Chinezii au reușit să cloneze porci exclusiv cu ajutorul roboților

Un grup de cercetători de la Facultatea de Inteligență Artificială a Universității Nankai din Tianjin, China, a clonat pentru prima dată porci folosind o tehnică bazată 100% pe roboți. Potrivit ziarului din Hong Kong South China Morning Post, evenimentul a avut loc pe 7 martie, când o scroafă a fătat șapte purcei clonați în incinta facultății.

Fiecare etapă a procesului a fost realizată automat de către roboți, fără nicio intervenție umană, a declarat Liu Yaowei, unul dintre membrii echipei de cercetare care a realizat această performanță.

oamenii-de-stiinta-chinezi-au-reusit-sa-cloneze-porci-100-cu-ajutorul-robotilor_700x365.jpeg
Prin clonarea porcilor, chinezii speră să obțină „carne de înaltă calitate”, pentru consumul intern. Foto: iStock

Liu a adăugat că utilizarea roboților a crescut, de asemenea, rata de succes a clonării, deoarece este mai puțin probabil ca aceștia să deterioreze celulele în timp ce efectuează procesul complicat de clonare.

Potrivit lui Pan Dengke, fost cercetător la Academia Chineză de Științe Agricole, acest proces, dacă va avea succes în continuare, ar putea ușura sarcinile fizice și de timp intense impuse oamenilor de știință prin metoda tradițională, manuală, de clonare.

Pan notează că, la un moment dat, a realizat manual mai mult de 1.000 de clone pe zi, o sarcină atât de complicată și obositoare, încât a dezvoltat probleme grave de spate, lucru pe care această inovație urmărește să îl evite.

Carne de porc „de înaltă calitate”

Tehnica de clonare robotizată dezvoltată de această echipă de oameni de știință și-a început procesul în 2017, dar la acea vreme încă mai necesita o anumită implicare umană.

De la începuturile sale, în urmă cu cinci ani, rata de succes a clonării robotizate a crescut de la 21% la 27.5% în prezent, față de 10% pentru procesul manual, cu speranța că progresele ar putea face ca carnea de porc „de înaltă calitate” să fie disponibilă pe scară mai largă în China, cel mai mare consumator mondial al acestui produs.

Cercetătorul Liu consideră că ar putea ajuta țara să devină autosuficientă, pe fondul temerilor legate de vulnerabilitatea la restricțiile de import din SUA și alte țări occidentale.

De aceea, China a lansat în 2019 un plan de dezvoltare a sectorului cărnii de porc din țară și de atingere a obiectivului de a produce la nivel național 95% din carnea de porc pe care o consumă în maximum zece ani, lucru la care această tehnică ar putea contribui.

Gigantul asiatic a decis să crească mai mulți porci după ce a depășit cel mai dur episod al crizei pestei porcine africane, reducându-și importurile cu 2% în 2021 și generând un val de incertitudine în comerțul internațional.

În continuare, citește 8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu