Civilizația Cucuteni și dispariția sa misterioasă

Pe teritoriul României s-au păstrat urmele uneia dintre cele mai strălucite civilizații ale preistoriei europene: Civilizația Cucuteni, insuficient cunoscută la noi, dar care a lăsat în urmă mii de vase şi figurine de ceramică pictată, unice în Europa.

Civilizația Cucuteni, una dintre cele mai misterioase culturi ale preistoriei, cu o vechime mai mare decât cea mesopotamiană, a lăsat în urmă vestigii impresionante, care ar putea fi scoase la lumină în zeci de situri arheologice din România.

Cultura Cucuteni-Tripolie se întindea pe teritoriile de astăzi ale României, Republicii Moldova și Ucrainei. Foto: Claudia Geția

Enigmatica dispariție a acestei civilizații este și mai impresionantă. Din cele peste 4.000 de așezări descoperite, 90% au fost distruse de foc. Specialiștii nu pot stabili dacă a fost un cataclism sau o incendiere intenționată și nici motivul care a dus la această extincție.

În prezent, paza obiectivelor nu este asigurată și există riscul vandalizării. Căutătorii de comori vor distruge siturile, în căutarea de artefacte pe care să le vândă pe piața neagră.

Interesul este justificat. Muzeul Vaticanului și Muzeul de Artă din New York sunt interesate de expoziții permanente cu ceramică de Cucuteni. Din păcate, nu există fonduri pentru arheologi.

Expoziția „Cultura Cucuteni – valori regăsite ale preistoriei europene”, care a fost organizată de Ministerul Tineretului și Sportului la Muzeul Municipiului București, a avut peste 50.000 de vizitatori într-o lună, mai mult decât are muzeul într-un an întreg.

Ceramica de Cucuteni ar putea deveni brand de țară

civilizatia cucuteni - moda
Ceramica de Cucuteni este sursă de inspirație pentru casele de modă străine. Liniile hipnotizante stârnesc fascinația și după 7.000 de ani. Foto: Pinterest.com

Vasele de Cucuteni și figurinele de ceramică pictată, splendid decorate, mai vechi decât piramidele egiptene, ar putea deveni un brand național, crede dr. Romeo Dumitrescu, un român care s-a întors din Canada pentru a finanța cercetări în domeniu.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

O fundație condusă de dr. Dumitrescu a strâns peste un milion de dolari, cu care a reușit să scoată la lumină câteva din cele mai importante vestigii ale epocii Cucuteni. Acestea au fost donate Muzeului de Istorie a Moldovei, din Iași.

La Muzeul Vaticanului, expoziția cu artefacte aparținând perioadei Cucuteni a avut un mare succes, fiind solicitată o astfel de expoziție permanentă.

Dacă s-ar face efortul de a cerceta perioada Cucuteni și de a scoate la lumină cât mai multe vestigii, ar câștiga nu doar știința, ci și turismul, crede dr. Dumitrescu.

„Există un mare interes pentru epoca neolitică, pentru preistorie. Deja Egiptul sau Grecia sunt cunoscute, au ieșit, ca să spun așa, din modă. Cred că am putea să atragem atenția cu această cultură unică, mult mai veche decât cea mediteraneană.”

Am auzit că a fost un proiect, ca o statuetă de Cucuteni să devină imaginea brandului turistic, nu știu de ce s-a renunțat la el. Eu m-am bucurat că un lanț de magazine a folosit un model de pe ceramica de Cucuteni ca logo al unei campanii promoționale – Gusturi românești.”  – Romeo Dumitrescu

Civilizația Cucuteni – mai veche cu 500 de ani decât cultura mesopotamiană

Civilizația Cucuteni-Tripolie, răspândită din sud-estul Transilvaniei,  în Moldova (incluzând teritoriul de astăzi al Republicii Moldova) și în vestul Ucrainei, până la Nipru, s-a extins, în perioada sa de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 350.000 kilometri pătrați.

