in nici o zona a pamintului fara sa ne protejam intr-un fel sau altul. Nu ne adaptam nici in zone friguroase, nici in zone temperate si nici in zone calde. Creationismul nu ma convinge pentru ca sint multe „rase” de oameni care nu s-au putut crea din Adam si Eva. Ma gindesc cu mai multa convingere la „mutarea” noastra pe pamint din alte zone ale universului. Asta explica si diversitatea „raselor” si neadaptarea omului la conditiile de mediu de pe Terra. Poate gresesc, dar asa cred eu ca s-a intimplat.

   Răspunde
 2. Ce tampenie. Evolutionismul este pentru inculti si semidocti. Dar cine e indragostit de propria prostie nu are cum sa isi depaseasca orizontul. Mai ales ca bazele azotate ale ADN, baza teoriei evolutioniste, nu se pot forma toate in acelas loc si in acelas timp. In afara de asta, informatia insasi nu poate exista structurata ca atare dar fara finalitate adica fara intentionalitate, deci scop aprioric.
  Mai simplu spus, ADN este doar instrument pentru atingerea unui scop si nu cauza. CIne confunda gasca cu lebada e clar ca nu are chef sa si inteleaga. Aviz lui Stefan.

  Răspunde
 3. nu este ilegal sa fii incult sau chiar inept. Somn usor mai departe. Daca esti onest cu tine insuti, o sa mai evoluezi un pic si o sa intelegi ca teoria evoolutiei este o prostie. Informatiile sunt in jurul tau, nu trebuie decat sa le accesezi. Sunt specialist in biologie si afirm cu toata raspunderea: EVOLUTIA NU EXISTA.
  legea fundamentala a materie vii este CONSERVAREA si nu SCHIMBAREA. Rewstul este imaginatie a unui personaj cu mentalitate rasista (Derwin) care ii ura pe negri din adancul fiintei si a cautat sa INVENTEZE o teoerie care sa ii justifice rasismul. El a declarat intre altele si

  1- ca negrii nu sunt oameni ci un fel de animale din genul maimutelor. Ce parere ai despre rigoarea stiintifica a lui Darwin, monser?

  2- ca teoria sa este doar o TEORIE – iar altii au transformat-o in fals adevar. Ea jsutifica politica colonialista a imperiului Britanic si a fost promovata agresiv.
  Tocmai in UK a aparut fosila FALSIFICATA a asa zisului om de Piltdown, care justifica superioritatea RASIALA a englezilor asupra celorlalte popoare.

  Răspunde

Lasă un comentariu