De la lansarea ei, în 1955, Cartea Recordurilor Guinness a devenit un punct de referință atunci când vine vorba de evidențierea unor abilități excepționale sau de reunirea a mii de oameni în jurul unei activități.
Dar asta nu e tot. Guinness Book nu înregistrează doar abilitățile unor oameni cu capacități excepționale, ci include și locuri unice și realizări arhitecturale care se remarcă prin calități deosebite.
Printre ele se numără și aceste cinci destinații europene pe care le putem vizita ca să descoperim de ce au intrat în Cartea Recordurilor Guinness.
Castelul Predjama, Slovenia
Este cel mai mare castel construit într-o peșteră (avem aici un articol special dedicat acestui castel). Situată pe o stâncă de peste 120 de metri înălțime, fortăreața a fost construită în interiorul unei peșteri și este, de fapt, cel mai mare castel de acest tip.
Amplasarea sa îi conferea o protecție mai mare împotriva atacurilor, așa că nu este de mirare că baronul Erazem Luegger, considerat un fel de Robin Hood sloven, care jefuia negustorii de pe ruta dintre Viena și Trieste, s-a ascuns cândva aici.

Burj Khalifa, Emiratele Arabe Unite
Acest zgârie-nori a devenit cea mai înaltă clădire din lume la 4 ianuarie 2010. Înălțimea lui, de 828 de metri, face din el un reper inconfundabil și, prin urmare, una dintre cele mai vizitate atracții turistice din țară în fiecare an.
De fapt, milioane de oameni trec pe acolo anual pentru a admira priveliștile uluitoare.

Pivnița de la Mileștii Mici, Moldova
Din 2005, această pivniță este menționată în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare din lume, aici fiind depozitate peste 1.5 milioane de sticle în peste 200 de kilometri de galerii subterane.
Prima sticlă a fost adusă în 1968, iar de atunci în fiecare an se adaugă noi recolte. Umiditatea constantă de aproximativ 85-95ºC și temperatura de 12-14ºC fac din această pivniță un loc unic de păstrare a vinurilor.

Zidul lui Hadrian, Marea Britanie
Această construcție, de 118 kilometri lungime, nu numai că a intrat în Cartea Recordurilor Guinness drept „cel mai lung zid roman din lume”, dar este, de asemenea, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Împăratul Hadrian a fost cel care a ordonat crearea acestui zid de piatră, cu o lățime de 2.5-3 metri și o înălțime de 4.5-6 metri. Construit între anii 122-126, încă mai este vizibil, iar astăzi putem vizita rămășițele celei mai mari structuri create de romani de-a lungul istoriei lor.

Castelul din Praga, Cehia
Castelul are 570 de metri lungime și 130 de metri lățime, măsuri care i-au adus titlul de cel mai mare castel medieval din lume. Clădirea, care a fost reședință regală, se află pe un domeniu de 7.2 hectare care include și Catedrala din Praga, precum și Mănăstirea și Biserica Sfântul Gheorghe.
