Maeștrii uitați: Cine a proiectat Taj Mahal, mausoleul dedicat iubirii?

Maeștrii uitați - Cine a proiectat Taj Mahal mausoleul dedicat iubirii

Taj Mahal este una dintre clădirile-emblemă ale lumii. Aflat pe lista patrimoniului UNESCO, monumentul este considerat una dintre cele șapte noi minuni ale lumii, alături de alte structuri celebre, precum Marele Zid Chinezesc sau orașul antic Petra, din Iordania.

Taj Mahal este una dintre cele mai noi minuni de pe listă, datând din secolul XVII. Din acest motiv, admiratorii monumentului sunt adesea surprinși să afle că nu se cunoaște cu exactitate cine l-a proiectat.

Moștenirea Imperiului Mogul

Taj Mahal
În fiecare an, Taj Mahal atrage între 7 și 8 milioane de vizitatori din întreaga lume. Foto: Unsplash

Combinația de influențe indiene, persane și islamice din structura monumentului Taj Mahal l-a transformat în cel mai celebru exemplu de arhitectură mogulă.

Mogulii susțineau că descind din Ginghis Han și Timur Lenk și au dezvoltat o societate foarte diversă și surprinzător de tolerantă din punct de vedere religios, considerată a fi „ultima Epocă de Aur a Indiei”.

Taj Mahal este un punct de cotitură în istoria Imperiului Mogul. Mogulii erau mândri de rădăcinile lor persane și timuride, însă aspectul clădirii arată că acești oameni se considerau în primul rând indieni, respectându-și, totodată, și moștenirea islamică.

Taj Mahal, un monument dedicat iubirii

Sahul Jahan
Șaul Jahan, cel care a inițiat și supervizat construirea mausoleului Taj Mahal. Foto: Atlas Obscura

Una dintre temele dominante ale monumentului este ideea de ierarhie, care juca un rol-cheie în filosofia și religia mogule din secolul XVII.

La apogeul său, Imperiul Mogul era condus de șahul Jahan, cel care a ordonat construirea Taj Mahal ca mausoleu pentru soția sa favorită, Mumtaz Mahal. Aceasta a murit după ce a dat naștere celui de-al 14-lea copil al lor.

Șahul Jahan a supravegheat personal proiectarea și construirea clădirii, implicându-se în fiecare etapă a lucrărilor. Istoricii știu că șahul era foarte interesat de arhitectură, însă nu ar fi putut să proiecteze chiar el clădirea.

Așadar, este aproape sigur că monumentul a fost proiectat de o echipă de profesioniști de talie mondială. Faptul că Taj Mahal nu a fost conceput de un singur om, ci de o echipă de specialiști ar putea fi motivul pentru care numele acestora s-au pierdut în negura istoriei, în timp ce șahul este asociat îndeaproape cu mausoleul.

Cine a proiectat Taj Mahal?

Poate că șahul era interesat să promoveze clădirea ca parte a moștenirii sale imperiale și ca pe o mărturie a pierderii soției sale, și nu ca pe o operă de artă propriu-zisă.

Potrivit PBS, istoria mogulă oficială pomenește 37 de proiectanți și arhitecți care ar fi contribuit la construirea clădirii. Cel care a jucat rolul de arhitect-șef a fost, cel mai probabil, Ustad Ahmad Lahori, un indian de origine persană creditat cu proiectarea Fortului Roșu din Delhi.

Ustad Ahmad Lahori
Cel mai probabil, Ustad Ahmad Lahori a coordonat proiectarea Taj Mahal. Foto: Wikimedia

Istoricii moderni sunt, în general, de acord că proiectarea a fost un efort colectiv. Turcul Ismaili Afandi, un celebru constructor de domuri, a contribuit, probabil, la rândul său la proiectarea monumentului, alături de Amanat Khan din Șiraz, maestrul caligraf a cărui semnătură împodobește poarta mausoleului.

Cu o asemenea echipă, probabil că șahul Jahan a acționat ca un fel de „director artistic”, reunind mai mulți experți de renume mondial și dându-le diferite sarcini, conform ideilor sale.

Peste 20.000 de muncitori din India, Europa, Persia și Imperiul Otoman au contribuit la construcție, alături de 1.000 de elefanți care ridicau poverile masive. Fie că structura a fost proiectată de un singur om sau nu, rezultatul final a fost opera unui efort colectiv.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

35 de Întrebări din Istorie, Mitologie și Tradiții

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu