Cinci secrete surprinzătoare ascunse în mari opere de artă

Când vorbim despre mari opere de artă, știm că există întotdeauna un substrat necunoscut, iar de multe ori ceea ce vedem cu ochiul liber nu este întregul mesaj pe care autorul a vrut să-l transmită.

În acest articol vă dezvăluim câteva dintre cele mai puțin cunoscute și surprinzătoare istorii din spatele unor opere de artă celebre.

Răzbunarea lui Salvador Dali

razbunarea-lui-dali
Cele două tablouri ale lui Dali, realizate la 29 de ani distanță

Tabloul „Fata de la fereastră” a fost pictat în 1925, când Salvador Dali avea doar 21 de ani. Deoarece nu o cunoștea încă pe viitoarea lui soție, Gala, Dali a folosit-o drept sursă de inspirație pe sora lui, Ana Maria.

În timp, relația lor s-a înrăutățit, iar faimosul pictor chiar a afirmat: „Uneori, scuip pe portretul surorii mele și-mi face o reală plăcere să fac asta”.

Ana Maria nu putea accepta un astfel de comportament, mai ales din partea propriului frate. Astfel, în 1949, Ana Maria a scris o carte despre celebrul artist, denumită „Salvador Dali văzut prin ochii surorii sale”.

Pe Dali l-a înfuriat atât de tare acest gest, încât nu i l-a iertat niciodată surorii lui. Drept răzbunare pentru cartea scrisă de Ana Maria, în 1954 Dali a pictat „Tânără virgină autosodomizată de propria castitate”.

În această pictură, poziția și părul modelului, dar și peisajul și paleta de culori au fost practic preluate din „Fata de la fereastră”.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Soția, înlocuită cu amanta în „Danaë”

danae
Danaë, pictată în 1636

În anii ’60, o cercetare cu raze X a celebrului tablou „Danaë”, al lui Rembrandt, a scos la iveală un mare secret. În versiunea originală a operei de artă, muza lui Rembrandt, Danaë, avea fața soției pictorului, Saskia.

După ce Saskia a murit, în 1624, Rembrandt a transformat fața lui Danaë în cea a amantei lui, Geertje Dircx. Aceasta n-a fost singura transformare prin care a trecut tabloul.

În 1985, era să fie distrus complet, după ce un bărbat a aruncat acid sulfuric pe pictură, iar apoi a tăiat-o de două ori cu cuțitul. După ani de restaurări, tabloul a fost salvat, iar acum este expus la Muzeul Ermitaj.

Bătrânul pescar cu două fețe

batranul-pescar
Cele două imagini ascunse în tabloul lui Tivadar

În 1902, pictorul maghiar Csontváry Kosztka Tivadar a creat tabloul „Bătrânul pescar”. Deși la o primă vedere pare banal, tabloul are ceva special.

Practic, prin această pictură, Tivadar a încercat să transmită ceva ce a rămas neobservat până după moartea sa. Dacă pui o oglindă la mijlocul tabloului, poți obține două imagini: cea a lui Dumnezeu (partea dreaptă a pescarului) și cea a Diavolului (partea stângă a pescarului).

Astfel, Tivadar a dorit să sugereze că atât latura pozitivă, cât și cea întunecată fac parte din om.

Camera galbenă a lui Van Gogh

camera-din-arles
Camera din Arles, 1888

În 1888, Vincent van Gogh a achiționat o cămăruță în orașul Arles, din Sudul Franței, unde s-a ascuns de artiștii și criticii parizieni. În luna octombrie a acelui an, van Gogh a început să picteze „Camera din Arles”.

Ce surprinde, însă, la această pictură este paleta de culori extrem de stridente alese de van Gogh tocmai pentru a simboliza confortul și siguranța.

Unii specialiști susțin că alegerea neobișnuită a culorilor se datorează, de fapt, tratamentului pe care îl lua van Gogh împotriva epilepsiei. Aparent, medicamentele îi îngreunau percepția culorilor și de aceea ar fi ales verdele și roșul.

Tabloul care l-a readus la viață pe Gauguin

gauguin
Etapele vieții umane, surprinse în tabloul lui Gauguin

Acest faimos tablou al lui Paul Gauguin trebuie „citit” de la dreapta la stânga. El este o algorie a vieții spirituale și fizice a omului, care începe cu nașterea sufletului (bebelușul care doarme, aflat în partea dreaptă a imaginii) și se sfârșește inevitabil cu clipa morții (pasărea care ține în gheare o șopârlă, din partea stângă a tabloului).

Intitulat „De unde venim? Cine suntem? Încotro ne îndreptăm?”, tabloul a fost pictat de Gauguin în timpul refugiului din Insulele Tahiti, într-o perioadă de depresie profundă.

Când a finalizat tabloul, care trebuia să reprezinte testamentul său spiritual, Gauguin a încercat să se sinucidă cu arsenic. Însă pictorul a greșit doza, iar încercarea a eșuat, spre norocul lui: imediat după aceea, lucrurile au luat o turnură pozitivă în cariera și viața lui Gauguin.

Ca să știi mai mult

Puterea sub influența drogurilor

de Tania Crasnianski

Cartea urmărește relația dintre opt lideri mondiali și medicii care i-au îngrijit timp de ani de zile, ca niște „umbre” care le cunoșteau cele mai intime secrete. Vei afla ce le-au divulgat Adolf Hitler, Winston Churchill, Philippe Pétain, Francisco Franco, Benito Mussolini, John Fitzgerald Kennedy, Iosif Stalin şi Mao Zedong medicilor lor, ce boli au avut și cum au fost tratați. Cartea este o incursiune fascinantă în viața intimă a unor lideri care, din exterior, păreau invincibili.

Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu