5 tragedii bizare și mai puțin cunoscute învăluite în mister

Multe evenimente tragice din istoria omenirii sunt insuficient documentate și asupra lor planează numeroase întrebări ce rămân fără răspuns.

De la morți suspecte, la dispariții inexplicabile sau – dimpotrivă – la apariții surprinzătoare, îți prezentăm în acest articol câteva dintre cazurile care au uimit lumea.

1

Avionul-fantomă de la Pearl Harbor

avionul-fantoma
Foto: Wikimedia

Pe 8 decembrie 1942, la un an de la atacul de la Pearl Harbor, operatorii radar au interceptat un semnal care indica un avion ce se apropia dinspre Japonia.

Cei doi piloți care au fost trimiși să intercepteze avionul au raportat că este vorba de un aparat P-40, care părea să nu fi fost utilizat de la momentul atacului de la Pearl Harbor.

După ce s-au apropiat suficient, piloții americani au descoperit cu surprindere că aeronava era ciuruită de gloanțe, iar trenul de aterizare fusese complet distrus.

Intrigați de cum poate zbura un avion în aceste condiții, piloții au mai avut un șoc atunci când au observat că pilotul era în cabină, în uniformă.

Câteva minute mai târziu, avionul-fantomă a intrat în picaj și s-a prăbușit. Trupele americane s-au apropiat de locul impactului, dar n-au găsit nici urmă de pilot și nici vreun marcaj identificabil pe aparatul de zbor.

Totuși, ei au găsit o foaie ce părea să se fi desprins dintr-un jurnal. După ce au analizat-o, anchetatorii au concluzionat că avionul provenea de pe Insula Mindanao, situată la aproximativ 2.000 de kilometri depărtare.

Restul poveștii avionului este și acum un mister.

2

Dispariția iahtului Intrepid

disparitia-yachtului
Foto: Wikimedia

În octombrie 1996, pasagerii unui iaht denumit Intrepid au transmis un apel de urgență gărzii de coastă din statul american Florida.

Ambarcațiunea se scufunda, iar cei 16 oameni de la bord au comunicat gărzii de coastă că vor încerca să folosească barca de salvare până la sosirea echipajelor de salvare.

Mai multe echipe au pornit imediat în căutarea celor 16 pasageri, dar, după ce au cercetat 15.500 de kilometri pătrați în condiții de furtună, căutările s-au încheiat fără succes.

Patru avioane s-au alăturat echipelor de salvare în încercarea de a găsi iahtul, dar, în ciuda tuturor eforturilor, nici ambarcațiunea și nici pasagerii lui n-au mai fost găsiți vreodată.

3

Bizarul caz al Ameliei Earhart

Amelia Earhart
Foto: Huffington Post

Îndrăzneața încercare a Ameliei Earhart (prima femeie pilot care a traversat de două ori Atlanticul) de a zbura în jurul lumii a fost zădărnicită pe 2 iulie 1937, când avionul ei, un Lockheed Electra, a dispărut deasupra Oceanului Pacific.

Câteva ore mai târziu, echipajele de salvare au început să cerceteze zona pentru a-i găsi pe Earhart și pe navigatorul ei, Fred Noonan.

Marina americană și garda de coastă au pornit în cea mai amplă și mai costisitoare misiune de salvare din istoria SUA, dar fără rezultat.

Văzând acest lucru, soțul Ameliei, George Putnam, a finanțat o operațiune de căutare privată, dar nici aceasta n-a avut succes.

O legendă în carne și oase dispăruse fără urmă. Potrivit History.com, un raport oficial al guvernului american a stabilit că avionul lui Earhart a rămas fără combustibil și s-a prăbușit în ocean, iar Amelia Earhart a fost declarată decedată pe 5 ianuarie 1939.

Totuși, explicația guvernului american i-a nemulțumit pe mulți și a dat naștere la multe speculații cu privire la ce s-a întâmplat de fapt.

Amelia Earhart
Foto: National Geographic

Unii au avansat teoria că Earhart era, de fapt, agent secret și că schimbase cursul avionului intenționat, pentru a spiona insulele din Pacific ocupate de japonezi, fiind luată prizonieră în urma acestei misiuni eșuate.

Alții, însă, susțin că Earhart s-ar fi întors teafără în SUA și și-ar fi schimbat numele, trăindu-și restul vieții departe de ochii lumii.

Oricare ar fi adevărul, faptul că nu știm nici acum cu siguranță ce s-a întâmplat cu îndrăzneața Earhart va da naștere unor alte și alte speculații cu privire la moartea ei.

4

Cine a trădat-o pe Anne Frank?

Anne Frank 01
Foto: Medium

Anne Frank, fetița de origine evreiască al cărei jurnal a devenit unul dintre documentele istorice ale Holocaustului, a fost ucisă la doar 16 ani în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen, după ce a fost capturată în ascunzătoarea din Amsterdam.

De frica naziștilor și pentru a nu fi deportați, Anne, împreună cu părinții și sora ei, Margot, au petrecut doi ani (1942-1944) ascunși într-o încăpere de 50 de metri pătrați, a cărei intrare era camuflată cu o bibliotecă.

Ajutați de mai mulți apropiați, care le aduceau alimente și alte lucruri necesare cât timp au stat ascunși, membrii familiei Frank au petrecut doi ani în ascunzătoare.

În tot acest timp nu au putut ieși afară și a fost nevoiți să trăiască în liniște deplină, pentru a nu atrage atenția. Anii petrecuți astfel au fost documentați de adolescenta Anne în jurnalul devenit celebru și despre care poți afla mai multe detalii la finalul acestui articol.

Din păcate, ascunzătoarea familiei Frank a fost descoperită în cele din urmă. Pe 4 august 1944, naziștii i-au capturat pe toți patru, după ce cineva îi trădase, sunând la Gestapo.

Familia Frank a luat calea lagărelor naziste, din care doar tatăl Annei a reușit să scape. Identitatea persoanei care i-a trădat a rămas necunoscută.

5

Scufundarea vasului Lusitania

Vasul Lusitania
Foto: National Geographic

În timpul Primului Război Mondial, vasul englez RMS Lusitania s-a scufundat, la 7 mai 1915, la 18 minute după ce a fost lovit de o torpilă lansată de un submarin german.

Aproape 1.200 de oameni au murit, iar presa a blamat armata germană pentru că atacase o navă de pasageri neînarmată. În Germania, însă, cetățenilor li s-a spus că Marea Britanie a lăsat nava să se scufunde deoarece transporta ilegal marfă.

Această susținere a dat naștere unei povești care rămâne un mister până astăzi. La doar 15 secunde după impactul torpilei, o a doua explozie a avut loc pe Lusitania.

Cauza celei de-a doua explozii n-a fost stabilită cu certitudine, însă unii sunt convinși că explozia a fost cauzată de muniția transportată ilegal de Lusitania.

Guvernele britanice de după război au susținut că la bordul Lusitaniei nu se afla muniție și că germanii n-au fost îndreptățiți să trateze nava altfel decât pe o navă de pasageri.

Ca să știi mai mult

Descoperit în încăperea în care și-a petrecut ultimii ani din viață, jurnalul remarcabil al Annei Frank este o amintire puternică a ororilor războiului și un testament al spiritului uman. În jurnalul ei, copila de doar 13 ani a consemnat impresii vii despre experiențele sale de-a lungul petrecuți în ascunzătoare. Profundă, emoționantă și surprinzător de plină de umor, povestea spusă de Anne Frank este un comentariu fascinant despre curaj și fragilitatea umană, dar și autoportretul unei adolescente sensibile și inteligente, al cărei destin s-a sfârșit tragic.

Comandă cartea „Jurnalul Annei Frank” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>