7 dintre cele mai periculoase ciuperci otrăvitoare din lume

Doar câteva dintre cele 70-80 de specii de ciuperci otrăvitoare cunoscute provoacă moartea imediat după ce sunt ingerate, dar cele mai multe se aseamănă cu cele comestibile, ceea ce le face foarte greu de identificat.

Dacă în dieta ta se regăsesc uneori ciuperci sau, și mai important, dacă ești un om care adoră să cutreiere prin natură la cules de „poame sălbatice”, citește în continuare pentru a afla mai multe despre cele mai periculoase ciuperci otrăvitoare.

1

Ciuperci otrăvitoare: Buretele viperei (Amanita phalloides)

Ciuperci otrăvitoare
Foto: Wikimedia

Poate cea mai periculoasă dintre toate, ciuperca numită buretele viperei este răspândită în întreaga Europă și seamănă foarte mult cu ciupercile comestibile, potrivit Enciclopediei Britannica.

Amatoxinele pe care le conține rămân stabile la temperaturi ridicate, astfel că rezistă procesului de gătire. Odată ingerate, aceste toxine produc cu repeziciune vătămări celulelor din întregul corp.

După 6-12 ore de la ingerare, apar dureri abdominale violente, vomă și diaree cu sânge, iar corpul se deshidratează puternic.

În curând, apar semne ale vătămării ficatului, rinichilor și sistemului nervos central, inclusiv descreșterea cantității de urină și scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Toate acestea duc la comă și moarte în peste 50% dintre cazuri. Printre notabilitățile ucise de această ciupercă se numără Papa Clement al VII-lea, care s-a otrăvit accidental în 1534, și, probabil, împăratul roman Claudius, în anul 54.

2

Conocybe filaris

Ciuperci otrăvitoare
Foto: Wikimedia

Conocybe filaris este o ciupercă cu aspect inofensiv, întâlnită cu precădere în zona coastei de nord a Pacificului. Având aceleași toxine ca buretele viperei, C. filaris poate fi fatală dacă este ingerată.

Simptomele gastrointestinale apar adeseori la 6-24 de ore după ce ciuperca a fost consumată. Adeseori, aceste simptome sunt diagnosticate greșit drept intoxicație alimentară sau viroză intestinală.

Este posibil ca pacientul să pară că-și revine, după care afecțiunea gastrointestinală reapare, însoțită de insuficiență hepatică și renală.

3

Ciuperci otrăvitoare: Pălăria ucigașă (specia Cortinarius)

Ciuperci otrăvitoare
Foto: Wikimedia

Cele două specii de „pălării” mortale, „pălăria ucigașă” (Cortinarius rubellus) și „pălăria nebunului” (Cortinarius orellanus) sunt foarte similare ca aspect și seamănă, de asemenea, cu unele varietăți comestibile.

Aceste ciuperci conțin o otravă cunoscută ca orelanină, care cauzează inițial simptome asemănătoare cu gripa obișnuită. Orelanina are o perioadă de latență lungă și poate dura chiar și trei săptămâni până la apariția simptomelor, ceea ce duce deseori la stabilirea unui diagnostic greșit.

În cele din urmă, toxina cauzează insuficiență renală și moartea, dacă nu este tratată. În 2008, scriitorul englez Nicholas Evans a cules astfel de ciuperci și le-a servit rudelor sale, iar patru din ele au fost spitalizate. Evans, soția lui și cumnatul lui au avut nevoie de transplanturi de rinichi în urma otrăvirii.

4

Gheba de brad (Galerina Marginata)

Ciuperci otrăvitoare
Foto: Wikimedia

Iată și a patra mențiune de pe lista noastră de ciuperci otrăvitoare. Comună în Emisfera de Nord și în unele părți din Australia, Galerina Marginata este o ciupercă striată, care preferă să crească pe lemnul putrezit.

Conține aceleași amatoxine ca pălăria ucigașă. Ingerarea cauzează diaree, vomă, hipotermie și vătămări ale ficatului și poate avea drept rezultat moartea, în lipsa tratamentului.

Nu seamănă cu speciile comestibile, însă mai multe otrăviri și morți au avut loc în rândul culegătorilor care au confundat-o cu ciupercile halucinogene Psilocybe.

5

Ciuperci otrăvitoare: Îngerii toxici (speciile Amanita)

Ciuperci otrăvitoare
Foto: Wikimedia

Îngerii toxici sunt, de fapt, mai multe specii de ciuperci albe din genul Amanita. Aceste ciuperci toxice sunt similare cu unele ciuperci comestibile și au fost de multe ori culese din greșeală.

Una dintre aceste specii, Amanita bisporgiera, este considerată a fi cea mai toxică ciupercă din America de Nord. Simptomele apar în 5-24 de ore și includ voma, delirul, convulsiile, diareea, insuficiența renală și hepatică. Toate acestea duc adeseori la deces.

6

Podostroma cornu-damae

Foto: Wikimedia

Această ciupercă rară este originară din Asia și a cauzat un număr semnificativ de decese în Japonia și Coreea. Trunchiurile roșii conțin toxine puternice, cunoscute ca micotoxine, și pot vătăma organele celor care au avut ghinionul să le ingereze.

Simptomele includ dureri de stomac, decojirea pielii, pierderea părului, tensiune arterială scăzută, necroza ficatului, insuficiență renală acută. Dacă nu sunt tratate, aceste simptome pot duce la deces.

7

Ciuperci otrăvitoare: Lepiota brunneoincarnata

Foto: Wikimedia

Iată și ultimul exemplar de pe lista noastră de ciuperci otrăvitoare. Lepiota este o ciupercă striată care conține amatoxine.

Larg răspândită în Europa și unele părți din Asia, această ciupercă are un aspect inofensiv și a fost confundată cu varietățile comestibile, deși otrăvirile nu sunt frecvente.

Consumul accidental duce la creșterea gravă a nivelului de toxicitate din ficat și poate fi letal, în lipsa unui tratament imediat.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu