Cine a inventat centura de siguranță? Un cadou făcut întregii lumi

Într-un fel sau altul, practic toată lumea știe deja cât de importantă este centura de siguranță în trafic. Acest dispozitiv relativ simplu poate fi, în cazul unui accident grav, factorul decisiv care să facă diferența dintre viață și moarte.

Cu toate acestea, adevărul este că, deși este un accesoriu popular, puțini oameni îi cunosc originea. În acest articol, explorăm istoria și procesul de dezvoltare a acestui element foarte important pentru siguranța auto.

Nils Bohlin și dezvoltarea centurii de siguranță

Foto: Reproducere / YouTube
Foto: Getty Images

La mijlocul anilor 1950, Volvo a început să manifeste o mare preocupare pentru miile de oameni care erau uciși sau răniți în fiecare an doar pentru că erau aruncați din scaun în timpul accidentelor auto.

Având în vedere acest lucru, producătorul suedez de autovehicule a decis să angajeze un bărbat pe nume Nils Bohlin în 1958, un inginer care a condus departamentul de siguranță al companiei.

La acea vreme, vehiculele aveau chiar și centuri de siguranță în două puncte, dar acestea erau relativ fragile și depășite, fiind concepute de inginerul George Cayley încă din secolul al XIX-lea.

În timp ce Bohlin analiza centurile folosite până atunci, a descoperit că aceste elemente de siguranță nu protejau în mod corespunzător șoferii și pasagerii. De fapt, în multe cazuri, acestea provocau leziuni chiar mai grave decât cele produse de accidentele de mașină.

Tocmai din acest motiv, mulți oameni nici măcar nu purtau centura de siguranță în vehicule.

Centura de siguranță cu design îmbunătățit

Foto: PxHere
Foto: PxHere

Văzând că trebuia să dezvolte un produs mult mai eficient, Bohlin a conceput o nouă centură de siguranță care să protejeze mai bine șoferii și să fie mult mai simplu de utilizat.

Proiectul său a fost centura de siguranță în trei puncte pe care o folosim în mașină și în prezent, în care curelele se atașează la șold și la nivelul umerilor.

Nu a trecut mult timp până când Volvo a testat proiectul și a constatat în curând că era foarte eficient. Astfel, compania a început să le monteze pe toate vehiculele sale, precum și să ofere gratuit proiectul centurii de siguranță altor producători auto.

Ar trebui remarcat faptul că Volvo ar fi putut chiar să profite din vânzarea proiectului, dar producătorul auto suedez a crezut că îmbunătățirea siguranței auto la nivel mondial era cel mai important lucru, mai important decât câștigul material.

Photo: PxHere
Foto: PxHere

În 1968, centura de siguranță în trei puncte a devenit obligatorie pe toate vehiculele americane și, în curând, ideea s-a răspândit în întreaga lume. Invenția lui Nils Bohlin a fost atât de reușită, încât se estimează că a salvat mai mult de un milion de vieți numai în timpul vieții lui Bohlin, care a murit în septembrie 2002.

În 1985, Oficiul German de Brevete a clasificat centura cu trei puncte ca fiind a opta cea mai importantă invenție a secolului, ceea ce, să recunoaștem, este o onoare mai mult decât meritată.

Ca să știi mai mult, citește „Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS”

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

„Invenții care au schimbat lumea. De la electromagnet la GPS” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu