Elvețienii au creat ciocolata care strălucește în culorile curcubeului

Un grup de cercetători de la Universitatea Tehnică Federală (ETH) din Zürich și de la Universitatea FHNW de Științe Aplicate și Arte din Nord-Vestul Elveției a brevetat recent un procedeu care face ciocolata să strălucească în culorile curcubeului fără ajutorul coloranților alimentari.

Povestea ciocolatei-curcubeu a început pe coridoarele universității ETH, când Patrick Rühs, specialist în alimentație, Etienne Jeoffroy, specialist în materiale, și fizicianul Henning Galinski au început să vorbească despre ciocolată în timpul pauzei de cafea.

Ciocolata colorata 02
Foto: swissinfo.ch

Principalul subiect al discuției a fost dacă este sau nu posibilă fabricarea de ciocolată în alte culori decât clasicele maro și alb. Și, dacă da, cum anume ar fi produsă această ciocolată?

Intrigați de complexitatea subiectului, cei trei au început să studieze proprietățile ciocolatei. Apoi, mai mult din joacă, au început să facă experimente în bucătăria universității.

În cadrul primelor experimente, ei au folosit învelișuri comestibile din aur și oxid de titan. În funcție de grosimea învelișului, titanul făcea ca ciocolata să capete nuanțe de galben-auriu sau albastru închis.

Însă cei trei savanți au respins această metodă, considerând-o nepractică. Procesul de producție era prea complex, iar aplicarea învelișului era problematică, dat fiind că ciocolata se topește la 31 de grade Celsius.

Joaca se transformă în ceva serios

Savantii elvetieni
Etienne Jeoffroy (stânga) și Henning Galinski (dreapta), doi dintre cercetătorii care au participat la inventarea acestui procedeu. Foto: ethz.ch

După ce au stat pe gânduri, cercetătorii au căzut de acord că trebuie să găsească o soluție care să nu implice aditivi. Și-au schimbat complet abordarea, încercând să creeze o amprentă pe suprafața ciocolatei, și nu un înveliș.

Pentru asta, cei trei au cooptat-o în echipă pe Anita Zingg, studentă la știința materialelor, care testa o astfel de tehnică în cadrul proiectului ei de masterat. Astfel, echipa de cercetători a reușit ce și-a propus.

După câteva încercări, savanții elvețieni au observat că pe ciocolată a apărut o sclipire colorată. După rafinarea procesului, sclipirea s-a transformat în strălucire.

Cu ajutorul altor doi experți, au creat o matriță care face posibilă imprimarea mai multor bucăți de ciocolată deodată. În sfârșit, invenția putea fi prezentată producătorilor de ciocolată.

După ce au depus cererea de brevetare și după ce au găsit soluții de aplicare a procedurii lor la nivel industrial, savanții au contactat mai mulți fabricanți de ciocolată.

În prezent, se află în tratative pentru implementarea comercială a soluției lor și au de gând să înființeze o companie în viitorul apropiat.


Ți-a plăcut acest articol? Află cum a inventat o tânără plasticul din solzi de pește, un material care merită toți banii. Apoi, descoperă povestea lui Julius Maggi, geniul nebun care a inventat celebrele cuburi pentru supă.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu