Ciclonul cu reni: „Furtuna vie” în mijlocul căreia nu ai vrea să te afli

Vikingii care vânau în Norvegia au avut de înfruntat „cicloanele cu reni”, fenomene bizar în care turmele amenințate alergau în cercuri în jurul vânătorilor feroce, iar țintirea unui singur animal devenea aproape imposibilă.

De curând, au fost captate imagini aeriene incredibile cu un astfel de ciclon cu reni. Imaginile au fost difuzate în luna februarie de PBS, în documentarul „Căile sălbatice ale vikingilor”, un film despre vikingi și despre sălbăticia în care locuiau în jurul anului 1.000.

via GIPHY

Una dintre cele mai izbitoare scene ale documentarului (inclusă mai jos) înfățișează o reconstituire a unei vânători vikinge și conține imagini cu turme de reni. Renii erau importanți pentru vikingi pentru carne, piei, coarne și oase, potrivit documentarului.

În scena ciclonului, un vânător singuratic (un actor care joacă rolul de viking) se apropie de turmă și trage cu o săgeată. Acest gest este văzut de reni ca o amenințare iminentă și declanșează formarea ciclonului. Imaginile care urmează înfățișează turma galopând în cercuri.

Pe măsură ce turma se învârte în mod circular, o cameră situată la înălțime arată că structura urmată este cea a unei spirale, care se încheie în centrul ciclonului. În fața acestei goane a renilor, pentru orice prădător – fie el lup, urs sau om – ar fi foarte greu să nimerească și să doboare un singur animal, ceea ce înseamnă că este vorba de o strategie defensivă formidabilă, explică Live Science.

Chiar și renii ținuți în țarcuri manifestă acest comportament, care apare la grupuri de 20-25 de animale, au scris cercetătorii într-un studiu din 2002, publicat în jurnalul Rangifer. Renii formau cicloane şi s-a observat că alergau întotdeauna în direcția opusă acelor de ceasornic, au relatat savanții.

Vânători oportuniști

Vikingii erau vânători oportuniști care prindeau reni, păsări, foci, morse și poate chiar și balene. Savanții știu că vikingii vânau cu arcuri și săgeți și foloseau frânghii și plase pentru pescuit și, probabil, și pentru prinderea păsărilor.

Totuși, arheologii știu prea puține despre tehnicile lor de vânătoare, deaorece vikingii fabricau unelte mai ales din materiale organice, cum ar fi lemnul și pieile de animale, iar acestea nu se conservă prea bine.

Însă, în anii recenți, multe dintre aceste relicve au ieșit la iveală din gheața care s-a topit și din permafrost.

Acest lucru este mai ales valabil pentru Norvegia, unde petecele de gheață din regiuni acoperite de mult timp cu zăpadă înghețată dispar cu repeziciune, permițându-le arheologilor accesul la obiecte vikinge care au fost conservate timp de peste un mileniu.


Distribuie:

Citește în continuare

>