Chițcanul de copac cu coada-pană bea alcool în fiecare zi, dar nu se îmbată niciodată

În 2008, oamenii de știință germani au descoperit că, oricât ar „trage la măsea”, acest chițcan de copac din Asia de Sud-Est (care consumă zilnic alcool) nu se îmbată.

Chițcanul de copac cu coada-pană (Ptilocercus lowii), originar din pădurile tropicale din Malaezia și din sudul Thailandei, are o slăbiciune pentru așa-numita bere de palmier, dar fiziologia unică a animalului face ca acesta să nu se îmbete niciodată.

După lăsarea întunericului, chițcanul Ptilocercus lowii iese din vizuină și petrece câteva ore hrănindu-se cu nectar fermentat cu concentrație alcoolică de 3.8%, cea mai mare întâlnită vreodată în dieta unui animal. Foto: PNAS

La căderea nopții, băutorul blănos petrece mai mult de două ore sorbind nectarul fermentat din florile de palmier. Descoperirea aruncă o nouă lumină asupra abuzului de alcool la oameni, deoarece acest chițcan, care arată ca un șoarece mare cu pană lungă la capătul cozii, este strâns înrudit cu primatele.

„Petrece mai mult timp bând nectar fermentat decât căutând orice alt tip de hrană. Având în vedere cantitatea de alcool pe care o consumă, ar trebui să se îmbete o dată la trei zile, însă acest lucru nu se întâmplă”, a declarat cercetătorul german Frank Wiens în 2008, anul în care, împreună cu o echipă internațională de cercetători, a descoperit „viciul” chițcanului.

Wiens crede că acest animal are un metabolism care îi permite să proceseze alcoolul mult mai eficient decât oamenii. Dezvăluirile ar putea duce la o schimbare fundamentală a teoriilor privind motivul pentru care omenirea a început să consume alcool.

Anterior, savanții credeau că oamenii au început să bea odată cu descoperirea berii, în urmă cu aproximativ 9.000 de ani, sau că primatele au căutat fructe fermentate cu cantități mici de alcool. Noile cercetări arată că primatele ar fi putut începe să bea mult mai devreme.

De ce rezistă la alcool chițcanul de copac cu coada-pană

Chițcanul de copac cu coada-pană este singurul mamifer cunoscut care consumă alcool în fiecare zi. În termeni „omenești”, petrece câteva ore consumând echivalentul a 10 până la 12 pahare de băutură cu un conținut de alcool de până la 3.8%, savurând nectarul fermentat natural al palmierilor.

Chițcanul de copac cu coada-pană
Chițcanul de copac cu coada-pană, desen de Joseph Wolf (1820-1899). Foto: Wikimedia

Acest nectar conține una dintre cele mai mari concentrații de alcool dintre toate alimentele naturale. Chițcanii cu coada-pană consumă frecvent cantități mari din acest nectar, fără a prezenta semne de intoxicație.

Măsurătorile unui biomarker de descompunere a etanolului sugerează că este posibil ca aceștia să îl metabolizeze pe o cale care nu este utilizată atât de intens de către oameni.

Se presupune că abilitatea lor de a ingera cantități mari de alcool a fost o adaptare evolutivă, însă nu este clar în ce fel beneficiază de această ingestie de alcool sau ce consecințe ar putea avea în fiziologia lor un conținut ridicat și constant de alcool în sânge.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu