Maeștrii uitați: Cine a proiectat Taj Mahal, mausoleul dedicat iubirii?

Taj Mahal este una dintre clădirile-emblemă ale lumii. Aflat pe lista patrimoniului UNESCO, monumentul este considerat una dintre cele șapte noi minuni ale lumii, alături de alte structuri celebre, precum Marele Zid Chinezesc sau orașul antic Petra, din Iordania.

Taj Mahal este una dintre cele mai noi minuni de pe listă, datând din secolul al XVII-lea. Din acest motiv, admiratorii monumentului sunt adesea surprinși să afle că nu se cunoaște cu exactitate cine l-a proiectat.

Moștenirea Imperiului Mogul

Taj Mahal
În fiecare an, Taj Mahal atrage între 7 și 8 milioane de vizitatori din întreaga lume. Foto: unsplash.com

Combinația de influențe indiene, persane și islamice din structura monumentului Taj Mahal l-a transformat în cel mai celebru exemplu de arhitectură mogulă. Mogulii susțineau că descind din Ginghis Han și Timur Lenk și au dezvoltat o societate foarte pestriță și surprinzător de tolerantă din punct de vedere religios, considerată a fi „ultima Epocă de Aur a Indiei”.

Taj Mahal este un punct de cotitură în istoria Imperiului Mogul. Mogulii erau mândri de rădăcinile lor persane și timuride, însă aspectul clădirii arată că acești oameni se considerau în primul rând indieni, respectându-și, totodată, și moștenirea islamică.

Taj Mahal, un monument dedicat iubirii

Una dintre temele dominante ale monumentului este ideea de ierarhie, care juca un rol-cheie în filosofia și religia mogulă din secolul al XVII-lea.

La apogeul său, Imperiul Mogul era condus de șahul Jahan, cel care a ordonat construirea Taj Mahal ca mausoleu pentru soția sa favorită, Mumtaz Mahal. Aceasta a murit după ce a dat naștere celui de-al 14-lea copil al lor.

Sahul Jahan
Șaul Jahan, cel care a inițiat și supervizat construirea mausoleului Taj Mahal. Foto: atlasobscura.com

Șahul Jahan a supravegheat personal proiectarea și construirea clădirii, participând la fiecare etapă a lucrărilor. Istoricii știu că șahul era foarte interesat de arhitectură, însă nu ar fi putut să proiecteze chiar el clădirea.

Așadar, este aproape sigur că monumentul a fost proiectat de o echipă de profesioniști de talie mondială. Faptul că Taj Mahal nu a fost conceput de un singur om, ci de o echipă de specialiști ar putea fi motivul pentru care numele acestora s-au pierdut în negura istoriei, în timp ce șahul este asociat îndeaproape cu mausoleul.

Cine a proiectat clădirea?

Poate că șahul era interesat să promoveze clădirea ca parte a moștenirii sale imperiale și ca pe o mărturie a pierderii soției sale, și nu ca pe o operă de artă propriu-zisă.

Istoria mogulă oficială pomenește 37 de proiectanți și arhitecți care ar fi contribuit la construirea clădirii. Cel care a jucat rolul de arhitect-șef a fost, cel mai probabil, Ustad Ahmad Lahori, un indian de origine persană creditat cu proiectarea Fortului Roșu din Delhi.

Ustad Ahmad Lahori
Cel mai probabil, Ustad Ahmad Lahori a coordonat proiectarea Taj Mahal. Foto: Wikimedia Commons

Istoricii moderni sunt, în general, de acord că proiectarea a fost un efort colectiv. Turcul Ismaili Afandi, un celebru constructor de domuri, a contribuit, probabil, la rândul său la proiectarea monumentului, alături de Amanat Khan din Șiraz, maestrul caligraf a cărui semnătură împodobește poarta mausoleului.

Cu o asemenea echipă, probabil că șahul Jahan a acționat ca un fel de „director artistic”, reunind mai mulți experți de renume mondial și dându-le diferite sarcini, conform ideilor sale.

Peste 20.000 de muncitori din India, Europa, Persia și Imperiul Otoman au contribuit la construcție, alături de 1.000 de elefanți care ridicau poverile masive. Fie că structura a fost proiectată de un singur om sau nu, rezultatul final a fost opera unui efort colectiv.


Dacă vrei să descoperi mai multe despre structurile magnifice construite de civilizații demult dispărute, îți recomandăm Cele șapte minuni ale lumii antice: Vestigii ale excelenței.


Distribuie:

Citește în continuare

>