Fosilele vii – 5 specii de animale preistorice care există și astăzi

Se află pe Terra de zeci sau sute de milioane de ani, iar schimbările climatice sau prădătorii naturali nu le-au afectat deloc. Sunt rezistente și încăpățânate și, în timp ce omul și-a schimbat înfățișarea de-a lungul mileniilor, ele au rămas la fel.

Iată cinci specii de animale apărute în negura preistoriei și care încă mai viețuiesc pe Pământ.

1. Crabul-poctoavă

Crabul-potcoavă este una dintre cele mai vechi specii de pe Pământ și există pe Terra din Ordovician, adică de aproximativ 445 de milioane de ani.

Crabul-potcoavă nu este, de fapt, un crab, ci un animal asemănător cu păianjenii și scorpionii. Aceste specimene sunt numite „fosile vii”, fiindcă nu au evoluat prea mult de la începuturile lor.

Au niște ochi mari, dispuși de fiecare parte a carapacei: cinci deasupra și doi dedesubt. Au sângele de culoare albastră, din cauza prezenței hemocianinei.

De asemenea, aceste animale conțin amebocite, celule folosite astăzi în laboratoare, pentru a testa sterilitatea echipamentelor medicale și a medicamentelor.

2. Salamandra-gigant din China

Ànimale preistorice - Salamandra

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Salamandra-gigant există pe teritoriul Chinei de peste 170 de milioane de ani. Asta înseamnă că această creatură a supraviețuit perioadei Jurassicului.

Salamandra poate ajunge la greutatea maximă de 50 de kilograme și la lungimea de 1,8 metri. Aceste creaturi preistorice sunt una dintre cele mai mari specii de amfibieni.

Uimitor este faptul că aceste animale absorb oxigenul prin piele, deoarece nu au branhii.

Cândva, aceste animale se găseau din abundență în zonele muntoase ale Chinei, însă acum sunt pe cale de dispariție, din cauza vânatului și a braconajului în exces.

Grădina Zoologică din Praga adăpostește unul dintre cele mai mari specimene cunoscute, pe nume Karlo.

3. Dragonul de Komodo

Ànimale preistorice - Dragon

Dragonul de Komodo este una dintre cele mai mari specii de șopârlă din ziua de azi. Animalul exista și acum 40 de milioane de ani, după cum atestă fosilele găsite recent în estul Australiei.

Dragonii de Komodo pot atinge lungimea de trei metri și greutatea de 70 de kilograme. Deși există de 40 de milioane de ani, specia a fost descoperită abia acum un secol, când un avion a aterizat accidental pe Insula Komodo.

Aceste creaturi înspăimântătoare pot mânca până la 80% din greutatea lor și, spre deosebire de majoritatea animalelor, consumă și oasele și copitele victimelor.

Au o limbă bifurcată, cu care își adulmecă prada și o atacă cu veninul lor. Poate că par greoaie, însă pot alerga cu 20 de kilometri pe oră și pot înota de pe o insulă pe alta fără să depună mare efort.

4. Echidna

Echidna este singurul mamifer care depune ouă. Acest animal a evoluat într-o perioadă de timp cuprinsă între 25 și 50 de milioane de ani în urmă.

Se aseamănă cu un porc spinos, au un cioc asemănător cu cel de pasăre și un marsupiu precum cangurii. Sunt printre puținele mamifere care au 2.000 de electroreceptori în vârful botului.

Sunt greu de întâlnit, deoarece sunt animale nocturne. Duc vieți solitare și sunt o specie pe cale de dispariție. Unele grădini zoologice din Australia, Noua Zeelandă și Tasmania adăpostesc aceste creaturi unice.

Au cea mai scăzută temperatură a corpului dintre toate mamiferele. Nu au dinți și își folosesc limba pentru a prinde prada. Sunt carnivore și au ritualuri de împerechere foarte ciudate.

De asemenea, adăpostesc una dintre cele mai mari specii de purici, cu o lungime de aproximativ 4 milimetri.

5. Babirusa

Babirusa este o rudă apropiată a porcului european, care a dispărut acum aproximativ 35 de milioane de ani.

Masculii acestei specii sunt cunoscuți pentru colții lor enormi și curbați. Însă motivul pentru care sunt dotați cu acești colți rămâne un mister. Ei nu pot fi folosiți la luptă, deoarece sunt casanți.

Babirusa cântărește între 60 și 100 de kilograme. Toate speciile de babirusa apar pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICC).

Sunt animale omnivore și au o durată mai îndelungată a vieții în captivitate decât în sălbăticie. Le putem urmări originea până la cea mai apropiată rudă, care era un porc european primitiv, dispărut de aproximativ 35 de milioane de ani.

Numai vreo 2.000 de exemplare de babirusa mai trăiesc în ziua de azi. Ca parte a eforturilor de conservare, grădini zoologice precum cea din Saint Louis încearcă să salveze specia.

Aceste animale mai pot fi întâlnite în rezervații din pădurea Nantu și în Rezervația Naturală Tangkoko.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

3 comentarii la „Fosilele vii – 5 specii de animale preistorice care există și astăzi”

  1. Nu este pomenit Celacantul / Coelacanthul, una dintre cele mai uluitoare fiinte “fosila vie”, un peste considerat disparut de milioane de ani dar care a fost gasit si filmat in doua habitate oceanice.

    Răspunde

Lasă un comentariu

>