VIDEO O firmă olandeză dresează ciorile să strângă gunoiul de pe stradă

Ciori dresate să colecteze cantitatea imensă de mucuri de țigară aruncate pe străzile orașelor – aceasta este ideea designerilor industriali olandezi Ruben van der Vleuten și Bob Spikman, care, alături de compania nou-lansată Crowbar, se numără printre finaliștii competiției Accenture Innovation Awards.

Cei doi tineri designeri au inventat o mașină inteligentă care recompensează ciorile cu hrană de fiecare dată când păsările adună gunoiul de pe stradă.

crowbar_ciori_dresate_001_redim_compressed

„Prima dată, ne-am gandit la porumbei, și ar fi fost perfect, pentru că sunt atât de mulți în orice oraș”, a explicat Ruben van der Vleuten.

Totuși, designerii au optat pentru ciori, deoarece sunt mai receptive, deosebit de inteligente și intră în contact cu oamenii relativ ușor.

De fiecare dată când aruncă un muc de țigară în mașina colectoare de gunoi, cioara va primi arahide drept recompensă și, astfel, păsările vor curăța străzile și trotuarele pentru a obține mâncare.

Ciorile sunt cunoscute pentru faptul că își transmit informații privind sursele de hrană, oportunitățile și pericolele, „educându-se” una pe cealaltă.

Astfel, prin dresarea unui mic număr de păsări adulte, toată colonia poate deprinde obișnuința de a căuta mucuri de țigară – sau alt tip de gunoi – pentru a obține hrană.

Mașinile Crowbar pot fi amplasate în orice colț al orașului, fără a avea un impact negativ asupra infrastructurii existente.

crowbar_ciori_dresate_006_redim_compressed

Aceasta este o soluție economică și o modalitate surprinzător de simplă de a curăța orașele.


În continuare, descoperă povestea uimitoare a omului care zboară cu păsările migratoare, apoi află ce înseamnă o minte sclipitoare în lumea păsărilor: cioara care face un lucru senzațional!

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „<mark>VIDEO</mark> O firmă olandeză dresează ciorile să strângă gunoiul de pe stradă”

Lasă un comentariu