Ciorile își comemorează morții printr-un ritual bizar

Ciorile își comemorează morții printr-un ritual bizar

Folclorul spune că ciorile organizează un așa-zis „tribunal” pentru a decide soarta unei păsări, adunându-se în jurul său atunci când este moartă. Acest lucru se întâmplă, dar nu în modul în care oamenii obișnuiau să creadă.

Adevărul mai ciudat este că ciorile își organizează propriile tipuri de „înmormântări” atunci când moare un membru al grupului.

Acest lucru se încadrează într-un domeniu ciudat al științei cunoscut sub numele de tanatologie corvidă (grupul de păsări care conține ciorile, corbii și gaițele). Speciile din această familie mai sunt cunoscute și ca păsările înfiorător de inteligente.

Tanatologia este studiul morții și al practicilor care o înconjoară.

Ciorile își organizează propriile tipuri de „înmormântări”

Corbii se vor aduna în jurul altor ciori care au murit. Scopul „înmormântărilor” este mai mult investigativ decât ceremonia tipică din cazul morții la oameni, deoarece se crede că observarea morților le poate permite păsărilor să stabilească dacă există o amenințare persistentă despre care trebuie să știe.

Atunci când o cioară găsește o altă cioară moartă, cea dintâi va emite adesea apeluri de alarmă sau o serie de strigăte puternice (un fel de vocalizare) pentru a atrage atenția celorlalte ciori asupra morții.

Aceste apeluri de alarmă declanșează un comportament prin care ciorile se adună în jurul cadavrului, iar acest lucru poate dura între 15 și 20 de minute.

Moartea are un efect profund și asupra creierului ciorilor

În acest timp, păsările încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat, astfel încât să poată evita aceeași soartă.

Este aproape ironic faptul că ciorile au devenit atât de sinonime cu moartea pentru oameni, pentru că în realitate aceste păsări foarte inteligente fac tot posibilul să o evite.

Moartea are un efect profund și asupra creierului ciorilor, deoarece un studiu de imagistică a constatat că observarea unui membru mort al speciei lor stimulează partea creierului folosită în luarea deciziilor complexe, mai degrabă decât reacțiile instinctive, scrie IFLScience.

Așadar, s-ar putea să nu știm ce gândesc ciorile, dar acestea cu siguranță gândesc.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu