Vechii egipteni aveau piramide; romanii aveau apeducte; vikingii însetați de sânge aveau ambarcațiuni enorme. Unele civilizații dispărute sunt atât de faimoase, încât oricine este câtuși de puțin interesat de istorie cunoaște măcar una-două trăsături care le reprezintă.
Însă, cum doar câteva civilizații sunt menționate adeseori în presă – datorită noilor descoperiri arheologice -, istoria lumii pare alcătuită doar din aceste câteva imperii puternice.
Nimic mai fals. Iată cinci exemple de populații, culturi și civilizații misterioase care au avut un impact deosebit asupra istoriei, chiar dacă astăzi știm atât de puțin despre ele.
Cultura Clovis
Cuvântul „Clovis” este acum aproape sinonim în special cu un anumit tip de artefacte arheologice: vârfurile de săgeți. Acest lucru se datorează faptului că populația Clovis le-a împrăștiat pe un continent întreg.
Clovis pare să fi fost prima civilizație cu adevărat dominantă și expansionistă din America de Nord, dar se știe foarte puțin despre acești oameni.
S-au răspândit în majoritatea Americii de Nord (și în câteva regiuni din America Centrală) în câteva mii de ani după ce au pus piciorul pentru prima dată pe continent (în urmă cu aproximativ 13.000 de ani), lăsând în urmă armele lor emblematice, dar foarte puține alte indicii.
Nimeni nu este sigur ce s-a întâmplat cu această cultură – dacă a dispărut sau pur și simplu a evoluat într-o civilizație cunoscută.
Cultura Nabta Playa
Oamenii de la Nabta Playa, descriși drept „astronomii antici ai Deșertului Nubian”, au făcut parte dintr-o civilizație care a existat acum mai bine de 11.000 de ani. A fost prima cultură care a lăsat urme de cercetare astronomică.
Au creat nenumărate structuri de piatră menite să le faciliteze urmărirea mișcărilor stelelor, care au pus bazele studiului astrelor desfășurat de alte civilizații antice din Africa.
Oamenii de la Nabta Playa au trăit într-un mediu deșertic, dur, ceea ce explică motivul pentru care nu au lăsat în urmă prea multe vestigii. Practic, în urma lor au rămas doar observatoare astronomice din piatră și câteva fragmente de ceramică.
Civilizația de pe Valea Indului
Unele civilizații antice sunt mai importante decât celelalte, datorită bazei pe care au pus-o pentru generațiile viitoare. Civilizația de pe Valea Indului este un exemplu excelent în acest sens, dar, spre deosebire de mesopotamieni sau babilonieni, încă nu se cunosc foarte multe despre acești oameni.
Cultura a prosperat în urmă cu 3.000 – 4.000 de ani, fiind, așadar, contemporană cu Egiptul Antic. Există indicii că, la apogeu, cunoștințele oamenilor de pe Valea Indului le depășeau pe cele ale civilizațiilor egipteană și mesopotamiană, însă scrierea lor încă nu a fost descifrată.
La un moment dat, civilizația de pe Valea Indului a dispărut în mod misterios.
Popoarele Mării
Enigmaticele Popoare ale Mării au fost protagonistele unuia dintre cele mai influente – și mai obscure – evenimente istorice.
Popoarele Mării au fost un grup de navigatori care au terorizat estul Mediteranei timp de aproape un secol, între 1276 și 1178 î.e.n., declanșând, foarte probabil, prăbușirea civilizației din Epoca Bronzului.
Țintele lor principale erau egiptenii și Imperiul Hitit, dar nimeni nu știe care era originea năvălitorilor. Toate inscripțiile care îi menționează indică faptul că au apărut „de nicăieri”, au atacat coasta din sud-estul Mediteranei, apoi au navigat înapoi spre apus.
Gobekli Tepe
Este posibil să fi auzit de Gobekli Tepe, un loc-vedetă pe lista punctelor prezentate în serialul TV Extratereștri antici.
Asta, deoarece monumentele înălțate de această misterioasă civilizație trădează cunoștințe mult prea avansate pentru vremea la care au fost construite, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani.
Tocmai de aceea, în bună tradiție senzaționalistă, realizările oamenilor de la Gobekli Tepe au fost puse pe seama extratereștrilor.
Situl în cauză, un templu găsit în Turcia, conține tehnici arhitecturale (alinierea cu pozițiile astrelor) pe care omenirea pare să le fi uitat apoi câteva mii de ani, doar pentru a și le reaminti, peste milenii, în monumentele vechilor egipteni.
Gobekli Tepe a fost descoperit în anii ’90, dar studiile arheologice ulterioare au arătat că 95% dintre vestigii se află încă îngropate în pământ.
Așadar, din moment doar cinci procente din suprafața complexului ne-au schimbat radical înțelegerea asupra trecutului, dând „ceasul” omenirii înapoi cu câteva milenii, nu putem decât să ne întrebăm ce alte revelații vor produce celelalte vestigii de la Gobekli Tepe.