Ciuma, descoperită la pumele din parcul Yellowstone

Ciuma a ucis zeci de milioane de oameni de-a lungul istoriei, dar un studiu recent relevă că bacteria care cauzează această boală face acum victime într-un mediu cu totul neașteptat: la populația de pume din parcul natural Yellowstone din SUA.

Cercetătorii au testat 28 de de pume și au descoperit că aproape jumătate au fost infectate cu bacteria Yersinia pestis. De obicei, aceste animale sălbatice nu se apropie de oameni, de aceea riscul ca ele să îmbolnăvească pe cineva este redus.

Puma
Foto: National Park Service

„În mod normal, riscul ca oamenii să contracteze ciuma de la o pumă este minim. Așadar, rezultatele noastre nu ar trebui să constituie un motiv să ne temem de pume”, a declarat pentru LiveScience cercetătorul Mark Elbroch, de la organizația Panthera, care militează pentru conservarea felinelor sălbatice.

Cercetătorii au efectuat studiul după ce au aflat că ciuma – nu înfometarea, așa cum crezuseră inițial – a ucis în 2006 o pumă și puiul ei de trei luni în Wyoming. Această descoperire a fost șocantă, conform lui Elbroch.

Organizația Panthera și Laboratorul Departamentului pentru Vânătoare și Pescuit din Wyoming s-au asociat pentru a testa mai multe exemplare.

Din cele 28 de animale testate între 2005 și 2014, 11 erau deja moarte. Aceste pume purtau zgărzi cu GPS, care au anunțat cercetătorii că animalele nu se mișcaseră deloc opt ore.

Aproape jumătate din animalele testate erau infectate

Cercetatori
Foto: Pinterest

Rezultatele au arătat că 12 pume (aproximativ 43%) erau infectate cu bacteria care cauzează ciuma: opt dintre cele 17 animale vii și patru dintre cele 11 animale moarte testate.

Cele patru animale testate pozitiv și găsite moarte decedaseră din cauza ciumei și prezentau simptome de pneumonie.

De asemenea, una dintre pume a fost testată de mai multe ori într-un interval de cinci ani. Potrivit Smithsonian Magazine, testul a fost negativ de două ori, pozitiv o dată, iar apoi din nou negativ.

Acest lucru sugerează că animalul a fost expus bolii, dar a reușit să supraviețuiască după ce a dezvoltat anticorpi împotriva acesteia.

Mark Elbroch
Cercetătorul Mark Elbroch. Foto: Mark Elbroch

„Aceste descoperiri arată că ciuma este, probabil, mai răspândită în zona parcului Yellowstone decât ne așteptăm”, a mai spus Elbroch.

Potrivit acestuia, pumele bolnave ar putea reprezenta un „barometru”, care să indice când ciuma este activă în regiune.

În timp ce oamenii obișnuiți nu trebuie să-și facă griji, vânătorii sunt expuși la infectare. De altfel, pe parcursul studiului cercetătorii au aflat că în 2008 un cercetaș s-a infectat cu ciumă în zona Teton.

„Vânătorii și alte persoane care intră în contact cu pumele din această regiune ar trebui să fie conștienți de posibilitatea expunerii la o boală care, netratată, este fatală”, a adăugat Elbroch.

Oamenii pot fi infectați de puricii care sar de pe cadavrele animalelor în căutarea unei gazde noi sau, în funcție de tipul de ciumă, prin contactul cu sângele sau prin manipularea organelor interne ale animalului.

Studiul realizat de Elbroch și colegii săi a fost publicat pe 2 martie 2020 în revista Environmental Conservation.


În continuare, îți recomandăm să citești și Istoria sinistră a doctorilor care luptau cu ciuma bubonică. Apoi, află mai multe despre dispariția culturii Cucuteni: Au fost acești oameni decimați de ciumă?


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu