Cine a descoperit America, de fapt? O istorie cu mulți eroi, veche de milenii

La întrebarea „Cine a descoperit America?”, cele mai multe manuale de istorie îl creditează fără rezerve pe Cristofor Columb. Este adevărat că despre expediția lui Columb avem cele mai multe informații, dar istoricii susțin că tărâmul american a fost călcat de europeni cu mult înainte.

Există numeroase teorii cu privire la cine a descoperit America. În acest articol îți prezentăm câteva dintre ipotezele privind identitatea celor care au pășit pentru prima oară pe continentul american.

1

Sfântul Brendan

Cine a descoperit America
Sf. Brendan din Clonfert, supranumit și „Călătorul” sau „Navigatorul”, a fost unul dintre primii călugări creștini din Irlanda. Foto: Saint Brendan Brazil

Poate că nu te-ai fi așteptat ca unul dintre posibilele răspunsuri la întrebarea „cine a descoperit America?” să fie… „un călugăr irlandez”. Potrivit legendelor, Sfântul Brendan era un călugăr care a trăit cândva în secolul VI.

Folclorul irlandez a reținut că Brendan a plecat spre țărmul îndepărtat al Americii într-o barcă de lemn, acoperită cu piei tăbăcite de animale.

Documentele arată că a existat, într-adevăr, un călugăr pe nume Brendan, însă nu există dovezi despre vreo călătorie a acestuia pe un alt continent.

În 1976, exploratorul britanic Tim Severin a vrut să dovedească faptul că o astfel de călătorie peste Atlantic era fezabilă în secolul VI. Acesta a construit un model la scară 1:1 al bărcii pe care ar fi folosit-o Brendan (lipind 49 de piei de bou pe un cadru de lemn) și a navigat înspre vest.

Severin a reușit să ajungă la destinație, acostând în Canada.

2

Cine a descoperit America? Oamenii Clovis, cu siguranță

Cine a descoperit America
Cultura Clovis, numită astfel după regiunea mexicană unde au fost descoperite vestigiile sale vechi de 12.000-13.000 de ani, iese în evidență prin calitatea superioară a uneltelor prelucrate. Oamenii Clovis sunt considerați strămoșii celor mai multe popoare din cele două Americi. Foto: Historic Mysteries

Fie că Brendan a făcut sau nu această călătorie, savanții cred că, până acum aproximativ 12.000 de ani, Strâmtoarea Bering, situată între Rusia și Alaska, era o masă de uscat. Această „punte” le permitea oamenilor să migreze de pe un continent pe altul.

Unii istorici cred că oamenii Clovis au trecut din Siberia în Alaska, ajungând, în timp, până în America de Sud. În drumul lor, ei au lăsat în urmă dovezi, precum unelte și arme primitive. Toate acestea au fost descoperite pe coasta Oceanului Pacific.

3

Vikingii au descoperit America?

Cine a descoperit America
Vikingii au întreprins primele călătorii spre Lumea Nouă cu o jumătate de mileniu înaintea lui Columb. Foto: Pinterest

Nimeni nu se îndoiește de faptul că vikingii au fost printre cei mai pricepuți exploratori din istorie. După secole de expediții maritime, în jurul anului 1.000, cel mai celebru dintre vikingi, Erik cel Roșu, a descoperit un ținut înghețat, pe care l-a botezat Groenlanda.

Însă un alt tânăr explorator viking, Bjarni Herjolfsson, va rămâne în amintirea oamenilor. Herjolfsson provenea din Islanda, însă trăia în Norvegia.

Se întorcea din când în când acasă, ca să își viziteze părinții. Într-o astfel de călătorie, a descoperit că tatăl său plecase spre Groenlanda, cu Erik cel Roșu.

Herjolfsson a plecat spre Groenlanda ca să-și găsească tatăl, însă a fost surprins de o furtună care l-a deviat de la traseu. A descoperit noi pământuri în vest, unde clima era caldă și plăcută, deci sigur nu se afla în Groenlanda.

În cele din urmă, Herjolfsson și-a găsit drumul înapoi și a acostat în Groenlanda. La întoarcere, deși le-a povestit oamenilor despre tărâmul necunoscut, cu iarbă bogată, dealuri și păduri, nimeni nu a fost interesat de subiect.

Când s-a întors în Norvegia, în anul 1.000, Herjolfsson a început din nou să-și spună poveștile, însă de această dată oamenii l-au ascultat cu atenție.

Aflând despre aventura lui Herjolfsson, Leif Eriksson, fiul lui Erik cel Roșu, a dorit să afle mai multe despre aceste ținuturi ciudate. Herjolfsson a fost bucuros să îi facă pe plac.

Cine a descoperit America
Modelul unei case de vikingi, creat în L’Anse aux Meadows, Newfoundland. Foto: Brewminate

Eriksson a plecat din Groenlanda și a descoperit trei insule. Prima era alcătuită din munți și gheață, iar cea de-a doua avea plaje cu nisip alb și zone împădurite.

Cea de-a treia și cea mai mare era o insulă despre care experții cred că este zona Newfoundland. Vikingii au numit-o Vineland (sau Vinland) și au rămas acolo toată iarna.

Savanții cred că vikingii au întemeiat aici așezarea L’Anse aux Meadows, ale cărei ruine au fost descoperite în 1960.

4

Chinezii au descoperit America?

Junk, una dintre cele mai vechi și mai eficiente nave chineze. Folosite încă din secolul II, aceste ambarcațiuni cu pânze mai sunt folosite chiar și astăzi în anumite părți ale Chinei. Foto: Bat Sep5th via Flickr

Ideea că chinezii au descoperit America, luându-i-o înainte lui Columb cu câteva decenii, îi aparține autorului britanic Gavin Menzies (ale cărui cărți traduse în română sunt disponibile aici).

În cartea sa, „1421: Anul în care China a descoperit America”, scriitorul lansează teoria conform căreia o hartă găsită de doctorul Hendon Harris în Taiwan era, de fapt, o relicvă chinezească ce ilustra continentul pierdut Fu Sang.

Harta lui Harris înfățișa corect scara și dispunerea coastei americane și includea locuri celebre, cum ar fi Marele Canion. Menzies crede că chinezii știau de mult timp despre existența Americii.

El crede că acest popor asiatic se afla în legătură cu culturile indigene de la acea vreme. O relicvă chinezească numită „Harta de la 1418”, despre care se crede că este un atlas al lumii, pare să includă cele două continente americane.

Așadar, Cine a descoperit America? Columb a fost… ultimul

Răspunsul la întrebarea „Cine a descoperit America?” este, cel mai probabil, „oamenii Clovis”. Însă de ce majoritatea cărților de istorie continuă să-l crediteze pe Columb cu această descoperire?

Deoarece călătoriile lui Columb și faima acestuia au popularizat foarte mult Lumea Nouă în rândul coloniștilor și în restul lumii.

Poate că exploratorul a fost inspirat de poveștile celor care au ajuns acolo înaintea lui, însă el a inspirat mult mai mulți oameni care au plecat ulterior spre America.

Ca să știi mai mult, citește „Aventuri legendare – Exploratori”

În această carte vei descoperi detalii despre viețile extraordinare și aventurile unora dintre marii exploratori din istoria omenirii, care s-au aventurat în necunoscut și au explorat oceanele vaste ale Terrei. Vei afla cum și-au folosit acești aventurieri priceperea și cunoștințele pentru a înfrunta vremea potrivnică, apăsarea psihică și pericolele neprevăzute și ce strategii de supraviețuire au adoptat, uneori cu succes, alteori cu consecințe tragice. O carte deosebit de interesantă, cu fotografii, ilustrații și grafice fascinante, pe care merită să o ai în bibliotecă.

„Aventuri legendare – Exploratori” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu