Ciuma dansului din 1518, probabil cea mai bizară epidemie din istorie

În 1518, orașul Strasbourg a fost scena unui eveniment unic în istorie. Peste 400 de oameni au dansat pe străzile orașului timp de o lună, fără să-i poată opri cineva.

Autoritățile vremii nu au reușit să explice acest fenomen intrat în istorie sub numele de „Ciuma dansului” și care a rămas o enigmă până astăzi. Cercetătorii din zilele noastre studiază documentele de epocă în speranța că vor descoperi ce anume a cauzat misterioasa „molimă”: o psihoză în masă sau de o intoxicație cu o substanță chimică.

Frau Troffea dă startul nebuniei

ciuma dansului - frau troffea
Frau Troffea a dat startul „petrecerii”. Foto: Wikimedia

În iulie 1518, sub ochii uimiți ai vecinilor ei, pe Frau Troffea a apucat-o brusc dansul. A ieșit din casă și a pornit în pași de dans pe străzile din Strasbourg.

Femeia nu dansa pe muzică și pe față nu i se întrezărea nicio expresie de încântare. Părea incapabilă să-și controleze frenezia și să se oprească.

Timp de o săptămână, Frau Troffea și-a continuat dansul solitar. Dacă fapta femeii ar fi rămas un incident izolat, înțelepții orașului l-ar fi pus pe seama nebuniei sau a demonilor.

Morți de epuizare sau de infarct

ciuma dansului - frenezie in sat
Toată comunitatea a fost cuprinsă de frenezie. Foto: Wikimedia

Dar, după o săptămână, fără explicație, alți 30 de oameni au fost cuprinși de psihoză. În loc să se potolească, nebunia a luat amploare, iar într-o lună cel puțin 400 de cetățeni ai Strasbourg-ului, în special femei, au fost cuprinși de mania dansului.

În curând, au apărut și primele victime: unii dansatori au început să moară de infarct, accidente vasculare sau pur și simplu de epuizare.

Această poveste pare a fi rodul imaginației, însă „Ciuma dansului” din 1518 a fost consemnată în numeroase documente ale vremii.

Însemnările medicilor, documentele Bisericii, cronicile locale și anunțurile emise de consiliul local din Strasbourg confirmă că „Ciuma dansului” a fost un fenomen real.

Pe măsură ce psihoza dansului se agrava, nobilii îngrijorați au cerut ajutorul medicilor, care au exclus factori astrologici sau supranaturali, anunțând că aceasta era o „boală naturală”, cauzată de „sângele fierbinte”.

Cu toate acestea, în loc să ia măsuri pentru a-i opri pe oameni, autoritățile i-au încurajat. Au amenajat săli de dans și au construit chiar și o scenă de lemn.

Crezând că oamenii se vor opri doar dacă dansează până la epuizare, autoritățile au tocmit muzicanți care să-i țină pe dansatori în priză.

„Ciuma dansului”: Cauze necunoscute

Ciuma dansului
Foto: Owlcation

În căutarea unei explicații pentru acest bizar incident, cercetătorii contemporani studiază documentele rămase din acea vreme. Una dintre teorii este că dansatorii au fost victimele unei isterii în masă.

Acest fenomen apare de obicei în comunități care trec prin perioade de stres intens și prelungit, iar „Ciuma dansului” a apărut în vremea când orașul Strasbourg era măcinat de foamete și malnutriție.

Psihoză în masă sau nu, cert este că acest eveniment este și mai straniu din cauza numărului mare de victime. Spre comparație, un alt caz de isterie în masă, „epidemia de râs din Tanganyika”, a afectat doar 95 de persoane.

O altă posibilă explicație pentru acest fenomen are legătură cu agricultura. Cercetătorii au avansat teoria că cetățenii din Strasbourg sufereau de o intoxicație cronică denumită ergotism.

Ergotismul este cauzat de alcaloizii din planta numită cornul secarei (din care a fost sintetizat LSD-ul) și afectează mase mari de oameni. Se manifestă prin spasme puternice, diaree, parestezie, dar și manie și psihoză.

Este posibil ca oamenii din Strasbourg să fi suferit de această maladie, însă nimic nu este cert, astfel că toate teoriile rămân pure speculații.

Ca să știi mai mult, citește „Epidemii în istorie”

Această carte, la care a contribuit un grup de istorici români, coordonați de Daniela Zaharia, lector la Facultatea de Istorie a Universității București, face o incursiune interesantă în istoria epidemiilor care au lovit omenirea de-a lungul timpului.

De la bolile transportate de europeni în Lumea Nouă, care au decimat populațiile de băștinași, până la epidemiile de ciumă bubonică din Evul Mediu și la gripa spaniolă, autorii acestui volum pun în lumină efectele – nu doar negative, ci și pozitive – ale acestor evenimente tragice.

„Epidemii în istorie” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu