Cine a creat vuvuzela? Istoria unui instrument al cărui nume este sinonim cu zgomotul enervant

Se apropie Cupa Mondială 2022, un eveniment care îi va face pe mulți să își amintească de ediția din 2010 a marii competiții sportive, găzduită în Africa de Sud, când cuvântul „vuvuzela” a intrat în vocabularul presei și al oamenilor de rând de pe tot globul.

În această țară africană, vuvuzela a devenit un simbol al competiției sportive. După Cupa din 2010, mulți copii au început să-și roage părinții să le cumpere vuvuzele, de la cea mai mică la cea mai mare, fiecare instrument emițând un sunet diferit, în funcție de dimensiune.

Dar când a apărut vuvuzela și cine a creat-o? A apărut la mijlocul anului 2010, anul în care a devenit un hit mondial sau are o istorie mai îndelungată?

Originea vuvuzelelor

În mod uimitor, nici măcar vuvuzelele nu au reușit să scape de controverse.

În vreme ce companiile uriașe profită de pe urma vânzării vuvuzelelor, bărbatul care susține că a creat instrumentul trăiește înghesuit, împreună cu cei nouă copii ai săi, într-o casă din orașul Tembisa, situat în Africa de Sud.

Freddie Maake, în vârstă de 57 de ani, se consideră un fan al fotbalului și a declarat că a creat prototipul vuvuzelei în anii 1970, când era copil, dezvoltând între timp versiuni din aluminiu și plastic.

Maake povestește că obișnuia să se ducă să-și vadă prietenii jucând fotbal, iar acolo lua partea de cauciuc de la un claxon de bicicletă și începea să facă zgomot suflând în el cu gura.

Potrivit africanului, tot datorită lui a apărut și numele de vuvuzela, dar acest lucru s-a întâmplat abia ani mai târziu, în 1992, când prietenul său proiectase deja un fel de claxon mai lung, din plastic, iar numele a fost creat involuntar, fără un motiv special care să-l fi inspirat.

Potrivit acestuia, instrumentul a început să devină popular după ce Africa de Sud a câștigat Cupa Africii pe Națiuni.

Sursa: Dezvăluirea
Sursa: Disclosure

Afacerea a început să se destrame, când, în jurul anului 2001, o companie a înregistrat produsul și a început să producă în masă instrumentul, fără să-i ofere ceva și lui Maake.

Maake, care acum se străduiește cu greu să-și întrețină familia, susține că și-a revendicat drepturile în instanță și a început negocierile cu compania care a brevetat instrumentul la vremea respectivă, dar nu a avut succes și nici până în prezent nu a primit vreun ban din vânzarea produsului creat de el.

Compania în cauză, Masincedane Sport, a negat că ar fi intrat în negocieri cu suporterul, susținând că, la momentul respectiv, dezvolta deja o vuvuzelă din trei segmente pentru cupa mondială (în acest caz, cea din 2010) care urma să înceapă.

Compania a mai susținut că, și dacă ar fi înregistrat produsul, ar fi suferit mari pierderi din cauza vânzării vuvuzelelor „pe sub mână”, care se găsesc pe piață și în prezent.

Deși nu a primit niciun ban, Maake este astăzi foarte cunoscut în țara sa, fiind considerat o emblemă a Africii de Sud.

Ca să știi mai mult, citește „Viețile marilor compozitori”

În noua ediție a acestei cărți de mare succes, Harold Schonberg ne introduce în lumea celor mai mari muzicieni din istorie, de la Monteverdi până la tonaliștii anilor 1990, printr-o serie de capitole biografice fascinante. Muzica este o artă în continuă evoluție și nu au existat genii, oricât de mari, care să nu fi fost influențați de predecesorii lor. Marii compozitori sunt prezentați aici ca ființe umane în carne și oase, cu totul conectate la lumea reală.

Toate figurile importante – Bach, Handel, Mozart, Beethoven, Chopin, Verdi, Wagner, Mahler și mulți alții – sunt incluse, iar viețile lor sunt prezentate într-o țesătură bogată în detalii și anecdote. Pentru această nouă ediție, Schonberg a extins acoperirea cărții cu descrieri informative și inteligente ale compozitorilor de dată mai recentă, însă nu a schimbat caracterul cărții, care rămâne un motiv de încântare pentru toți iubitorii de muzică.

„Viețile marilor compozitori” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu