Ciocănitorile de ghindă, păsările care se războiesc câteva zile

Luptele pentru putere sunt de multe ori sângeroase, iar lumea păsărilor nu face excepție. La ciocănitorile de ghindă (Melanerpes formicivorus), puterea este sinonimă cu dreptul a se reproduce, iar pentru acest beneficiu păsările sunt dispuse să-și sacrifice viața.

Zeci de ciocănitori, grupate în coaliții, se războiesc între ele zile în șir pentru un loc în teritoriul folosit pentru împerechere, unde se află rezervele de hrană și unde au dreptul să cuibărească doar cei mai puternici.

În tot acest timp, alte păsări din aceeași specie se adună la locul confruntării asistă la luptă.

Ciocanitori
Foto: CBC

Pe lângă faptul că își câștigă dreptul de a se reproduce, păsările victorioase își cresc puii împreună, într-un fel de societate privilegiată.

Și, pentru că știrile circulă cu viteza fulgerului, atunci când o pasăre moare și societatea poate primi noi membri, lupta pentru ocuparea locului vacant începe în doar câteva minute. Dar, de cele mai multe ori, prețul plătit pentru acest beneficiu este foarte mare.

Luptele se lasă cu vărsare sânge

Ciocanitori 03 bun
Foto: Live Science

Comportamentul ieșit din comun al ciocănitorilor de ghindă a fost documentat de cercetători într-un studiu publicat recent în revista Current Biology.

„Poți vedea păsări cu ochii scoși, cu sânge pe pene. În timpul luptei, rivalii cad la sol cu ghearele încleștate. Ciocurile acestor păsări sunt ca niște sulițe și pot răni foarte ușor”, a relatat autorul principal al studiului, Sahas Barve, de la Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian, pentru New York Times.

Haosul creat în timpul confruntării este dificil de observat cu ochiul liber. De aceea, Barve și colegii săi de la Universitatea Old Dominion din Virginia, Universitatea Berkeley din California și de la Laboratorul de Ornitologie al Universității Cornell au folosit radiotransmițătoare pentru a urmări mișcările păsărilor din Rezervația de Istorie Naturală Hastings a Universității Berkeley.

Așa au descoperit, cu surprindere, că ciocănitorile se luptă până la zece ore pe zi, timp de mai multe zile, în fața unei asistențe formate de ciocănitori care își părăsesc propriile teritorii pentru a asista la confruntări.

Ciocanitori 04
Foto: New York Times

Studiul furnizează mai multe informații despre aceste zburătoare, care formează rețele sociale complexe. Ciocănitorile de ghindă trăiesc în grupuri de până la 16 păsări, în pădurile de stejar din America de Nord, America Centrală și America de Sud.

În fiecare grup social există un număr de masculi și femele care se reproduc și care își cresc puii împreună, cu ajutorul puilor mai mari, care încă nu și-au câștigat locul într-unul dintre teritoriile de reproducere.

Conflictul durează până la o săptămână

Ciocanitori 05
Foto: Media Storehouse

Pentru a se asigura că au hrană atunci când muștele sau alte insecte sunt greu de găsit, păsările fac găuri în scoarța groasă a stejarilor, unde stochează ghinde. În timp, fiecare „grânar” crește, ajungând de la câteva sute de găuri la câteva zeci de mii.

Atunci când păsări reproducătoare de un anumit sex mor sau dispar dintr-un grup social, începe lupta pentru putere.

La bătălie participă doar păsări de același sex. Acestea formează coaliții de două sau trei păsări, care se bat unele cu altele până când rămâne doar o coaliție victorioasă.

Potrivit studiului, la o bătălie participă până la 12 coaliții, iar conflictul durează între cinci zile și o săptămână. Luptele sunt atât de crâncene, încât zgomotul produs de păsări poate fi auzit de la sute de metri distanță.

Cercetătorii nu și-au putut da seama, însă, care este beneficiul pentru spectatori, dar speculează că păsările care asistă la luptă învață, acumulând informații prețioase despre lupte și strategiile celor care se bat.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu