În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un petic de pământ din Italia a reușit să își păstreze neutralitatea și să se mențină departe de conflict: Vaticanul. Și totuși, liniștea a fost spulberată pe 5 noiembrie 1943, când un avion neidentificat a aruncat mai multe bombe asupra clădirilor istorice ale acestui oraș-stat.
De ce a avut loc acest atac bizar, aparent lipsit sens? Cine a stat în spatele lui? Iată istoria pe scurt a unui eveniment care naște întrebări chiar și în zilele noastre.
Avionul a lansat patru bombe

1943 a fost un an decisiv pentru Italia. Cu câteva luni înainte de bombardarea Vaticanului avusese loc o revoltă împotriva lui Benito Mussolini.
Odinioară un aliat de nădejde al lui Adolf Hitler, Mussolini suferise înfrângeri majore în timpul războiului, iar pe 24 iulie 1943 a primit votul de neîncredere (sinonim cu îndepărtarea de la putere) al Marelui Consiliu al Fascismului, conform canalului History.
În aceeași zi, Aliații au invadat Sicilia. Câteva luni mai târziu, Italia a capitulat oficial, dar acest act nu a adus liniștea mult dorită. Aflând că fostul lor aliat a „aruncat prosopul”, trupele germane aflate pe teritoriul Italiei au opus o rezistență dură, iar țara a rămas un câmp de luptă.

Apoi, în seara zilei de 5 noiembrie, bombele au lovit Vaticanul. Conform spuselor unui martor ocular, consemnate de cardinalul Domenico Tardini în 1944:
„Timp de peste o jumătate de oră, un avion a fost auzit survolând Roma și în special Vaticanul. La aproximativ 20:10, în timp ce o escadrilă a Aliaților survola, și ea, Vaticanul, avionul care până atunci zburase în cerc a lansat câteva bombe și a părăsit zona.”
Potrivit aceleiași relatări, bombele au căzut în Grădinile Vaticanului: prima lângă clădirea radioului, a doua lângă clădirea guvernului, a treia a căzut pe atelierul de mozaicuri, iar a patra lângă clădirea arhiepiscopului.
Cine a fost de vină? Aliații…

Nu au existat morți, însă asaltul în sine a fost șocant. Au fost distruse ziduri și acoperișuri, ferestrele au fost spulberate, iar rezidenții Vaticanului au trecut prin momente terifiante. Misterul din spatele acestui atac sporea sentimentul de anxietate.
În general, locuitorii Vaticanului îi învinuiau pe germani sau pe fasciștii italieni. Însă chiar a fost așa?
Potrivit unui mesaj transmis de Monseniorul Walter Carroll, membru al Secretariatului de Stat al Vaticanului, către cardinalul Luigi Maglione:
„Într-o conversație pe care am avut-o săptămâna trecută cu Șeful Statului Major american, am fost informat – în mod strict confidențial – că aceștia cred că Vaticanul a fost bombardat de un pilot american care s-a rătăcit.
De fapt, un alt pilot american a raportat că a văzut un avion al forțelor Aliate lansând bombe asupra Vaticanului. Generalul a exprimat sincere regrete și a dat asigurări că va fi sporită precauția, pentru a evita un nou incident de acest fel.”
Ipoteza bombardării Vaticanului de către Aliați este susținută și de o telegramă strict secretă trimisă pe 8 noiembrie 1943 Ministerului de Externe britanic: „Cred că probabil noi am bombardat Vaticanul”.
La acea vreme, se credea că un bombardier Aliat a întâmpinat probleme la motor și a fost forțat să își arunce bombele pentru a se putea întoarce la baza aeriană. Din cauza norilor, pilotul nu a realizat că se află deasupra Vaticanului.

Însă această poveste a fost infirmată ulterior de o investigație oficială, care a arătat că bombardierul în cauză își aruncase încărcătura explozivă la zeci de kilometri distanță de Roma.
…sau fasciștii italieni?
De atunci, vina le-a fost atribuită fasciștilor. Într-un volum publicat în 2010, jurnalistul italian Augusto Ferrara susține că atacul a fost intenționat și a fost comandat de Roberto Farinacci, un politician fascist atât de pro-german încât până și Mussolini îl considera extremist.
Aparent, motivul bombardării Vaticanului a fost distrugerea stației radio a Vaticanului, despre care Farinacci credea că le transmite mesaje Aliaților.

Potrivit Catholic News Agency, în cartea sa, Ferrara reproduce o conversație telefonică între doi preoți, interceptată de agenții italieni, care pare să susțină această versiune.
În această conversație, unul dintre prelați condamnă „atacul americanilor”, dar celălalt îl corectează, spunând: „Nu au fost americanii, au fost italienii”. Apoi, dă detalii despre implicarea lui Farinacci.
Însă, cum niciuna dintre aceste teorii nu a fost confirmată oficial, misterul continuă să planeze asupra acestui episod bizar al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Un eseu publicat de istoricul Patricia McGoldrick sugerează că germanii au stat în spatele bombardamentului.
Aceștia i-ar fi ordonat lui Farinacci să organizeze operațiunea și să facă în așa fel încât să pară că Aliații au pus-o în aplicare, pentru a stârni revoltă în rândul catolicilor din America de Sud.
Indiferent care este varianta adevărată, un lucru este cert: bombardarea Vaticanului ne demonstrează că multe întâmplări din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial rămân învăluite în mister, deși au trecut aproape opt decenii de când s-au petrecut.