Cinci papagali au fost „eliminați” de la zoo pentru că înjurau vizitatorii

Angajații de la grădina zoologică din Lincolnshire, Anglia, au fost nevoiți să separe cinci papagali cu „gura mare”, care se învățau unul pe altul să înjure vizitatorii.

Păsările, botezate Billy, Eric, Tyson, Jade și Elsie, au fost aduse în colonia de 200 de papagali gri africani a grădinii zoologice în august 2020. Însă, la scurt timp de la sosire, cei cinci nou-veniți au început să manifeste un comportament problematic.

„Gașca” a fost destructurată

Papagali gri africani 01
Papagalii gri africani sunt păsări sociabile. Foto: The Guardian

„«Du-te dracului» este expresia cel mai des folosită pentru că este foarte ușor de învățat”, a declarat Steve Nichols, directorul grădinii zoologice, citat de CNN.

Potrivit acestuia, cei mai mulți papagali se abțin de la înjurături atunci când sunt afară, însă cei cinci păreau să se delecteze făcând exact opusul.

„Suntem destul de obișnuiți cu papagalii care folosesc invective, dar nu am avut niciodată cinci în același timp”, a mai spus Nichols.

Steve Nichols
Steve Nichols alături de unul dintre papagalii de la grădina zoologică. Foto: The Sun

Vizitatorii grădinii zoologice s-au amuzat de talentul neobișnuit al păsărilor, iar unii chiar s-au angrenat în schimburi de înjurături cu acestea.

Dar grija pentru vizitatorii mai tineri, în special pentru copii, i-a făcut pe îngrijitori să despartă papagalii și să-i retragă temporar din zonele publice ale grădinii zoologice.

Personalul speră că, odată separați, cei cinci își vor cizela vocabularul și vor putea fi reintegrați în grupul de papagali.

Pot reproduce până la 200 de sunete

Papagali gri africani 02
Foto: Wikimedia

Papagalii africani sunt originari din Africa ecuatorială, în special din Congo, Gabon, Coasta de Fildeș, Ghana, Kenya și Uganda. Oamenii de știință cunosc foarte puține detalii despre comportamentul acestor păsări în sălbăticie.

Pe lângă lipsa de fonduri dedicate cercetării lor, studierea papagalilor gri africani sălbatici este foarte dificilă din cauza faptul că, fiind pradă pentru multe animale, păsările trăiesc ascunse.

Cu toate acestea, se știe că atât exemplarele sălbatice, cât și cele crescute în captivitate pot imita un spectru larg de sunete.

Papagali gri africani 03
Foto: Parrot Daily News

Spre exemplu, doi papagali gri africani din Zair au fost înregistrați de cercetători, care au raportat că păsările aveau un repertoriu de peste 200 de sunete diferite.

Apreciate pentru abilitatea lor de a imita vorbirea umană, păsările din această specie sunt ținute adesea ca animale de companie.

În 2018, BBC a relatat cazul unui papagal din Japonia care a scăpat din captivitate și i-a fost returnat stăpânului său după ce a fost auzit strigându-i numele și adresa.


În continuare, descoperă papagalii mâncători de lut din pădurea amazoniană.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>