Numele său a fost dat de descoperirile făcute în anii 1884 și 1893 în localitățile Cucuteni, din județul Iași, și Tripolie, de lângă Kiev, în Ucraina.

civilizația cucuteni
Ceramica de Cucuteni, piese expuse într-o colecție. Foto: Digi24

Durata de evoluție a civilizației Cucuteni cuprinde aproximativ două milenii, începând cu anii 4.600-4.500 până în jurul datei de 2750 î.e.n, deci în epoca neolitică. Organizarea socială și structura comunităților sunt foarte avansate pentru acea perioadă.

Este una dintre cele mai spectaculoase civilizații cu ceramică pictată ale lumii preistorice, atât datorită rafinamentului artistic al formelor și decorului pictat sau incizat pe vase și statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei și metalelor (cupru și aur), cât și datorită întrebărilor pe care le ridică. Multe dintre acestea rămân fără răspuns…

Unde sunt morții comunităților tip Cucuteni?

Mai presus de toate rămâne marea enigmă: ce făceau oamenii comunităților Cucuteni cu morții lor? Este greu de explicat de ce în cadrul săpăturilor nu s-a descoperit încă nici o necropolă, ci doar câteva înmormântări izolate, având mai curând un caracter de cult.

Istoricii cred că în cultura Cucuteni oamenii își ardeau rudele moarte în propriile case. Splendidele vase ceramice găsite astăzi ar putea fi vase în care se păstra cenușa rudelor, în familie.

Mai jos poți urmări ediţia emisiunii „Exclusiv în România” difuzată pe 5 aprilie 2014 pe TVR1, în care Cristian Tabără prezintă un reportaj cu detalii amănunțite despre civilizaţia Cucuteni, prima cultură iubitoare de frumos.


Descoperă și mai multe despre enigmele trecutului României din acest articol: Misterul tăblițelor sumeriene din România și descoperirea care zdruncină din temelii istoria lumii.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

7 comentarii la „Civilizația Cucuteni și dispariția sa misterioasă”

  • Din punctul meu de vedere, consider ca este un dezinteres total din parte statului Roman pentru acest subiect, adica cultura Cucuteni. Personal am fost acolo, site-ul este inchis din lipsa de fonduri. Ca sa-l vizitez am dat din urechi cum da magarul si am bagat mana adanc in buzunar, iar paznicul de acolo care stia foarte multe, ne-a explicat cu lux de amanunte totul. Personal am ramas uimit cum e posibil ca un simplu om de la tara sa stie istorie de acum 6500 ani mai bine decat o stiam eu, nu mai vorbesc de altii. Ce face Ministerul Turismului, al Culturii, Institutii ale statului abilitate cu banii care le sunt alocati pentru a prezerva si promova aceasta perla a Romaniei? Va spun eu. Ii baga in salarii nemeritate si in vacante in tari exotice. Va invit la Cucuteni, faceti ce am facut si eu si o sa ramaneti blocati. Asta pentru cunoscatori.

   Răspunde
 1. Articolul este exceptional si cei care , in ciuda tuturor piedicilor se ocupa de promovarea acestei INESTIMABILE COMORI , merita o plecaciune pana la pamant facuta cu toata sinceritatea si admiratia .Nu am mai vazut atata frumusete !!!!!!! Constantin MARINESCU Bucuresti ROMANIA

  Răspunde
 2. De ce se numeste extintie, romanii din Moldova au locuit acolo peste 7000 de ani,
  Cuctenii au disparut? Dacii au disparut?,… au mai ramas maghiarii, turcii, tatarii, ovreii si tiganii ?

  Răspunde
 3. cred ca eroarea este in forma caselor. Cred ca casele cucuteni erau in forma de igloo nu asa cum au incercat. in forma de igloo focul , temperatura, etc, se manifesta altfel decat in forma incercata!

  Răspunde
 4. Cred ca ar trebui discutat si despre cultura Precucuteni si de culturile contemporane……..geneza culturii Petresti etc. O astfel de tratare ar fi mult mai elocventa. In rest este bine sa desteptam si curiozitati ale preistorie de pe teritoriul tarii noastre, altele decat cele spre cultura dacica preromana.

  Răspunde
 5. cei ce doresc mai multe info despre cultura preistorica a oronimului Ciucas, ma pot contacta; corect este cultura Ariusd-cucuteni-tripolie>

  Răspunde

Lasă un comentariu