„Chipul Diavolului”, enormul proiect secret al unui muncitor din Ecuador

Între 1985 și 1987, Octaviano Buenaño, un muncitor angajat la demolarea unei stânci ce obtura vizibilitatea pe un drum din Ecuador, a creat în munte o sculptură de 20 de metri înălțime, cunoscută astăzi drept „Puterea brutală”, „Chipul Diavolului” sau „Diavolul din Tandapi”.

Fără a dezvălui cuiva detalii despre proiectul în care s-a implicat de unul singur, Buenaño a reușit să sculpteze cu uneltele sale de muncitor o operă pentru care localnicii l-au etichetat drept „satanist”.

„Puterea brutală”, „Chipul Diavolului” sau „Diavolul din Tandapi”. Foto: Luis Felipe Buenaño

Există numeroase povești și exagerări cu privire la „Diavolul din Tandapi”, care se găsește la cinci kilometri distanță de orașul ecuadorian cu același nume.

La începutul anilor 2000, la scurtă vreme după moartea muncitorului-sculptor, fiul acestuia, Luis Felipe Buenaño, a vorbit cu jurnaliștii ecuadorieni despre cum s-au petrecut lucrurile, explicând ce l-a motivat pe Octaviano Buenaño să creeze o astfel de operă, care conține „un mesaj adresat întregii lumi”.

Istoria „Diavolului din Tandapi”

Între anii 1985 și 1987, lui Octaviano Buenaño – un muncitor fără educație în domeniul artei, dar pasionat de sculptură – i s-a atribuit sarcina de a demola o stâncă uriașă, care punea în pericol viața șoferilor care circulau pe drumul Aloag-Santo Domingo.

„Puterea brutală” a fost sculptată într-o stâncă ce obtura vizibilitatea pe un drum din Ecuador. Foto: Google Maps

Buenaño a început în vârful dealului. A săpat câteva zile fără incidente, până când, într-o dimineață, cupa utilajului său s-a ciocnit de ceva. Buenaño a continuat să sape și și-a dat seama că obstacolul era o piatră de mari dimensiuni.

Avea să-i povestească fiului său că acesta a fost momentul în care i-a venit ideea să creeze o sculptură enormă în stânca-obstacol. Ca să nu vadă nimeni ce face, a păstrat un perete de piatră în fața bolovanului, obținând astfel un paravan în jurul viitoarei sculpturi.

Vreme de doi ani, Buenaño a cioplit în stâncă folosindu-se de uneltele sale de muncitor. Treptat, a prins contur un chip cu trăsături de om și de animal.

Muncitorii coboară în rapel pe „Chipul Diavolului” pentru a efectua lucrări de întreținere. Foto: Pinterest

Zilnic, după programul obișnuit de muncă, rămânea pe șantier ca să lucreze în secret la proiectul său. Nici măcar familia lui nu știa ce făcea artistul autodidact în tot acest timp.

În final, autoritățile au decis să trimită mai multe mașini în curba respectivă, deoarece proiectul trebuia să se apropie de final, iar stânca era în continuare în același loc. După doar câteva zile, însă, Buenaño a dărâmat paravanul, lăsând să iasă la iveală marea sculptură, pe care a botezat-o „Puterea brutală”.

Pentru oamenii care treceau zilnic pe drumul la marginea căruia lucrase Buenaño, șocul a fost puternic: părea că sculptura colosală apăruse acolo peste noapte.

Foto: Pinterest

Nimeni nu știa că, de fapt, Buenaño muncise în tot acest timp în spatele paravanului de stâncă, acel strat exterior pe care l-a dărâmat abia după ce a finalizat „marea operă”.

Ce înseamnă „Puterea brutală”?

Cum sculptura colosală a apărut brusc, lumea a început să comenteze că la mijloc trebuie să fi fost „însuși Diavolul”. Imediat, au apărut zvonuri că Octaviano Buenaño era membru al unei secte satanice.

„Nu a făcut această sculptură din adorația față de Diavol, așa cum spun unii, a făcut-o pentru artă”, a explicat Luis Felipe, fiul sculptorului.

Astăzi, „Puterea brutală” este năpădită de vegetație. Foto: Luis Felipe Buenaño / Pinterest

Ca orice lucrare ieșită din comun, și „Puterea brutală” are un sens. Potrivit lui Octaviano Buenaño, „puterea brutală stă în noi înșine, pentru că toți avem puterea de a face bine sau rău, iar acest lucru aduce beneficii sau le dăunează celor din jurul nostru”.

Tocmai de aceea, sculptura are trăsături de om și de animal. De exemplu, urechile sunt de animal, în vreme ce restul feței pare de om. Așa a ales Octaviano Buenaño să reprezinte conceptele de „bine” și „rău”.

După realizarea enormei sculpturi, Buenaño a continuat să lucreze ca simplu muncitor. În 1998, a fost diagnosticat cu leucemie, o boală pe care a reușit să o îndure timp de trei ani. A murit la 27 noiembrie 2001.

Astăzi, marea lucrare a lui Octaviano Buenaño este în paragină. În pofida eforturilor, familia sculptorului nu a reușit să obțină finanțare de stat pentru lucrările de întreținere a „Diavolului din Tandapi”.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu