Cimitirul piraților din Madagascar, locul de veci al celor mai celebri corsari

În timpul „epocii de aur” a pirateriei, în secolele XVII și XVIII, niciun vas nu era la adăpost de atacurile piraților și diferiților bandiți ai mării, care au adunat averi inimaginabile jefuind negustorii pe oceane.

Pirații și-au creat propriile lor stațiuni de vacanță, ascunse pe unele dintre cele mai izolate insulițe de pe Pământ. Aici, corsarii dădeau petreceri extravagante, își împărțeau prada, plănuiau alte acțiuni și se odihneau la umbra cocotierilor.

Timp de aproximativ un secol, Ile Sainte-Marie a fost „stațiune de vacanță” pentru aproximativ o mie de pirați. Foto: klausen1976.wordpress.com

Printre multele astfel de ascunzători, Ile Sainte-Marie (Insula Sfânta Maria) era o adevărată bijuterie. Situată pe coasta Madagascarului, a patra insulă din lume ca mărime, aceasta nu a apărut pe hărți până în 1731, când a fost marcată drept Insula Piraților, din cauza reputației sale unice.

Insula era situată convenabil de aproape de rutele comerciale ale Companiei Britanice a Indiilor de Est, fiind un adăpost ideal după un jaf încununat de succes.

Potrivit Unusual Traveler, localnicele erau pasionate de poveștile piraților și resursele alimentare erau mai mult decât suficiente, așa că acesta era locul preferat de odihnă al tuturor piraților din Oceanul Indian.

Cimitirul piraților este o destinație turistică foarte populară. Foto: Unusual Traveler

Apele calme din jurul insulei permiteau trecerea navelor, iar numeroasele insulițe și golfuri constituiau niște ascunzători ideale, în care vase întregi se puteau strecura neobservate.

Bogățiile strânse din Golful Bengal și până la Capul Bunei Speranțe au ajuns pe această insulă, așa că nu este de mirare că, până în ziua de azi, se crede că multe lagune și golfulețe ascund comori îngropate aici de unii dintre cei mai celebri căpitani ai piraților.

Pirați precum Adam Baldrige, unul dintre fondatorii așezării din Ile Sainte-Marie, precum și legendarul William Kidd, ale cărui aventuri au dat naștere multor povești și mituri (inclusiv unei povestiri scrise de Edgar Allan Poe), susțineau că și-au îngropat „fondurile” de pensii undeva pe această insulă.

Și mai sunt și Olivier Levasseur, care și-a stabilit baza de operațiuni pe insulă în 1720, și Henry Everey. Amândoi au încercat să jefuiască sau să captureze vase aparținând Imperiului Mogul, din India.

Poveștile referitoare la bogățiile mogule au atras pirați din lumea întreagă. Aceștia vânau vasele mogule pline de bogății și bine înarmate care călătoreau spre Mecca. Aceste vase erau un adevărat Sfânt Graal al pirateriei.

Toți căpitanii care se bucurau de respect în comunitatea piraților aveau propriile loturi de pământ, pe care fuseseră construite colibe, care adăposteau echipajele. Fiecare echipaj arbora propriul steag în fața sau în vârful colibelor de lemn.

Piatra de mormânt a unui pirat de pe Ile Sainte-Marie. Foto: Unusual Traveler

Pe de altă parte, căpitanii locuiau cel mai adesea separat, pe Ile aux Forbans, o insuliță și mai mică, situată în golful Ambodifotatra. Pe această mică insulă se află cea mai mare așezare din zonă.

„Paradisul Piraților” a slujit drept adăpost vreme de circa o sută de ani, însă a fost cel mai populat între 1691 și 1719. Cum insula era preferată de pirați, devenind a doua lor casă, cei care erau uciși în raiduri sau mureau din alte cauze erau adeseori îngropați în cimitirul care rămâne singura mărturie a prezenței lor pe insulă.

În cimitirul de pe Ile Saint-Marie încă mai există câteva pietre funerare marcate cu cranii și oase, odihnindu-se liniștite la umbra palmierilor.

Cimitirul este situat pe vârful unui deal, cu vedere spre orizontul nemărginit al apelor, orientat simbolic în direcția în care cei îngropați ridicau ancora și porneau spre aventură.

William Kidd, pirat, portret din secolul XVIII realizat de Sir James Thornhill. Foto: Wikimedia

Legendele spun că până și William Kidd și-a găsit locul de odihnă eternă într-un mormânt mare și negru de pe insulă.

Potrivit legendei, Kidd a fost îngropat în picioare, drept pedeapsă pentru crimele sale – deși, în realitate, a fost arestat, judecat, executat (de două ori, fiindcă prima execuție a dat greș) și apoi îngropat în Anglia, pe 23 mai 1701.

Însă vasul lui Kidd se află pe fundul mării, în apropierea insulei. De când a fost redescoperită, în anul 2000, epava a devenit una dintre principalele atracții turistice din Ile Sainte-Marie.

Deși pirații nu mai locuiesc în zonă de ceva timp, Madagascarul și insulele din jur rămân o atracție turistică populară pentru iubitorii de aventură din lumea întreagă, datorită frumuseții lor naturale și istoriei lor pline de culoare.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu