CityTree, „băncile vii” care pot curăța aerul din orașele poluate

Ca multe alte orașe din întreaga lume, Londra suferă din cauza calității proaste a aerului. De obicei, această capitală depășește limita anuală de poluare în doar câteva săptămâni, dar este posibil ca lucrurile să se schimbe. 

Anul trecut, englezii au depășit într-o lună limita impusă de Uniunea Europeană pentru întregul an, dar tot atunci londonezii au urat bun venit primului lor CityTree.

Foto: City Tree

La mică distanță de Picadilly Circus, pe Glasshouse Street, se află o bancă ciudată care ar putea avea un mare impact.

Această inovație „verde” a fost adusă în capitală de primărie și de furnizorul de CityTree, Evergreen Systems. Acoperit cu mușchi, CityTree poate absorbi în mod natural poluarea și particulele fine din aerul înconjurător.

Compoziția dispozitivului asigură umbra la care mușchii se pot dezvolta în acest peisaj urban. Structura este echipată cu flux de apă și este monitorizată prin internet, iar performanța sa poate fi măsurată și menținută în mod eficient.

Un sistem CityTree este suficient de inteligent pentru a calcula singur calitatea apei, umiditatea și temperatura aerului și, desigur, nivelul de poluare.

Foto: City Tree

Green City Solutions a „plantat” această tehnologie revoluționară pentru a lupta cu poluarea și cu căldura din Londra. Acest dispozitiv are markeri de mediu și filtre care absorb poluarea.

Capacitatea sa de a curăța aerul este de 275 de ori mai mare decât cea a unui singur copac, potrivit companiei germane. Atâția copaci într-o singură bancă? Este ca și cum te-ai afla într-o zonă verde.

CityTree poate elimina gazele nocive, praful și poate filtra anual până la 265 de tone de dioxid de carbon. Compania germană a instalat peste 20 de CityTree în zone urbane din diferite țări și procesul continuă.

Fiecare dispozitiv care absoarbe poluarea demonstrează eficiența și importanța tehnologiei pentru rezolvarea problemelor de mediu.

Foto: City Tree
Foto: City Tree

Cum ți se pare acest sistem? Crezi că ar putea fi folosit și în România? Spune-ne opinia ta în secțiunea pentru comentarii.


Iată alte câteva articole interesante pe tema poluării:

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

4 comentarii la „CityTree, „băncile vii” care pot curăța aerul din orașele poluate”

  1. Da, ar fi nemaipomenit!!! Iar banii pt achiziția lor ar putea fi colectați de la șoferii nesimțiți care poluează vizibil(fum, ceață în urma lor) și o taxă de la marile companii care poluează (Continental, etc).

    Răspunde
  2. Cat ar fi pretul unei astfel de “banci” formidabile?
    Pe termen mediu si lung merita amplasate cat mai multe in marile orase si, in plus, trebuie perfectionate continuu.

    Răspunde

Lasă un comentariu