Elvețienii au creat ciocolata care strălucește în culorile curcubeului

Un grup de cercetători de la Universitatea Tehnică Federală (ETH) din Zürich și de la Universitatea FHNW de Științe Aplicate și Arte din Nord-Vestul Elveției a brevetat recent un procedeu care face ciocolata să strălucească în culorile curcubeului fără ajutorul coloranților alimentari.

Povestea ciocolatei-curcubeu a început pe coridoarele universității ETH, când Patrick Rühs, specialist în alimentație, Etienne Jeoffroy, specialist în materiale, și fizicianul Henning Galinski au început să vorbească despre ciocolată în timpul pauzei de cafea.

Ciocolata colorata 02
Foto: swissinfo.ch

Principalul subiect al discuției a fost dacă este sau nu posibilă fabricarea de ciocolată în alte culori decât clasicele maro și alb. Și, dacă da, cum anume ar fi produsă această ciocolată?

Intrigați de complexitatea subiectului, cei trei au început să studieze proprietățile ciocolatei. Apoi, mai mult din joacă, au început să facă experimente în bucătăria universității.

În cadrul primelor experimente, ei au folosit învelișuri comestibile din aur și oxid de titan. În funcție de grosimea învelișului, titanul făcea ca ciocolata să capete nuanțe de galben-auriu sau albastru închis.

Însă cei trei savanți au respins această metodă, considerând-o nepractică. Procesul de producție era prea complex, iar aplicarea învelișului era problematică, dat fiind că ciocolata se topește la 31 de grade Celsius.

Joaca se transformă în ceva serios

Savantii elvetieni
Etienne Jeoffroy (stânga) și Henning Galinski (dreapta), doi dintre cercetătorii care au participat la inventarea acestui procedeu. Foto: ethz.ch

După ce au stat pe gânduri, cercetătorii au căzut de acord că trebuie să găsească o soluție care să nu implice aditivi. Și-au schimbat complet abordarea, încercând să creeze o amprentă pe suprafața ciocolatei, și nu un înveliș.

Pentru asta, cei trei au cooptat-o în echipă pe Anita Zingg, studentă la știința materialelor, care testa o astfel de tehnică în cadrul proiectului ei de masterat. Astfel, echipa de cercetători a reușit ce și-a propus.

După câteva încercări, savanții elvețieni au observat că pe ciocolată a apărut o sclipire colorată. După rafinarea procesului, sclipirea s-a transformat în strălucire.

Cu ajutorul altor doi experți, au creat o matriță care face posibilă imprimarea mai multor bucăți de ciocolată deodată. În sfârșit, invenția putea fi prezentată producătorilor de ciocolată.

După ce au depus cererea de brevetare și după ce au găsit soluții de aplicare a procedurii lor la nivel industrial, savanții au contactat mai mulți fabricanți de ciocolată.

În prezent, se află în tratative pentru implementarea comercială a soluției lor și au de gând să înființeze o companie în viitorul apropiat.


Ți-a plăcut acest articol? Află cum a inventat o tânără plasticul din solzi de pește, un material care merită toți banii. Apoi, descoperă povestea lui Julius Maggi, geniul nebun care a inventat celebrele cuburi pentru supă.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>