Au trecut cu brio testul bezelelor: Aceste ciori au inteligența unui copil

Ciorile au demonstrat încă o dată (dacă mai era nevoie) că sunt niște animale foarte inteligente, arătând că își pot controla pornirile la fel de bine ca un copil. Când li s-au oferit gustări, ciorile s-au abținut să le devoreze atunci când exista perspectiva de a primi gustări și mai bune.

Cercetarea, făcută pe ciori din Noua Caledonie (Corvus moneduloides), este prima care a examinat în paralel atât ciori, cât și copii. Savanții au pornit de la un experiment celebru, realizat pe copii în anii ’60, numit „experimentul bezelelor”.

Ciori și copii, testați împreună pentru prima dată

Cioara din Noua Caledonie 01
Ciorile din Noua Caledonie sunt geniile lumii păsărilor. Foto: eurekalert.org

În cadrul testului, unui copil i se oferă o bezea, iar apoi i se spune că, dacă va rezista timp de 15 minute tentației de a o mânca, va primi o a doua bezea.

Această abilitate de a amâna satisfacția demonstrează existența unor capacități cognitive complexe, precum cea de a planifica. Studiul a fost derulat pentru a afla cum se dezvoltă cogniția umană, mai exact vârsta la care omul este destul de inteligent pentru a-și amâna satisfacția în vederea unor rezultate viitoare și mai bune.

Inițial, se credea că acest tip de experiment nu are cum să funcționeze în cazul ciorilor, pentru că ele nu înțeleg limbajul uman. Însă, din fericire, experimentul poate fi adaptat animalelor.

Conduși de psihologul Rachel Miller, de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, cercetătorii au folosit un dispozitiv alcătuit dintr-o tavă rotativă, plasată într-o cutie transparentă.

Testul bezelei
Dispozitivul rotativ folosit de cercetători. Foto: pinterest.com

Cutia a fost prevăzută cu o fereastră, prin care anumite porțiuni ale tăvii puteau ieși afară. Pe tavă au fost puse două gustări – una accesibilă imediat și alta care devenea accesibilă după ce tava se rotea pentru o scurtă perioadă de timp.

Gustarea mai bună era superioară fie calitativ (carne în loc de măr, de exemplu), fie cantitativ.

Pentru copiii testați, premiile nu erau comestibile. Ei primeau abțibilduri, iar recompensa mai atrăgătoare consta în abțibilduri mai mari și mai colorate.

Nouă ciori și 69 de copii cu vârste între trei și cinci ani au fost învățați cum funcționează dispozitivul și apoi au fost testați în două circumstanțe: cu recompensa la vedere și cu recompensa ascunsă sub o învelitoare.

Performanțe foarte bune pentru ciori

Cioara 02
În anumite circumstanțe, ciorile și copiii au aceeași capacitate de a-și înfrâna pornirile. Foto: pethelpful.com

Când recompensa era vizibilă, atât copiii, cât și ciorile reușeau să amâne satisfacția pentru a primi ceva mai bun. Notabil este că și ciorile, și copiii au fost mult mai dispuși să aștepte atunci când recompensa era de calitate superioară, decât atunci când era vorba de o cantitate mai mare din același produs.

Asta a demonstrat faptul că ciorile erau dispuse să aștepte fiindcă doreau o gustare mai bună, și nu fiindcă erau înfometate.

Însă, când recompensa a fost ascunsă, copiii s-au descurcat mai bine decât ciorile. Când cercetătorii pregăteau tava, ciorile se țineau la distanță și se apropiau de ea doar după ce nu mai era nimeni în jur.

Din acest motiv, păsările nu aveau de unde să știe care era recompensa ascunsă sub învelitoare. Astfel, ele erau nevoite să presupună dacă gustarea ascunsă merita să fie așteptată sau nu.

Cioara 03
Din cauza naturii lor sperioase, ciorile au avut rezultate slabe atunci când răsplata era ascunsă. Foto: thefactsite.com

Însă copiii au putut să observe savanții când așezau abțibildurile și știau, prin urmare, ce se află sub învelitoare.

„Este posibil ca acest context, în cadrul căruia ciorile trebuiau să decidă dacă să aștepte sau nu, a avut drept rezultat o suprasolicitare a memoriei și a atenției”, au scris cercetătorii.

Totuși, rezultatele se potrivesc cu cele ale unui studiu realizat în 2014. Și atunci, ciorilor din Noua Caledonie li s-a oferit gustare, fiind învățate în prealabil că, dacă așteaptă, vor primi o gustare și mai bună (calitativ sau cantitativ).

Și de această dată, ciorile au demonstrat că sunt mai dispuse să aștepte o recompensă superioară calitativ decât o cantitate mai mare din gustarea inițială.

Cioara 04
Ciorile preferă calitatea, și nu cantitatea, au arătat testele. Foto: kickassfacts.com

„Aceste rezultate contribuie la felul în care înțelegem autocontrolul la păsări și la oameni și, mai ales, la înțelegerea unor factori contextuali care pot influența performanța în cazul acestor teste”, au afirmat cercetătorii.


Pe lângă că își pot înfrâna pornirile, ciorile sunt capabile și să folosească unelte compuse. De asemenea, aceste animale inteligente au inclusiv capacitatea de a se răzbuna: un stol de ciori atacă de trei ani un om în mâinile căruia a murit un pui de pasăre.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu